Τουρκία: Βανδαλισμός αρμένικου νεκροταφείου

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

 

Αρμενικό νεκροταφείο βανδαλίστηκε με μπουλντόζα, διασκορπίζοντας τις ταφόπλακες και τα οστά. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Tuşba, στην ανατολική τουρκική επαρχία. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Murat Sarısaç καταθέτει ερώτηση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένας τοπικός γαιοκτήμονας βρίσκεται πίσω από τις ζημιές. Ο αριθμός των περιστατικών βίας, κακοποίησης και φθοράς της περιουσίας των μειονοτήτων αυξάνεται.

Κάποιοι βάνδαλοι, άγνωστοι προς το παρόν, προκάλεσαν ζημιές σε αρκετούς χριστιανικούς τάφους σε αρμενικό νεκροταφείο στην περιοχή Tuşba, στην επαρχία Van, στην ανατολική Τουρκία. Ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης Murat Sarısaç, μέλος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), υπέβαλε καταγγελία και ζήτησε να ανοίξει κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα.

Το προάστιο Kalecik, επίσης γνωστό ως Lezk, πριν από τη γενοκτονία του 1915 ήταν αρμενική συνοικία. Ο Οργανισμός Στεγαστικής Ανάπτυξης (TOKİ) προώθησε την κατασκευή αρκετών κατοικιών στην περιοχή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011 στο Βαν. Τοπικοί μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες ένας γαιοκτήμονας έφερε μπουλντόζες στο νεκροταφείο και κατέστρεψε σκόπιμα τους τάφους. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Μεσοποταμίας (Ma), ταφόπλακες και οστά αφαιρέθηκαν και διασκορπίστηκαν.

Στις εικόνες που συνέλεξαν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, επισημαίνει ο βουλευτής Murat Sarısaç, “μπορείτε να δείτε ότι οι επιτύμβιες στήλες έχουν υποστεί ζημιές και δεκάδες οστά από το νεκροταφείο είναι διασκορπισμένα στο έδαφος”. Το μέλος του Hdp προσθέτει ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί συχνά στο Βαν στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα από τις κεντρικές και τοπικές αρχές για την “προστασία των μοναστηριών, των εκκλησιών και των ιστορικών νεκροταφείων”.

Για τις μειονότητες, η βεβήλωση του αρμενικού νεκροταφείου είναι μόνο το τελευταίο από μια σειρά αμφιλεγόμενων επεισοδίων, τα οποία δείχνουν ασέβεια – αν όχι περιφρόνηση και εμπορευματοποίηση – της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον περασμένο Ιανουάριο, μια αρχαία αρμενική εκκλησία στην Προύσα απαλλοτριώθηκε και βγήκε προς πώληση στο διαδίκτυο για 800.000 δολάρια.

(πηγή: asianews.it)

ΔΜΦ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου