Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου κατά το Μνημόσυνο της Αδελφής Θηρεσίας Φόνσου

 

Ο σκοπός της αφιερωμένης και μοναχικής ζωής είναι να ζήσει ο αφιερωμένος πιο έντονα, πιο αληθινά και ολοκληρωτικά το Ευαγγέλιο του Χριστού. Με αυτό τον τρόπο θα δίνει το παράδειγμα στους υπόλοιπους χριστιανούς και θα τους ενθαρρύνει στον δικό τους αγώνα.

Οι Μακαρισμοί θεωρούνται από πολλούς η επιτομή του Ευαγγελίου του Ιησού και ο Απόστολος Παύλος αγωνίστηκε να ζήσει το Ευαγγέλιο, να εφαρμόσει τους Μακαρισμούς. Σε πολλές επιστολές του μας δίνει γεγονότα από την ζωή του, συναισθήματά του, και τα πιστεύω του που ταιριάζουν απόλυτα στους Μακαρισμούς. Έτσι και κάθε χριστιανός, ιδιαίτερα κάθε μοναχός ή μοναχή, καλούνται να εφαρμόσουν τους Μακαρισμούς και το μέτρο της επιτυχίας της ζωής τους να είναι οι Μακαρισμοί.

Ελπίζουμε ότι και η Αδελφή Θηρεσία εφάρμοσε τους Μακαρισμούς και όσοι την γνώρισαν σίγουρα έχουν δει στοιχεία τους στη ζωή, στα λόγια και την συμπεριφορά της. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε, αλλά μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αγώνα της και τα όσα υπέμεινε «προς χάρη των εκλεκτών» που λέει και ο Απόστολος Παύλος, «για να πετύχουν κι αυτοί τη σωτηρία που δίνει ο Ιησούς Χριστός, μαζί με την αιώνια δόξα». Κάθε μοναχός ή μοναχή, ακόμη και κάθε χριστιανός δεν μπορεί μόνο να φροντίζει να σώσει την ψυχή του αλλά πρέπει να φροντίζει να σωθούν και οι άλλοι γύρω του. Αυτό επιβάλει η εντολή της αγάπης.

Στους Κορίνθιους ο Απόστολος Παύλος είχε γράψει: Για τους πάντες έγινα τα πάντα, έτσι ώστε με κάθε τρόπο να σώσω μερικούς. Όλα αυτά τα κάνω για το ευαγγέλιο, ώστε να μπορέσω και εγώ να συμμετάσχω στα αγαθά του (Α’ Κορ 9,22β-23). Ήταν φτωχός με τους φτωχούς, πενθούσε με τους πενθούντες, πεινούσε με τους πεινασμένους, ένοιωθε αδικημένος με τους αδικημένους. Και όλα αυτά με πραότητα, με καθαρή καρδιά, με ελεημοσύνη. Αυτά ο Παύλος δεν μας τα λέει για να τον θαυμάσουμε αλλά για να τον μιμηθούμε. Και πρώτοι οι μοναχοί και οι μοναχές καλούνται να μιμηθούν τον Παύλο που μόνη του έγνοια ήταν να ζήσει το Ευαγγέλιο και να φέρει κι άλλους να το ζήσουν. Δίδασκε με λόγια αλλά κυρίως με το παράδειγμα της ζωής του. Έβαλε σε εφαρμογή τους Μακαρισμούς.

Ο Ιησούς όταν δίδαξε τους Μακαρισμούς τους δίδαξε στους μαθητές του, σε όλους όσοι ήθελαν να τον ακολουθήσουν, στον καθένα και την καθεμία από εμάς. Καλεί τον καθένα από εμάς να πεθάνει, να χάσει τον εαυτό του, να σηκώσει το σταυρό του και να τον ακολουθήσουμε στη ζωή. Και οι μοναχοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή. Εκείνοι που αποφασίζουν να χάσουν τη ζωή τους, να πεθάνουν για να κερδίσουν τη ζωή που προσφέρει ο Χριστός. Να δίνουν σε μας το παράδειγμα και τη δύναμη να κάνουμε το ίδιο.

Ο δρόμος των Μακαρισμών είναι ο δρόμος της ζωής. Ο Ιησούς μας τον προσφέρει για να τον ακολουθήσουμε και να αποκτήσουμε τη ζωή και την ευτυχία. Οι Μοναχοί και οι Μοναχές μας δίνουν το παράδειγμα ώστε κι εμείς να πορευθούμε σε αυτό το δρόμο.

Ελπίζουμε όλοι να ζήσουμε μαζί με τον Χριστό και να βασιλεύσουμε μαζί του. Προσπαθούμε να μην τον αρνηθούμε, και να μείνουμε πιστοί σε εκείνον. Αλλά πάνω από όλα ελπίζουμε στην ευσπλαχνία του ώστε αν απιστήσουμε να μας συγχωρέσει γιατί εκείνος παραμένει πιστός στην αγάπη του για μας, εκείνος δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου