Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

 

14Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας μίλησε για την αποστολή. Ο Κύριος, γράφει ο Άγιος Λουκάς, «όρισε άλλους εβδομήντα δύο και τους έστειλε δύο – δύο πριν από Εκείνον σε κάθε πόλη και τόπο όπου επρόκειτο να πάει».

Το εβδομήντα δύο είναι ένας συμβολικός αριθμός: αναφέρεται στους εβδομήντα δύο λαούς που κατάγονται από τους γιους του Νώε, όπως αναφέρει το Βιβλίο της Γένεσης, ή σύμφωνα με κάποιους, θυμίζει τους εβδομήντα πρεσβυτέρους που κλήθηκαν να συνεργαστούν με τον Μωυσή. Επιπλέον, την εποχή του Ιησού πίστευαν ότι εβδομήντα δύο ήταν τα έθνη που ήταν διασκορπισμένα στη γη: αυτό δείχνει ότι κανείς δεν αποκλείεται από αυτήν την αναγγελία της σωτηρίας και ότι είμαστε όλοι απόστολοι, είμαστε όλοι ιεραπόστολοι.

Ο ευαγγελιστής τονίζει ότι απόστολοι πηγαίνουν όχι ο καθένας μόνος του, αλλά δύο-δύο, γιατί η πρώτη μαρτυρία που πρέπει να δώσουν είναι αυτή της κοινοτικής ζωής των αδελφών που αγαπιούνται και ζουν αυτά που αναγγέλλουν, αλλά και γιατί εκεί που βρίσκονται δύο ή τρεις, ο Κύριος είναι ανάμεσά τους. Είναι ο ίδιος ο Ιησούς που μας υπενθυμίζει: «Ο θερισμός είναι πολύς αλλά οι εργάτες λίγοι! Προσευχηθείτε λοιπόν στον Κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες στον θερισμό του!».

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει στις δυσκολίες μας δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε: η κοινωνία την εποχή του Ιησού σίγουρα δεν ήταν πιο πρόθυμη να δεχτεί το ευαγγέλιο από ό,τι η σημερινή κοινωνία. Ο Χριστός το γνωρίζει καλά αυτό, και γι’ αυτό καλεί τους οπαδούς του να προσευχηθούν ώστε αυτή η δυσαναλογία μεταξύ του μεγάλου θερισμού και των λίγων εργατών θα καλυφθεί με προσευχή, διότι ο Κύριος θα εισακούσει την προσευχή και θα στείλει και άλλους εργάτες. Άλλωστε δεν υπάρχει αποστολή που να μην προηγείται ικεσία προς τον Θεό. Και ο ίδιος ο Ιησούς πριν καλέσει τους Δώδεκα, προσευχήθηκε και συχνά προσευχόταν για τους μαθητές του.(βλ. Λκ 6, 12-13).

Οι εβδομήντα δύο αποστέλλονται από τον Ιησού «σαν αρνιά ανάμεσα σε λύκους»: Δεν είναι όμως αβοήθητοι, είναι ενισχυμένοι από την ενεργό παρουσία του ίδιου, ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι: «εγώ θα είμαι μαζί σας μέχρι τη συντέλεια του κόσμου».

Ο Κύριος, λοιπόν, ενημερώνει τους αποστόλους ότι θα συναντήσουν δυσκολίες και απόρριψη. Ωστόσο, έχουν το πρότυπο να ακολουθήσουν: Αυτό το πρότυπο είναι μόνο ο Χριστός ο Κύριος. Το μόνο τους μέλημα πρέπει να είναι να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ελεύθεροι και ευκίνητοι, να μην χάνουν καιρό και να μην αποσπώνται από μακροχρόνιους και επίσημους χαιρετισμούς στο δρόμο.

Η ειρήνη που φέρνουν σε κάθε σπίτι που πηγαίνουν δεν είναι μόνο μια ευχή, αλλά ένα αυθεντικό δώρο και φτάνει στη ζωή εκείνων που ήδη θέλουν να το λάβουν προς τους οποίους και θα αναγγέλλουν ότι: «Έφθασε για σας η βασιλεία του Θεού».

Ο Κύριος μας προειδοποιεί ότι στην αποστολή μας αυτή θα συναντήσουμε και ανθρώπους που δεν θα μας καλωσορίσουν, αλλά και η βασιλεία είναι παρούσα για και γι’ αυτούς, αλλά με τη μορφή καταδίκης. Αλλά δεν καταδικάζονται αμέσως, θα τους δοθεί χρόνος για μεταστροφή.

Οι εβδομήντα δύο, που επιστρέφουν από την αποστολή τους είναι γεμάτοι χαρά, και ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της αποστολής τους. Διαπιστώνεται και κάποια υπερηφάνεια για τα κατορθώματα τους: κήρυτταν και έκαναν θαύματα στο όνομα του Κυρίου και έδιωχναν τα δαιμόνια.

Ο κάθε Χριστιανός σε κάθε του στην αποστολή του, οφείλει να αναγνωρίσει ότι αυτή δεν του ανήκει, αλλά ανήκει στον ίδιο το Χριστό στου οποίου το όνομα μόνο γίνονται τα θαύματα και έρχονται οι όποιες επιτυχίες. Σε μας σίγουρα ανήκει κάθε αποτυχία, η οποία προκύπτει κάθε φορά που προβάλλουμε τον εαυτό μας και όχι το Θείο Δάσκαλό μας.

Η αληθινή μας χαρά συνίσταται στην παρουσία του Κυρίου στην αποστολή που μας αναθέτει. Είναι Εκείνος που μας καλεί και επομένως ποτέ δε θα μας απογοητεύσει στις προσπάθειες που κάνουμε στο όνομά Του. Σε μας έχει ζητηθεί μόνο να ετοιμάσουμε τους τόπους, όπου ο Ιησούς προβλέπεται να περάσει. Και  όταν τον συναντήσουμε είναι η στιγμή να του πούμε: «Μείνε μαζί μας Κύριε».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου