ΤΟΥΡΚΙΑ: Διεθνής οικολογική συνάντηση Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησιάς (SUMMIT OF HALKΙ 9-11/6/22)

 

Η 5η Διεθνής Συνάντηση με την ονομασία “Summit of Halki” και τίτλο «Ενωμένοι στηρίζουμε το μέλλον του πλανήτη» πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, με οργανωτές το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο SOPHIA της Ιταλίας, που ανήκει στο Διεθνές Καθολικό Κίνημα των Φοκολάρι.

Για το λόγο αυτό πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές, καθολικοί και ορθόδοξοι, έφθασαν στη γειτονική χώρα, για να συζητήσουν και σκεφθούν θέματα οικολογίας, από θεολογική, εκπαιδευτική και πνευματική άποψη. Ανάμεσά τους ο mons. Angelo Vincenzo Zani, εκπρόσωπος του νεοσύστατου Οργανισμού «Πολιτισμού και Εκπαίδευσης» της Αγίας Έδρας, ο Σεβασμιότατος Marek Solczynski, Νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Τουρκία, ο Πρύτανης και καθηγητής Μάνατζμεντ του SOPHIA Giuseppe Argiolas, ο πρώην Πρόεδρος του SOPHIA και καθηγητής της οικουμενικής έδρας «Πατριάρχης Αθηναγόρας – Chiara Lubich» π. Piero Coda και η Πρόεδρος του Κινήματος των Φοκολαρι κα Margaret Caram

Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσω μηνύματος, χαιρέτησε τις εργασίες της συνάντηση.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, στην εναρκτήρια ομιλία του, που έγινε στην έδρα του Πατριαρχείου, επικεντρώθηκε στις λέξεις «ενωμένοι» και «μαζί». Σημείωσε ότι αποδεικνύουν τη δέσμευση μας ως χριστιανών να εργαστούμε συλλογικά για το μέλλον του περιβάλλοντος στον πλανήτη. Συνέχισε με τις ελληνικές λέξεις «ευχαριστία» για το δώρο της Δημιουργίας και «άσκηση» για τον αυτοέλεγχο που πρέπει να επιδεικνύουμε απέναντι στις καταναλωτικές προκλήσεις. Όλα αυτά, κατέληξε, είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να μιλήσουμε για την «κοινωνία» μεταξύ των Εκκλησιών, γιατί ό,τι κάνουμε για το περιβάλλον και τελικά για το καλό των ανθρώπων το κάνουμε για τον ίδιο το Θεό.

Το διήμερο 10 -11/6 η συνάντηση «μετακινήθηκε» στη Χάλκη, όπου βρίσκεται η, σε αναστολή λειτουργίας, λόγω απαγόρευσης των τουρκικών αρχών, φημισμένη Θεολογική Σχολή, η οποία λειτουργεί πλέον ως χώρος Διεθνών Συναντήσεων. Οι θεματικές των επόμενων συνεδριών είχαν τίτλους:

– Οι ρίζες της οικολογικής κρίσης

– Το ενδιαφέρον για τη Δημιουργία και το «Κοινό μας Σπίτι» και οι προοπτικές της από πολιτικής άποψης

– Εκπαιδεύοντας και προωθώντας ένα νέο παράδειγμα : ευαγγελικές και εκπαιδευτικές προοπτικές

– Οικουμενικές πρωτοβουλίες Αγίας Έδρας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

– Το αποτύπωμα του Δημιουργού στη Δημιουργία: προοπτικές θεολογικές και πνευματικές.

 

Πληροφόρηση / φωτογραφίες από Vatican News

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου