Τουρκία: Βανδαλισμός αρμένικου νεκροταφείου

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

 

Αρμενικό νεκροταφείο βανδαλίστηκε με μπουλντόζα, διασκορπίζοντας τις ταφόπλακες και τα οστά. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Tuşba, στην ανατολική τουρκική επαρχία. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Murat Sarısaç καταθέτει ερώτηση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένας τοπικός γαιοκτήμονας βρίσκεται πίσω από τις ζημιές. Ο αριθμός των περιστατικών βίας, κακοποίησης και φθοράς της περιουσίας των μειονοτήτων αυξάνεται.

Κάποιοι βάνδαλοι, άγνωστοι προς το παρόν, προκάλεσαν ζημιές σε αρκετούς χριστιανικούς τάφους σε αρμενικό νεκροταφείο στην περιοχή Tuşba, στην επαρχία Van, στην ανατολική Τουρκία. Ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης Murat Sarısaç, μέλος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), υπέβαλε καταγγελία και ζήτησε να ανοίξει κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα.

Το προάστιο Kalecik, επίσης γνωστό ως Lezk, πριν από τη γενοκτονία του 1915 ήταν αρμενική συνοικία. Ο Οργανισμός Στεγαστικής Ανάπτυξης (TOKİ) προώθησε την κατασκευή αρκετών κατοικιών στην περιοχή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011 στο Βαν. Τοπικοί μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες ένας γαιοκτήμονας έφερε μπουλντόζες στο νεκροταφείο και κατέστρεψε σκόπιμα τους τάφους. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Μεσοποταμίας (Ma), ταφόπλακες και οστά αφαιρέθηκαν και διασκορπίστηκαν.

Στις εικόνες που συνέλεξαν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, επισημαίνει ο βουλευτής Murat Sarısaç, “μπορείτε να δείτε ότι οι επιτύμβιες στήλες έχουν υποστεί ζημιές και δεκάδες οστά από το νεκροταφείο είναι διασκορπισμένα στο έδαφος”. Το μέλος του Hdp προσθέτει ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί συχνά στο Βαν στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα από τις κεντρικές και τοπικές αρχές για την “προστασία των μοναστηριών, των εκκλησιών και των ιστορικών νεκροταφείων”.

Για τις μειονότητες, η βεβήλωση του αρμενικού νεκροταφείου είναι μόνο το τελευταίο από μια σειρά αμφιλεγόμενων επεισοδίων, τα οποία δείχνουν ασέβεια – αν όχι περιφρόνηση και εμπορευματοποίηση – της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον περασμένο Ιανουάριο, μια αρχαία αρμενική εκκλησία στην Προύσα απαλλοτριώθηκε και βγήκε προς πώληση στο διαδίκτυο για 800.000 δολάρια.

(πηγή: asianews.it)

ΔΜΦ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου