Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου κατά την Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς 2023

Αγίας Δωρεάς, 18/6/2023, Σμαρδάκιτο, Χώρα Παντηνιακή.

 

Σίγουρα έχετε ακούσει τους διαιτολόγους να λένε: είσαι ότι τρως. Ίσως είναι υπερβολή, αλλά ίσως το ίδιο σκέφτηκε κι ο Ιησούς όταν είπε στους μαθητές του «Ο άρτος που εγώ θα δώσω είναι η σάρκα μου για την ζωή του κόσμου». Οι εβραίοι όταν έτρωγαν το αρνί το Πάσχα, όπως ήταν το Μυστικό Δείπνο, δεν σκέφτονταν ότι γίνονται το αρνί που τρώνε. Αυτό που τους είπε ο Ιησούς ήταν εξωφρενικό και σκανδαλώδες. Ποτέ δεν έτρωγαν την ανθρώπινη σάρκα. Κάποιοι προφήτες είχαν φάει το χαρτί της Αγίας Γραφής. Ποτέ δεν έπιναν αίμα. Ραντίζονταν με αίμα για να επισφραγίσουν την διαθήκη με το Θεό και έβαψαν το ανώφλι της πόρτας τους στην Αίγυπτο. Αλλά δεν έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα ούτε έπιναν ανθρώπινο αίμα. Αυτό που είπε ο Ιησούς ήταν εξωφρενικό. Θα μπορούσε να τους πει: να τρώτε αυτόν τον άρτο και να πίνετε αυτό το κρασί σε ανάμνηση μου. Για να θυμάστε το θάνατό μου και την ανάστασή μου. Όχι. Τους είπε αυτή είναι η σάρκα μου, αυτό είναι το αίμα μου.

Είμαστε αυτό που τρώμε. Δεν τρώμε απλά ευλογημένο ψωμί και ευλογημένο κρασί. Τρώμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Γινόμαστε αυτό που τρώμε. Αυτό δεν είναι απλά μία πνευματική κοινωνία. Δεν είναι μία μεταφορική έννοια του Ιησού. Στη Σύνοδο του Τριδέντου είχε καθοριστεί: “Επειδή ο Χριστός, ο Λυτρωτής μας, είπε ότι αυτό που προσέφερε κάτω από το είδος του άρτου ήταν πραγματικά το Σώμα του, η Εκκλησία είχε πάντοτε την πεποίθηση την οποία η Σύνοδος και πάλι δηλώνει: με την καθαγίαση του άρτου και του οίνου πραγματοποιείται η μεταβολή όλης της ουσίας του άρτου στην ουσία του Σώματος του Κυρίου και όλης της ουσίας του οίνου στην ουσία του Αίματός του. Αυτή την αλλαγή η Καθολική Εκκλησία δίκαια και σωστά την ονόμασε μετουσίωση”. (Κ.Κ.Ε. 1376) Κάθε φορά που ένας ιερέας καθαγιάζει τον Άρτο και τον Οίνο με τα λόγια του Χριστού, αυτά μετουσιώνονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Οπότε κοινωνούμε πραγματικά στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού.

Αυτό που κοινωνούμε αυτό γινόμαστε: Λάβε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Είσαι το Σώμα και το αίμα του Χριστού. Απαντάς Αμήν, όχι μόνο γι’ αυτό που λαβαίνεις, αλλά και γι’ αυτό που γίνεσαι, αυτό που είσαι.

«Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει αιώνια ζωή, κι εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη ημέρα. … Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του», ακούσαμε τον Ιησού να μας λέει. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκτήσουμε την αιώνια ζωή από το να ενωθούμε με τον Αναστημένο Χριστό. Και η ένωσή μας μαζί του γίνεται όταν λαβαίνουμε το Σώμα του και το Αίμα του και γίνεται ένας μαζί μας. Δεν είναι απλά να ακολουθώ αυτό που μου λέει, δεν είναι απλά να τηρώ τις εντολές του. Είμαι ένα μαζί του. Είμαι το Σώμα του και το Αίμα του. Και μετά βέβαια πρέπει στην καθημερινότητά μου να τιμήσω αυτό που είμαι. Το σώμα μου ανήκει στον Χριστό: τα χέρια μου, τα πόδια μου, το στόμα μου, η καρδιά μου, το μυαλό μου, ανήκουν στον Χριστό αφού είμαι το Σώμα του. Πως τα χρησιμοποιώ όλα αυτά; Τα χρησιμοποιώ αντάξια του Χριστού; Ακούσαμε στο 2ο ανάγνωσμα: ο άρτος που τεμαχίζουμε, δεν είναι κοινωνία στο Σώμα του Χριστού; Κι επειδή ένας είναι ο άρτος, είμαστε ένα σώμα κι εμείς. Το Σώμα του Χριστού. Λέει πάλι ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες: Τώρα πια δεν ζω εγώ, αλλά ζει σε μένα ο Χριστός. (Γαλ. 2,20)

Η θυσία του Σώματος και του Αίματός του Ιησού πάνω στον σταυρό δεν αφορά μόνο τον Ιησού. Αφορά όλους εμάς, το Σώμα του. Όλοι εμείς προσφερόμαστε από τον Ιησού, τον Μέγα Αρχιερέα, στον Πατέρα μέσα στη θυσία του Χριστού στην Αγία Τράπεζα. Η Εκκλησία, που είναι το Σώμα του Χριστού, συμμετέχει στην προσφορά της Κεφαλής της. Μαζί με το Χριστό προσφέρεται και αυτή ολόκληρη. Ενώνεται στη μεσιτεία του προς τον Πατέρα για όλους τους ανθρώπους. Στη Θεία Ευχαριστία, η θυσία του Χριστού γίνεται επίσης η θυσία των μελών του Σώματός του. Η ζωή των πιστών, η δοξολογία τους, ο πόνος τους, η προσευχή τους, η εργασία τους ενώνονται με τα αντίστοιχα του Χριστού και με την ολοκληρωτική προσφορά του, και έτσι αποκτούν μία νέα αξία. (Κ.Κ.Ε. 1368) Όπως με απέστειλε ο ζωντανός Πατέρας κι εγώ ζω για τον Πατέρα, κι αυτός που τρώει εμένα θα ζήσει για μένα» ακούσαμε τον Ιησού να μας λέει στο ευαγγέλιο.

Σε αυτό το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας ο Ιησούς προσφέρει τον εαυτό του για τη σωτηρία μας, προσφέρει εμάς στον Πατέρα του, και κοινωνώντας στο Σώμα του και στο Αίμα του αποκτάμε το Αναστημένο του Σώμα του και γινόμαστε ένα μαζί του, γινόμαστε Σώμα του.

Είμαστε ότι τρώμε.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου