ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

“Κατ’ εικόνα του Καλού Ποιμένα, ο ιερέας είναι ένας άνθρωπος της ευσπλαχνίας και της συμπόνιας, κοντά στους συνανθρώπους του και υπηρέτης όλων". Αυτή είναι η έκφραση του Πάπα Φραγκίσκου, που θα αποτελέσει τον οδηγό στην ομιλία που θα απευθύνει  κατά το Ιωβηλαίο των ιερέων και ιεροσπουδαστών που είναι προγραμματισμένο  από την 1 – 3 Ιουνίου του οποίου η μεγάλη καινοτομία είναι ότι θα μπορέσουν να  παρακολουθήσουν τους στοχασμούς ο που Πάπας Φραγκίσκος θα μοιραστεί με τους ιερείς και τους ιεροσπουδαστές, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, όχι μόνο στην κύρια εθνική και διεθνή Καθολική τηλεόραση, αλλά και σε συνεχούς ροής στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιωβηλαίου.

Ο ίδιος ο Πάπας θέλησε να θυμηθεί αυτό το γεγονός, προχθές το πρωί, στο τέλος της γενικής ακρόασης: "Την Παρασκευή – είπε – γιορτάζουμε με επισημότητα την γιορτή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, που φέτος εμπλουτίζεται από το Ιωβηλαίο των Ιερέων. Σας προσκαλώ όλους να προσευχηθείτε για ολόκληρο το μήνα του Ιούνιο, στην Καρδιά του Ιησού και να στηρίξετε με την εγγύτητα και την αγάπη τους ιερείς σας, ώστε να είναι πάντα εικόνα εκείνης της φιλεύσπλαχνης απο αγάπη της Καρδιάς" .

Στη Ρώμη, εν τω μεταξύ, είναι ήδη παρόντες για αυτό το Ιωβηλαίο πάνω από 6.000 ιερείς και ιεροσπουδαστές. Η συνάντηση αφιερωμένη για εκείνους αρχίζει σήμερα το πρωί, Τετάρτη 1 Ιουνίου, με την προετοιμασία για το προσκύνημα στην Αγία Πόρτα του Αγίου Πέτρου. Οι εκκλησίες του Ιωβηλαίου (του Σωτήρος στο Lauro, της αγίας Μαρίας στη Vallicella και του αγίου Ιωάννη dei Fiorentini) θα υποδεχτούν όσους θα θελήσουν  να σταματήσουν και να προσκυνήσουν το Αγιότατο Μυστήριο  και να λάβουν το Μυστήριο της Συμφιλίωσης.

Μετά το προσκύνημα, στις 17:30 θα ξεκινήσουν οι κατηχήσεις για τις γλωσσικές ομάδες σε διάφορες εκκλησίες στη Ρώμη, όπου θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία. Οι ομιλητές της κατήχησης των γαλλόφωνων συμμετεχόντων, στην εκκλησία του αγίου Luigidei Francesi, θα είναι ο Σεβασμιότατος Vincent Dollmann, βοηθός επίσκοπος του Στρασβούργου. Για τους αγγλόφωνους, στη βασιλική του αγίου Andrea della Valle, θα είναι ο Σεβασμιότατος Robert Barron, βοηθός επίσκοπος του Λος Άντζελες, Ενώ για τους ιταλόφωνους, θα βρουν στην εκκλησία της αγίας Maria στο Vallicella τον Καρδινάλιο Gianfranco Ravasi, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό.

Για τους Πολωνούς, στη Βασιλική του άγιου Μάρκου του Ευαγγελιστή στο Campidoglio, θα είναι ο Σεβασμιότατος Grzegorz Rys, βοηθός επίσκοπος της Κρακοβίας, καθώς και για εκείνους της πορτογαλικής γλώσσας, στη εκκλησία της αγίας Monica, ο Σεβασμιότατος Paulo Cezar Costa, βοηθός επίσκοπος του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Κάρδινάλιος José Luis Lacunza Maestrojuán επίσκοπος του David (Παναμάς), θα είναι στη Βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων για τους ιερείς και τους ιεροσπουδαστές της ισπανικής γλώσσας, ενώ εκείνοι της γερμανικής γλώσσας θα είναι ο Σεβασμιότατος Georg Gänswein, υπεύθυνου του ποντιφικού οίκου, στην εκκλησία του Σωτήρος στη Lauro.

Η ημέρα της Πέμπτης 2 Ιουνίου θα είναι αφιερωμένη στην πνευματική περισυλλογή που θα κηρύξει ο Άγιος Πατέρας στις τρεις Ποντιφικές Βασιλικές της Παναγίαςτων Χιόνων, του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό και του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα σταθεί με τη σειρά του στην καθεμιά από αυτές αντίστοιχα στις 10.00 στις 12.00 και 16.00, ώρα έναρξης του τρίτου και τελευταίου στοχασμού. Οι ιερείς και οι ιεροσπουδαστές συγκεντρωμένοι στις άλλες Βασιλικές θα   έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χάρη στη τηλεοπτική σύνδεση από την τηλεόραση του Τηλεοπτικού Κέντρου του Βατικανού. Οι ίδιες εικόνες θα να διαδίδονται, επίσης, και από τα κύρια Καθολικά τηλεοπτικά δίκτυα .

Για να ολοκληρωθεί η ημέρα του στοχασμού με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, αμέσως μετά τον τρίτο στοχασμό του Αγίου Πατέρα θα ξεκινήσει το Συλλείτουργο στις ίδιες τρεις βασιλικές και κάποιες άλλες εκκλησίες στην περιοχή της γύρω από την Βασιλική, για να επιτρέψουν στις διάφορες γλωσσικές ομάδες να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία γλώσσα του καθένα τους.

Τέλος, την Παρασκευή 3 Ιουνίου εορτή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, οι ιερείς θα συλλειτουργήσουν στη πλατεία του Αγίου Πέτρου μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος και θα προϊσταται, και έτσι θα ολοκληρωθεί το Ιωβηλαίο αφιερωμένο στους ιερείς στην  επέτειο των 160 χρόνων από την καθιέρωση αυτής της εορτής για την Καθολική Εκκλησία.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου