Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβασμιοτάτου Νικολαόυ)


3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, Γ ΚΥΚΛΟΣ

 

Τα τρία αναγνώσματα της σημερινής τρίτης Κυριακής από το Πάσχα επικεντρώνουν την προσοχή μας στο πρόσωπο του Αναστημένου Χριστού.

Στο πρώτο ανάγνωσμα θαυμάσαμε το θάρρος με το οποίο οι απόστολοι έδιναν τη μαρτυρία τους για τον Αναστημένο Χριστό, μας εντυπωσίασε αυτό που γράφει ο συγγραφέας του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων, ευαγγελιστής Λουκάς, για τους Αποστόλους: «εκείνοι τότε χαίροντας απομακρύνθηκαν από το Συνέδριο, γιατί καταξιώθηκαν να ατιμαστούν υπέρ του ονόματος του Χριστού».

Το Βιβλίο της αποκάλυψης, από το οποίο ήταν το δεύτερο σημερινό ανάγνωσμα, μας κάλεσε να συμμετέχουμε με τη σημερινή μας ευχαριστιακή σύναξη στην ουράνια δοξολογία για τον Αμνό του Θεού που θυσιάστηκε αλλά και δοξάστηκε περνώντας από την ταπείνωση.

Στην περικοπή του Ευαγγελίου ο ευαγγελιστής Ιωάννης μας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Αναστημένος Χριστός φανερώθηκε για τρίτη φορά στους Αποστόλους του.

Μερικές μέρες μετά την ανάσταση του Χριστού, ο Απόστολος Πέτρος αποφασίζει να πάει να ψαρέψει και ενημερώνει τους συντρόφους του οι οποίοι και αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν. Ήταν έμπειροι ψαράδες, ήταν εξ άλλου το επάγγελμά τους, πριν γνωρίσουν και ακολουθήσουν τον Ιησού. Όμως πέρασαν μια ολόκληρη νύκτα και όπως σημειώνει ο Ευαγγελιστής: «εκείνη τη νύκτα δεν έπιασαν τίποτα» (Ιω. 21,3), και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «δεν είχαν τίποτε να φάνε».

Την αυγή παρουσιάζεται στο γιαλό κάποιος άγνωστος που τους λέει: «Ρίξτε τα δίκτυα σας στα δεξιά της ψαρόβαρκας και θα βρείτε» (Ιω. 21,6). Εκείνοι υπακούνε και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τότε η ευαίσθητη ματιά του μαθητή της αγάπης, του Αποστόλου, ανακαλύπτει στο πρόσωπο του άγνωστου επισκέπτη, τον Αναστημένο Χριστό. Είναι δεδομένο ότι εκείνος που αγαπιέται βλέπει πρώτος και αναγνωρίζει αυτόν που τον αγαπά.

Η αγάπη του για το Χριστό βοηθά τον Ιωάννη να ανακαλύψει τον Αναστημένο Χριστό ακόμη και στο χώρο και στη ώρα της δουλειάς του. Πριν συμβεί όμως αυτό, είχε προηγηθεί μια ολονύκτια άκαρπη προσπάθεια. Βλέπουν κάποιον στον αιγιαλό, που δεν αναγνωρίζουν αμέσως, έχουν κάποιες ενδείξεις για το ποιος είναι, αλλά δεν είναι αποδείξεις, όμως εμπιστεύονται στο λόγο του, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Παρόμοιες στιγμές υπάρχουν και στη δική μας τη ζωή, στην οποία δε λείπουν, οι αποτυχίες, οι άκαρπες προσπάθειες, τα άδεια δίκτυα. Υπάρχουν όμως και στιγμές που εμπιστευόμαστε την εντολή του Κυρίου και τότε τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά είναι εντυπωσιακά. Έρχεται τότε και σε μας η στιγμή που μαζί με τον Ιωάννη και με σιγουριά αναφωνούμε: «Είναι ο Κύριος!».

Είναι ο Κύριος που μας επισκέπτεται στη ζωή μας. Είναι μία επίσκεψη που θέλουμε να παραταθεί. Θέλουμε να κάνουμε μόνιμη αυτήν την παρουσία και επιβεβαιώνουμε τη θέλησή μας ικετεύοντάς τον μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς, λέγοντάς του το δικό μας: «Μείνε μαζί μας Κύριε».

Είναι Εκείνος που οδηγεί το πλοιάριο της Εκκλησίας, Εκείνος που μας διατάζει «να ρίξουμε στα βαθιά τα δίκτυα μας», είναι ο Κύριος που μας καλεί στον αιγιαλό για να φάμε μαζί του, που μας καλεί να βαδίσουμε μαζί του, να ζήσουμε μαζί του το πάθος του για να φθάσουμε και στην ανάστασή Του.

Το πάθος και η ταπείνωση βιώνεται ιδιαίτερα στις άκαρπες νύκτες, στις ώρες της αποτυχίας, στις ώρες του έντονου προβληματισμού, της ενδεχόμενης απογοήτευσης, της κόπωσης. Είναι όμως αυτές οι δύσκολες ώρες που μας ενώνουν με τον πάσχοντα Χριστό και μας οδηγούν μαζί του στη δόξα του.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να απογοητευόμαστε, οφείλουμε να συνεχίζουμε την αποστολή μας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα γιατί είναι βέβαιο πως θα έρθει και η αυγή και θα τον δούμε ιδιαίτερα κάθε Κυριακή στον αιγιαλό της Εκκλησίας που είναι ο ενοριακός Ναός. Εδώ μας ετοιμάζει τη δική του τροφή. Είναι ο λόγος του και το σώμα και το αίμα του στο οποίο κοινωνούμε. Είναι το Μυστήριο που μας βοηθά να ανακαλύπτουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε μας και τον Ιησού αλλά και μεταξύ μας. Μας καθιστά κοινότητα πίστης,Εκκλησία του Χριστού. Είμαστε οι νέοι ψαράδες ανθρώπων που μας καλεί να ρίχνουμε τα δίκτυα, ασκώντας την αποστολή που Εκείνος μας ανάθεσε. Μόνο αν ρίχνουμε τα δίκτυα στα βαθιά νερά με τη δική του παρουσία και τη δική του εντολή τα αποτελέσματα θα είναι θαυμαστά και εντυπωσιακά και τα πολλά και καλά ψάρια θα σχίζουν τα δίκτυα της Εκκλησίας και όλοι μαζί θα ζήσουμε και πάλι  το θαύμα του σημερινού ευαγγελίου. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου