Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου κατά την Μεγάλη Πέμπτη

Μεγάλη Πέμπτη 21/4/22, Ξινάρα

Ο Ιησούς ολοκληρώνει την αποστολή του και το έργο του με το Πάσχα του. Μέσα σε 3 χρόνια δίδαξε, θεράπευσε, συγχώρησε, ανέστησε. Τώρα μας αφήνει το παράδειγμά του ώστε όπως έκανε εκείνος και εμείς να κάνουμε.

Η αποστολή του ήταν να μας φανερώσει την αγάπη του Πατέρα. Ο Πατέρας έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να σώσει τον κόσμο από το κακό και τον θάνατο. Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι δεν μπορούμε από μόνοι μας να σωθούμε. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του, αλλά ούτε τον συνάνθρωπό του αν δεν τον αγαπά. Όπως θα ψάλλουμε τη νύκτα της Ανάστασης, είχαμε ανάγκη από έναν τέτοιο σωτήρα. Έναν σωτήρα που μας αγάπησε και έδωσε τη ζωή του για μας.

Αφού πλένει τα πόδια των μαθητών του ο Ιησούς τους λέει: «Όπως με αγάπησε ο Πατέρας, έτσι σας αγάπησα κι εγώ». Και τους δίνει την εντολή: «Όπως σας αγάπησα εγώ, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο».

Μπορούμε να ζητήσουμε σε κάποιον να μας αγαπάει; Είναι η αγάπη εντολή; Είναι δυνατόν να υποχρεωθούμε να αγαπήσουμε;

Μας φαίνεται δύσκολη αυτή η εντολή και παράλογη επειδή εμείς ζούμε μέσα στην αμαρτία και το κακό. Τι μας λέει ο Ιησούς; Όπως ο Πατέρας με αγάπησε. Ο Ιησούς μας ζητά να αγαπάμε ο ένας τον άλλο όπως ο πατέρας και η μητέρα αγαπούν το παιδί τους. Δυστυχώς, επειδή ζούμε μέσα στην αμαρτία, αυτή την αγάπη δεν την βλέπουμε. Κάποιοι γονείς ντροπιάζουν το όνομά τους. Ευτυχώς όμως που οι περισσότεροι γονείς κυριολεκτικά δίνουν τη ζωή τους για τα παιδιά τους. Καθώς επίσης και τα παιδιά δίνουν τη ζωή τους για τους γονείς τους και τους φροντίζουν όταν αυτοί έχουν την ανάγκη τους. Ο Ιησούς μας καλεί να διευρύνουμε αυτόν τον κύκλο. Να αγαπάμε όσους το δυνατό περισσότερους με αυτό τον τρόπο. Να τους νοιαζόμαστε, να τους φροντίζουμε και να τους υπηρετούμε. Μας έδωσε αυτό το παράδειγμα. Όλη του η ζωή είναι ένα παράδειγμα για μας.

Κάθε φορά που τελούμε τη θεία Ευχαριστία και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του, κάνουμε ανάμνηση της αγάπης του και παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμά του για να κάνουμε το ίδιο. Αυτό σημαίνει να είμαι χριστιανός: να κοινωνώ το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, να κοινωνώ με τους αδελφούς μου που είμαστε ένα σώμα. Όπως το παιδί είναι σώμα και αίμα από το σώμα και το αίμα του μπαμπά και της μαμάς του, το ίδιο κι εμείς όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος μας λέει ότι το να αγαπάμε ο ένας τον άλλο είναι σαν να αγαπάμε το ίδιο μας το σώμα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το να είναι κάποιος χριστιανός δεν φτάνει να προσεύχεται ή να νηστεύει ή να κάνει ελεημοσύνη. Αυτό το κάνουν όλοι οι πιστοί σε όλες τις θρησκείες. Σε καμία άλλη θρησκεία όμως δεν κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Θεού τους. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των χριστιανών. Αυτό μας διαφοροποιεί από τις άλλες θρησκείες. Ο Θεός μας έδειξε την αγάπη του με το να δώσει τη ζωή του για μας και μας καλεί να γίνουμε ένα σώμα μαζί του. Κάθε φορά που κοινωνάμε γευόμαστε την αγάπη του Θεού. Μόνο έτσι μπορούμε να τηρήσουμε την εντολή της αγάπης. Όπως ο πατέρας μας αγαπά αγαπάμε κι εμείς τα παιδιά του. Ο Πατέρας και ο Υιός είναι ένα και εμείς όλοι εν Υιώ είμαστε ένα.

Όλα όσα είπε ο Χριστός, όσα έκανε, η προσφορά του σώματος και του αίματός του, η θυσία του πάνω στο σταυρό, η ανάστασή του, τα έκανε επειδή μας αγαπά και για να μας δείξει την αγάπη του Πατέρα. Αυτή η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας του ανθρώπου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, όπως δεν υπήρχε άλλος δρόμος ελευθερίας από την Αίγυπτο ή άλλος τρόπος ελευθερίας από το θάνατο. Η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία μας.

Αγαπητοί μου, κάθε φορά που κοινωνούμε στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού ας κοινωνούμε με ευγνωμοσύνη. Ας κοινωνούμε σκεπτόμενοι όλες τις ευεργεσίες του Θεού προς εμάς και τους συνανθρώπους μας. Κοινωνώντας ας παίρνουμε δύναμη για να εφαρμόζουμε το παράδειγμα του Ιησού και την εντολή της αγάπης. Ας αγαπούμε ο ένας τον άλλο όπως εκείνος μας αγάπησε, γιατί πράγματι μας αγάπησε με όλη του τη ζωή.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου