Το κήρυγμα της Κυριακής

 

1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής

 

Ο λόγος του Κυρίου σήμερα μας παρουσιάζει το Χριστό ο οποίος οδηγείται από το Άγιο Πνεύμα στην έρημο για να προετοιμαστεί με νηστεία και προσευχή για τη δημόσια αποστολή του.

Σκοπός της αποστολής του είναι να εκτελέσει το θέλημα του Πατέρα Του, ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στο Διάβολο διότι αυτός έχει αιώνια καταδικαστεί. Για το λόγο αυτό προτείνει στον Ιησού να μην τηρήσει το θέλημα του Θεού Πατέρα και να το αντικαταστήσει με το δικό του θέλημα.

Ο πρώτος πειρασμός είναι της λαιμαργίας και συμβαίνει στην πιο κατάλληλη στιγμή αφού ο Ιησούς νηστεύει στην έρημο για σαράντα μέρες. Ο Διάβολος τον πειράζει ως εξής: “Εάν είσαι εσύ ο Υιός του Θεού”, χρησιμοποίησε μόνος σου την εξουσία που διαθέτεις για να ικανοποιήσεις τόσο τις δικές σου ζωτικές ανάγκες, όσο και όλα τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων. Όλα αυτά μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς να εξαρτάσαι από το Θεό Πατέρα σου, χωρίς να περιμένεις την παρέμβαση  της πατρικής πρόνοιάς Του.

Ο Ιησούς δεν υποκύπτει. Εγκαταλείπεται στο θέλημα του Πατέρα Του  και απωθεί τον πειρασμό αναφερόμενος σε μία τροφή που είναι πιο σημαντική από το καθημερινό ψωμί και είναι ο Λόγος του Θεού.«Δεν ζει ο άνθρωπος με μόνο το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού».

Όμως το πονηρό πνεύμα δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά του και επιμένει με ένα δεύτερο πειρασμό ζητά από τον Ιησού να δοκιμάσει το Θεό Πατέρα Του, αν τον αγαπά.

“Εάν είσαι Υιός του Θεού”, χρησιμοποίησε τη δική σου θεϊκή δύναμηκαι κάνε θαύματα και θεάματα. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κατακτήσεις τα πλήθη και να σε αποθεώσουν: «Πέσε κάτω…», και έχε εμπιστοσύνη στο Θεό, αφού «θα διατάξει τους αγγέλους του και θα σε σηκώσουν στα χέρια τους». Όμως ο Ιησούς γνωρίζει πως με μια τέτοια συμπεριφορά  όχι μόνο δεν δείχνει την εμπιστοσύνη του προς τον Θεό Πατέρα του, αλλά και τον βάζει σε δοκιμασία. Γι’ αυτό και απαντά: «Δεν θα βάλεις το Κύριο σου σε δοκιμασία». Ο Ιησούς φανερώνεται ως αληθινός Υιός του Θεού, όχι δείχνοντας επιδεικτικά τη θεϊκή του δύναμη, αλλά δεχόμενος να τηρήσει το θέλημα του Πατέρα του.

Στον τρίτο πειρασμό ο Διάβολος αποκαλύπτει τα πραγματικά χαρτιά του. Προσφέρει στον Ιησού την πολιτική και οικονομική κυριαρχία του κόσμου με μία προϋπόθεση να αρνηθεί το Θεό Πατέρα και να προσκυνήσει τον διάβολο: Είναι η στιγμή που ο Ιησούς αντιδρά δυναμικά και τον διώχνει μακριά.«Φύγε Σατανά»! Διότι η Γραφή λέει: θα προσκυνήσεις τον Κύριο το Θεό σου και αυτόν μόνο θα λατρεύσεις».

Ο διάβολος πράγματι έφυγε τη στιγμή εκείνη. Όμως συνέχιζε να πειράζει τον Ιησού και καθ’ όλη την πορεία του προς το Σταυρό. Ο πειρασμός παίρνει κατά καιρούς διάφορες μορφές και προσπαθεί να απομακρύνει τον Ιησού από το σχέδιο σωτηρίας. Όμως ο Ιησούς παραμένει πιστός στο θέλημα του Πατέρα του. Καταφέρνει αυτό που δεν κατάφερε ο λαός του Ισραήλ όταν στην πορεία του προς τη γη της επαγγελίας υπέκυψε στον πειρασμό μέσα στην έρημο. Καταφέρνει αυτό δεν κατάφερε όλη η ανθρωπότητα που υπέκυψε στον πειρασμό στην αρχή της δημιουργίας.

Το πονηρό πνεύμα και σήμερα συνεχίζει να πειράζει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ιησού.

Δεν μπορούμε να απαιτούμε να μην έχουμε πειρασμούς. Με το «μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν», ζητούμε από το Θεό να μην μας αφήσει μόνους στις στιγμές του πειρασμού, αλλά με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος να αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς όπως ο Χριστός και μαζί με το Χριστό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον πειρασμό που σίγουρα θα προσπαθήσει κατά την σαρακονθήμερη προετοιμασία μας για το Πάσχα να μας αποπροσανατολίσει από την προετοιμασία μας για το Άγιο Πάσχα. Αμήν

(+Ν)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου