Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου κατά την Λειτουργία της Ευλογίας των Ελαίων

Μεγάλη Τετάρτη, 20/4/22, Ξινάρα

Θα θυμάστε την έναρξη της συνοδικής πορείας που εγκαινιάσαμε στις 24 Οκτωβρίου του 2021 σε αυτόν τον Καθεδρικό ναό για τη Σύνοδο των Επισκόπων το 2023 με θέμα «Προς μία Εκκλησία Συνοδική: κοινωνία-συμμετοχή-αποστολή». Στην εκκλησιαστική μας επαρχία στην 1η Ιουνίου και στις 8 Ιουνίου θα συγκεντρωθούμε να μελετήσουμε αυτό το θέμα και να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το πώς πραγματοποιείται αυτή η κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή των βαπτισμένων, αλλά και στο πώς θα αυξηθεί και θα βελτιωθεί.

Η σημερινή θεία λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης, της καθαγίασης των Ελαίων και της ανανέωσης των ιερατικών υποσχέσεων,  μας υπενθυμίζει ότι η συνοδικότητα είναι απόρροια του Βαπτίσματός μας. Με το Βάπτισμα γίναμε χριστός λαός του Θεού για να τον λατρεύουμε, να τον δοξάζουμε και να τον υπηρετούμε. Όλοι οι βαπτισμένοι έχουμε αυτή τη χάρη. Ακόμη και αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας και προετοιμάζονται να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος, όλοι έχουμε αυτή τη χάρη να ευαγγελιζόμαστε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης του Θεού, να διακηρύττουμε την απελευθέρωσή μας, να θεραπεύουμε, να παρηγορούμε, να φροντίζουμε και να οικοδομούμε τους αδελφούς μας.

Η ιεροσύνη του Χριστού που μοιραζόμαστε μέσω του Βαπτίσματος και του Χρίσματος δεν εξαντλείται στις προσευχές και τις τελετές μας. Η ιεροσύνη του Χριστιανού εξασκείται και φανερώνεται μέσα στη ζωή του καθενός μας όταν διαφυλάττουμε  την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, όταν αγκαλιάζουμε τους σταυρούς της ζωής μας, όταν ξεχνάμε τον εαυτό μας και επιτρέπουμε να ξεχαστούμε από τους άλλους με ταπεινοσύνη, όταν η φροντίδα μας είναι να αρέσουμε σε καθετί στον Κύριο.

Μία ιδιαίτερη χάρη έχουμε εμείς οι χειροτονημένοι. Αυτή η χάρη δεν είναι προνομιακή αλλά μία εντατικοποίηση της χάρης του Βαπτίσματος. Ό,τι καλείται να κάνει κάθε Βαπτισμένος και κάθε Χρισμένος, εμείς οι χειροτονημένοι καλούμαστε να το κάνουμε με μεγαλύτερο ζήλο και περισσότερη αφοσίωση.

Αγαπητοί μου αδελφοί ιερείς, με πόσο όμορφα λόγια ο Ησαΐας μας μεταφέρει την χαρά του Κυρίου μας που μας κάλεσε να τον υπηρετήσουμε με αυτό τον τρόπο: «εσείς όμως θα ονομαστείτε ‘Ιερείς του Κυρίου’, θα σας λένε ‘Λειτουργούς του Θεού μας». …Καθένας που [σας] βλέπει θα [σας] γνωρίζει, διότι [είστε] το γένος που ο Κύριος ευλόγησε». Τα Άγια Έλαια που σήμερα ευλογούμε δηλώνουν την υπηρεσία μας στο Λαό του Θεού: να του μεταδίδουμε τη θεραπεία, την φροντίδα, την ενίσχυση και την ευλογία του Θεού μας.

Το θέμα της Συνόδου που προετοιμάζουμε, μας βάζει να σκεφτούμε ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι δεν εργαζόμαστε μόνοι και δεν κοπιάζουμε για τον εαυτό μας. Ο πρεσβύτερος καλείται να συνεργάζεται με τον επίσκοπο και τους άλλους πρεσβύτερους για την φροντίδα των πιστών. Καλείται ακόμη να συνεργάζεται με τους πιστούς και να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει τα χαρίσματα που εμφύτεψε το Άγιο Πνεύμα σε εκείνους και να τα βάζει στην υπηρεσία του συνόλου. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι στα χέρια των πρεσβύτερων: αν εμείς δεν συνεργαζόμαστε, δεν διακρίνουμε, δεν κινητοποιούμε, η Εκκλησία πέφτει σε αδράνεια και κινδυνεύει να πεθάνει.

Αγαπητοί μου Βαπτισμένοι. Με το Βάπτισμα σάς δόθηκε το χάρισμα της γενικής Ιεροσύνης. Σε κοινωνία μεταξύ σας και με τους πρεσβυτέρους σας καλείστε να συμμετέχετε στην αποστολή της Εκκλησίας. Σας καλώ να προκαλείτε και να ελέγχετε εμάς τους ποιμένες ώστε να σας προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας και την καλύτερη ποιμαντική φροντίδα. Σας καλώ να δείχνεται ζήλο στην προσφορά της λατρείας σας προς το Θεό. «Να προσφέρετε όλο τον εαυτό σας θυσία ζωντανή, αγία, ευπρόσδεκτη στο Θεό… να μεταμορφώνεστε συνεχώς προς το καλό, αποκτώντας το φρόνημα του πιστού». (Ρωμ. 12,1-2).

Αγαπητοί μου, είμαστε ένα σώμα εν Χριστό, το Αναστημένο του Σώμα, η Εκκλησία. Ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί, με τα χαρίσματά μας και τις αδυναμίες μας, προσφέρουμε τη λατρεία μας στον ένα και τριαδικό Θεό που μας αγάπησε και μας έδωσε τον μονογενή Υιό του για τη σωτηρία μας. Σε αυτόν να αποδίδουμε κάθε δόξα, κάθε προσκύνηση και κάθε λατρεία.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου