Το εκκλησάκι της Ανταρκτικής

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

 

 

Η πανδημία Covid-19 ανέστειλε τις προσπάθειες για τη διάσωση του Παρεκκλησίου των Χιονιών στο σταθμό McMurdo στην Ανταρκτική.

«Είναι ίσως το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου για να παρακολουθήσει κάποιος την Αγρυπνία των Χριστουγέννων πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου μέσα στην εκκλησία, επειδή ο ήλιος είναι τόσο λαμπερός». Αυτά υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Μούλεναξ, ένας χριστιανός καθολικός μετεωρολόγος που εργάζεται για τη NASA στην περιοχή.

Ο Mullenax έχει κάνει οκτώ επαγγελματικά ταξίδια στην Ανταρκτική από το 1993. Τα ταξίδια συνήθως ξεκινούν μέσα Νοεμβρίου και διαρκούν μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Ιανουαρίου, επομένως έχει περάσει αρκετά Χριστούγεννα εκεί.

Είπε ότι τα πρώτα Χριστούγεννα ήταν πραγματικά δύσκολα για εκείνον, επειδή τα παιδιά του, που έμειναν πίσω στο Τέξας, ήταν ακόμα μικρά. Βρήκε όμως παρηγοριά στο γεγονός ότι, παρόλο που ήταν μακριά από το σπίτι, μπορούσε ακόμα να λάβει παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και να λάβει τη Θεία Κοινωνία στο Παρεκκλήσι των Χιονιών.

Μέχρι πρόσφατα, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, ιερείς από την Επισκοπή του Christchurch ταξίδευαν μέχρι την Ανταρκτική για να διακονήσουν τους Καθολικούς που βρίσκονταν εκεί. Εντούτοις, λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία ιερέα μετά από το 2019.

Όμως οι εργαζόμενοι της περιοχής συγκεντρώνονται στο Ναό, τελούν την Ακολουθία του Λόγου ή προσεύχονται με την Ακολουθία των Ωρών.

Ο πρώτος καθολικός ιερέας του McMurdo έκτισε με τη βοήθεια εθελοντών το πρώτο παρεκκλήσι των Χιονιών τη δεκαετία του 1950. Το 1978 ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Εθελοντές κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο παρεκκλήσι το 1989 το οποίο καταστράφηκε σε μια καταιγίδα το 1991.

Τα νέα σχέδια ανοικοδόμησης για το σταθμό McMurdo περιλαμβάνουν ένα νέο παρεκκλήσι το οποίο όμως θα ήταν πολύ μικρό για τις λατρευτικές ανάγκες.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου