Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου κατά την Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

 

Αγία Δωρεά, Χώρα Τήνου, 26/6/22

«Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτόν που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του». Κάθε φορά που τρώμε αυτόν τον άρτο και πίνουμε από αυτό το ποτήριο αναγγέλλουμε το θάνατο του Κυρίου έως ότου έλθει. Αναγγέλλουμε την μεγαλύτερη αγάπη που μας έχει δειχθεί: ο Θεός να δώσει τη ζωή του για μας, από αγάπη για μας. Κι εμείς πήραμε τους δρόμους για να διακηρύξουμε την ευγνωμοσύνη μας, να αναγγείλουμε στον κόσμο όλο τι έκανε ο Θεός για μας από αγάπη. Και ιδού η απόδειξη: αυτή η όστια! Αυτό το θύμα!

Χάρη σε αυτό το θύμα και τη σταυρική του θυσία εμείς μοιραζόμαστε τη ζωή του, συμμετέχουμε στην ανάστασή του και προσδοκούμε τη ζωή στη Βασιλεία του Θεού. Με την κοινωνία μας στο Σώμα και το Αίμα του συμμετέχουμε στο θάνατο και την Ανάστασή του. Γινόμαστε ένα με τον Ιησού Χριστό, το σώμα του και το αίμα του.

Η ευγνωμοσύνη μας είναι απέραντη. Ο Υιός του Θεού υπέφερε για τις αμαρτίες μας, ενώ εκείνος δεν είχε αμαρτία. Τιμωρήθηκε με θάνατο για τις αμαρτίες μας για να μας συμφιλιώσει με το Θεό και να αποκαταστήσει την κοινωνία μας με τον Πατέρα. «Όλους μας γνώρισε και μας αγάπησε μέσα στην προσφορά της ζωής του». «Κανένας άνθρωπος, ούτε ο πιο άγιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει επάνω του τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων και να προσφερθεί ως θυσία γι’ αυτούς. Το να υπάρχει μέσα στο Χριστό το θεϊκό Πρόσωπο του Υιού, που ξεπερνά και ταυτόχρονα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, και τον κάνει Κεφαλή όλης της ανθρωπότητας, αυτό καθιστά δυνατή τη λυτρωτική του θυσία για όλους». (Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας, 616).

Αυτό πιστεύουμε και αυτό διακηρύττουμε όχι μόνο όταν λιτανεύουμε το Σώμα του Χριστού, αλλά κάθε φορά που τελούμε αυτό το Μυστήριο σε ανάμνησή του. Κάθε φορά που κοινωνούμε άξια το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Την πίστη και την ευγνωμοσύνη μας όμως την εκφράζουμε και έξω από τη θεία Ευχαριστία. Κάθε φορά που εφαρμόζουμε τα λόγια του Κυρίου: «δώστε τους εσείς να φάνε», «να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου», «σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησέ με», «να αγαπάτε ο ένας τον άλλο», δίνουμε μαρτυρία στο θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού, δίνουμε μαρτυρία ότι η ζωή μας δεν είναι πλέον δική μας αλλά ανήκει σε εκείνον ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε για μας. Έτσι εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Εύχομαι κάθε φορά που συμμετέχουμε στη θεία Λειτουργία και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού να συνειδητοποιούμε όλο και πιο βαθιά την απέραντη αγάπη του Θεού που λαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή και να αλλάζει τη ζωή μας, να μας δίνει χαρά και ευγνωμοσύνη και τη δύναμη να αγαπάμε τους άλλους όπως ο Ιησούς μας αγάπησε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου