ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Με την 4η Κυριακή της Τεσσαρακοστής, η οποία ονομάζεται: Κυριακή της “χαράς”,  μπαίνουμε στη καρδιά του έτους του Ιωβηλαίου και του  καιρού της χάριτος, που είναι καιρός ευσπλαχνίας. Ο Ιησούς είπε πως υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στον ουρανό για ένα αμαρτωλό που μετανιώνει παρά για 99 που θεωρούνται δίκαιοι, αυτή η Κυριακή είναι για μας καιρός χαράς την οποία  φέρνει στην κάθε μια και στον καθένα μας  η σημερινή ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην παραβολή του «φιλεύσπλαχνου Πατέρα» ή όπως είναι πιο γνωστήτου άσωτου υιού. Είναι μία από τις τρεις παραβολές που ονομάζονται της ευσπλαχνίας, τις οποίεςκαλούμαστε  να μελετήσουμε ιδιαίτερα κατ’ αυτό το Ιωβηλαίο έτος  αλλά και σε όλη τη ζωή μας: Ο Θεός είναι Αγάπη μας λέει και μας επαναλαμβάνει ο Ευαγγελιστής της αγάπης Ιωάννης. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα αν μελετήσουμε προσεκτικά την παραβολή που ακούσαμε. Η καρδιά του καλού πατέρα της παραβολής είναι μια αμυδρή εικόνα της καρδιάς του Θεού: η καρδιά του Θεού βρίσκεται κοντά στα παιδιά του, σε όλα τα παιδιά του, εφόσον θέλει όλα να σωθούν. Είναι  κοντά και στα παιδιά του που έχουν αποφασίσει με ελεύθερη θέλησή τους, να προχωρήσουν στη ζωή τους σε δρόμους διαφορετικούς από εκείνους που τους έχει χαράξει ο Θεός.

Ο Άσωτος Υιός που απομακρύνεται από το πατρικό σπίτι είναι ο αμαρτωλός που  απομακρύνεται από Θεό διακόπτοντας την κοινωνία μαζί  Του.   Όμως ο Θεός δεν κουράζεται να περιμένει. Περιμένει την ώρα της επιστροφής. Μας μας περιμένει στην είσοδο του Ναού κάθε Κυριακή,  για να μας δώσει το λόγο Του. Να μας δώσει το σώμα και το αίμα του ενσαρκωμένου Λόγου του. Μας περιμένει στην είσοδο του Εξομολογητηρίου για να μας δώσει τη συγχώρηση και τη συμφιλίωση μέσω του της εξομολόγησης. Μας μας περιμένει   στην είσοδο του Παραδείσου, για να μας χορηγήσει την δίχως τέλος ευτυχία. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να πάρουμε το δρόμο της μεταστροφής και το δρόμο της επιστροφής στην ανοικτή πατρική αγκαλιά του Θεού Πατέρα. Μην ξεγελιόμαστε, ούτε να ξεγελάμε τους άλλους: όλοι είμαστε αμαρτωλοί και γι αυτό όλοι έχουμε ανάγκη από συγχώρεση.

Είναι η μεγάλη στιγμή της  απόφασης που μαζί με τον άσωτο υιό θα πούμε: «Θα σηκωθώ και θα πάω στον Πατέρα μου».

Έχουμε ανάγκη να σηκωθούμε από την πνευματική μας  κατάθλιψη , από την  ολιγοπιστία μας ή και την απιστία μας, από την έλλειψη πίστης, ελπίδας και αγάπης. Μόνο κοντά στο Θεό, τον φιλεύσπλαχνο Πατέρα μπορούμε να γευθούμε την αληθινή χαρά, παρ’  όλες τις   πνευματικές  ελλείψεις μας. 

Να μείνουν μακριά από μας οι σκέψεις και η στάση του μεγαλύτερου αδελφού, που ζηλεύει την πατρική συμπεριφορά του Πατέρα του έναντι του μικρότερου αδελφού τους. Αυτό ο θεωρούμενος «Άγιος» αδελφός δεν μπόρεσε να το καταλάβει. Αυτός «ο τέλειος και πάντα βρισκόμενος κοντά στο Πατέρα του» δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το μέγεθος της αγάπης και της ευαισθησίας της καρδιά του Πατέρα του.  Γι’ αυτό και ενώ είχε τα πάντα δεν μπόρεσε ποτέ να χαρεί.

Πόσοι  χριστιανοί δεν μπορούν να εκτιμήσουν το θησαυρό της πίστη τους, την ποικιλία και το μέγεθος  της χάρης του Θεού! Ίσως συχνά έχουν τον πειρασμό και σκέπτονται να πάρουν το μερίδιό τους και να απομακρυνθούν από την κοινότητα της χάρης και της δωρεάς του Θεού.

Hαληθινή χαρά βρίσκεται στο να ελευθερωθούμε από τα άγχη και από κάθε φόβο, γιατί όποιος βρίσκεται ενωμένος με τον Κύριο ζει μέσα στη χαρά σ’ αυτή τη ζωή και αναμένει την αιωνιότητα, όταν αυτή η χαρά θα αποκορυφωθεί στην ανοικτή αγκαλιά του Θεού Πατέρα.

Σ’ αυτή την ημέρα του Κυρίου: Ας  εμποτισθούμε με  το Θεό,  ο οποίος είναι η πηγή της  χαράς, ελευθερίας και της ευτυχίας, όπως ακούσαμε στο σημερινό πρώτο ανάγνωσμα, από τον Ιησού του Ναυί, αυτός που αξιώθηκε να δει τη γη της επαγγελίας, τη γη της αληθινής χαράς που ο Κύριος δώρισε στο λαό Του: «Σήμερα απομάκρυνα   από εσάς την ντροπή της Αιγύπτου. Και εμείς με τον προφήτη Ησαϊα  αναφωνούμε: Χαρείτε όλοι εσείς που βρισκόσαστε   στη θλίψη. Χορτάστε από την πληθώρα της παρηγοριάς που χορηγεί ο Κύριος».

Και με τον ψαλμωδό αναφωνούμε: “τον Κύριο αναζήτησα:  με εισάκουσε και από κάθε φόβο με ελευθέρωσε. Κοιτάξτε προς Αυτόν και θα ακτινοβολείτε από φως, δεν θα ντροπιαστείτε. Φώναξε ο φτωχός και ο Κύριος τον εισάκουσε  και τον ελευθέρωσε από όλα τα άγχη”.
Μαζί με τον απόστολο Παύλο επαναλαμβάνω στον εαυτό μου, στην κάθε μια και τον καθένα σας: «μέσω ημών είναι ο ίδιος ο Θεός που  μας προτρέπει. Σας ικετεύουμε λοιπόν, στο όνομα του Χριστού: συμφιλιωθείτε με το Θεό».

Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου