Τήνος: Ένδεια, Δήμος κι′ Εκκλησίες

Τήνος: Ένδεια, Δήμοςκι′Εκκλησίες

Πολύς είναι ο λόγος που γίνεται, γενικώς και στην Τήνο, για τη συμμετοχή τής αυτοδιοίκησης και των Εκκλησιών στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην απάλυνση της οδύνης που η πολύπλευρη κρίση προκαλεί στους ανθρώπους.

Το θέμα προσφέρεται για σοβαρή συζήτηση αλλά, «πιπεράτο» είναι, διευκολύνει και τις φθηνές κοκκορομαχίες. Οι απορίες μπορεί να είναι πολλές. Και οι ερωτήσεις των απελπισμένων  αναμενόμενες: «Μπορούν («αυτοί«) να νοιώσουν τους φτωχούς»; «Προσφέρουν»; «Κάνουν διαχωρισμούς»; «Δίνουν όσα μπορούν ή όσα θέλουν»;  «Κρύβουν σκοπιμότητες«;

Όπως και νάχει, ό,τι και να έχει να πει κάποιος, η ψυχρή αποτίμηση δεδομένων θέλει τον δήμο Τήνου, το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και τη Μητρόπολη Σύρου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή και τη μη κυβερνητική οργάνωση Caritas να έχουν συνεισφορά στην ανακούφιση ανθρώπων. Και εκτός νησιού.

Χρειάζεται συμμετοχή όλων

Ο δήμος Τήνου στηρίζει οικονομικά αδύναμους ανθρώπους και διεκπεραιώνει τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους αφορά, προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια απ” όπου προβλέπεται θεσμικά.

Το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας λειτουργεί αλλά οι απαιτήσεις κλιμακώνονται. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι πόροι και η χρηματοδότηση από το κράτος λιγοστεύουν. Δεν αρκούν για όλα.

Ο δήμος λειτουργεί το «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» στο πεντόστρατο της Στενής. Εκεί οι συμπολίτες τρίτης ηλικίας μπορούν να έχουν ένα χώρο κοινωνικής συναναστροφής, να περνούν τον χρόνο τους, να συντρώγουν και να έχουν μια χρειώδη νοσοκομειακή αρωγή.

Κοντά στην εκκίνηση, παρά τις διαδοχικές αναβολές, βρίσκεται το «Κέντρο Σίτισης και Βασικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας«. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κονδύλια των κοινοτικών ταμείων και του ελληνικού προϋπολογισμού.

Το έργο υλοποιείται από τον δήμο και τη μητρόπολη Σύρου, ενώ η μονάδα θα λειτουργήσει με ευθύνη τής μητρόπολης για εκατόν είκοσι συμπολίτες. Επιπλέον, θα παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής στήριξης σε τριανταπέντε ανθρώπους.

Ο δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός δήλωσε στο Tinos Vista ότι «η αυτοδιοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Προσπαθεί να διαχειρισθεί την κατάσταση αλλά…

…οι ανάγκες είναι μεγάλες και απαιτούν πολλά. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους χρειάζεται συμμετοχή όλων όσων μπορούν και θέλουν να συνδράμουν. Και ο δήμος είναι πάντα ανοιχτός«.

Θεραπεία πνεύματος και αναγκών

Tο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας προσφέρει βοηθήματα για τη σίτιση και τη στήριξη απόρων. Διαθέτει κονδύλια για την ενίσχυση σωματείων εθελοντών και φορέων που παρέχουν κοινωνική μέριμνα, όπως η μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Τήνου.

Προ ημερών, η διοικούσα επιτροπή τού Ιδρύματος αποφάσισε να ενισχύσει εφ” άπαξ πιο πολλούς από διακόσιους πενήντα ασθενείς ή οικονομικά αδύναμους στην Τήνο και στην υπόλοιπη χώρα, με το συνολικό ποσό των εβδομήντα χιλιάδων ευρώ.

Σε ανάλογες και περαιτέρω φιλανθρωπικές δράσεις, καθώς και σε εράνους αγάπης προχωρά η Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου και μετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Όλοι μαζί μπορούμε«.

Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Δωρόθεος προς το Tinos Vista, «η Εκκλησία πορεύεται στον χρόνο μαζί με τον λαό τού Θεού, αγωνίζεται για την πνευματική κατάρτιση και για τη θεραπεία των πολλών καθημερινών αναγκών του«.

Η μητρόπολη δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία μονάδων για ηλικιωμένους, για ενοίκια και ανεξόφλητες δαπάνες αδυνάμων (ρεύμα, νερό, νοσήλεια κ.λπ), για πακέττα τροφίμων και αναλώσιμων σε περίπου τριακόσιες οικογένειες της Τήνου και των άλλων νησιών (πρόγραμμα «Είμαστε μια Οικογένεια«).

Επίσης, η μητρόπολη υποστηρίζει παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, εργαστήρια αγιογραφίας και βυζαντινής μουσικής. Χορηγεί υποτροφίες σε σπουδαστές, χρηματοδοτεί Κέντρο Μέριμνας Οικογενείας, ξενώνα φιλοξενίας για συνοδούς νοσηλευομένων στη Σύρο και την επανένταξη αποφυλακιζομένων στην κοινωνία.

Μόνο οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχούς

Το παράρτημα Τήνου-Νάξου τού φιλανθρωπικού σωματείου (- μη κυβερνητικής οργάνωσης) Caritas Ελλάς τής Καθολικής Εκκλησίας συνδράμει τη σίτιση, την ένδυση και ανάγκες φτωχών ανθρώπων, χωρίς να καταγράφει προσωπικά δεδομένα τους.

Παλαιότερα οι απαιτήσεις για κοινωνική αρωγή στην Τήνο ήταν μικρότερες και η Caritas έστελνε τα αγαθά και τα ρούχα που συνέλεγε για το φιλανθρωπικό έργο της στην υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό. Σήμερα «δεν μπορεί εύκολα να κάνει το ίδιο λόγω συγκυρίας».

«H φτώχεια είναι συνέπεια της έλλειψης δικαιοσύνης και αγάπης» κατά τον Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Μυκόνου τής Καθολικής Εκκλησίας κ.κ.Νικόλαο, σύμφωνα με δήλωσή του στο Tinos Vista. Ο σεβασμιώτατος οδηγείται στο συγκεκριμένο συμπέρασμα διερωτώμενος για την έννοια της φτώχειας:

«Είναι μία κατασκευή του πνεύματος, μία αντίληψη, μία λέξη; Ένας τρόπος ζωής; Είναι εκδήλωση μιας έλλειψης; Μια μορφή πόνου; Διαφέρει από την αθλιότητα ή είναι συνώνυμό της; Αντιπροσωπεύει ένα αυθαίρετο περιορισμό που δημιουργούν κάποιοι για να κάνουν διάκριση μεταξύ πτωχών και μη πτωχών; Ή είναι ένα από τα σύνορα που χωρίζουν τους θνητούς από τους αγίους

Στο ερώτημα πόσο κοντά είναι η Αρχιεπισκοπή στους φτωχούς της περιοχής, ο κ. Νικόλαος απαντά: «Είναι πολύ κοντά τους επειδή είναι η ίδια φτωχή και, σήμερα, μόνο οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχούς. Έστω και φτωχικά«.

Πηγή: http://tinos-vista.com/?p=122149

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου