Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

 

Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και για τρεις μήνες.

Πρόκειται για ένα μουσείο φτιαγμένο απ’τον ανθρώπινο μόχθο Τηνιακών εθελοντών και διαμέσου της καταλυτικής συμβολής του υπευθύνου του χώρου και επιμελητή της έκθεσης π.Φραγκίσκου Βιδάλη, γίνεται ξανά προσβάσιμο στους επισκέπτες

Το εν λόγω μουσείο εδραιώνεται στο χωριό Λουτρά της Τήνου, δίπλα ακριβώς στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, στην αφιερωμένη στους μοναχούς Ιησουίτες περιοχή από το 1837, η οποία φιλοξένησε το Μοναστήρι τους, που πριν έδρευε στην περιοχή του Ξώμπουργο.

Το μουσείο αυτό είναι μία αυθεντική απεικόνιση μιας αδιάλειπτης ιστορίας, που άντεξε στη φυσική παραμέληση του χρόνου και ανασυντάχθηκε ώστε να καταστήσει φανερές τις ταπεινές πτυχές της ζωής των μοναχών Ιησουιτών στο νησί της Τήνου.

Οι προθήκες του διαδραματίζουν ένα ταξίδι στο χρόνο, στην εποχή εκείνη όπου, ο τώρα εισαγωγικός διάδρομος του Μουσείου, γέμιζε με παιδικά γέλια μιας και χρησιμοποιούταν για κινηματογραφικές προβολές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα από τους Ιησουίτες. Κινηματογραφικά μηχανήματα, φωτογραφικός και ακουστικός εξοπλισμός είναι μερικά απ’ τα εκθέματα που αναβιώνουν νοητικά τις στιγμές εκείνες.

Στο Μουσείο αυτό επανέρχονται στο φως και οι χειρωνακτικές, αγροτικές, οικιακές εργασίες που αναλάμβαναν οι μοναχοί στην καθημερινότητά τους μέσα απ’ τις διατηρημένες in situ εγκαταστάσεις επεξεργασίας λαδιού, μελισσοκομίας, αποθήκευσης κρασιού και την έκθεση πλήθους βοηθητικών εργαλείων και οικιακών σκευών.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο σκευοφυλάκειο του πρώην λειτουργούντος ναού του Αγίου Ιωσήφ, όπου εκτίθεται πλήθος ιερών χρηστικών αντικειμένων, τα οποία είναι έτοιμα να ‘’διηγηθούν’’ σε κάθε επισκέπτη αξιομνημόνευτες ιστορίες, της λησμονιάς εχθρούς.

Το βίντεο που ακολουθεί, αφηγητής του οποίου είναι ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης, φέρει στιγμιότυπα και εικόνες του χώρου του Μουσείου.

Στο βίντεο συμμετέχει η Ελεάννα Τερζοπούλου (the cookie traveler).

Τα ωράρια λειτουργίας παρέχονται στη συνοδευτική αφίσα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου