Σύνοδος Καθολικών Επισκόπων Κεντρικής Ασίας

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 η Σύνοδος για τον Ευαγγελισμό των Λαών της Αγίας Έδρας ανακοίνωσε ότι οι Καθολικοί Ιεράρχες των χωρών της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν) θα αποτελέσουν κοινή Σύνοδο Ιεραρχίας. Η σκέψη μας πηγαίνει στις αντίστοιχες Συνόδους της Ευρώπης (CCEE) ή της Λατινικής Αμερικής (CELAM). Αλλά εδώ έχουμε μουσουλμανικές (σουνιτικές) χώρες με πολύ μεγάλα ποσοστά πληθυσμού, εξαιρουμένου, κάπως, του Καζακστάν.

 

— Στο Καζακστάν το Ισλάμ, όχι ιδιαίτερα αυστηρό, κυριαρχεί στο 70% του πληθυσμού ενώ οι χριστιανοί, ορθόδοξοι κυρίως, είναι περίπου το 26% του πληθυσμού. Οι καθολικοί υπολογίζονται σε 1 ως 1,5% ή μεταξύ 170.000 και 250.000 πιστών, κατανεμημένοι σε μία Αρχιεπισκοπή, 2 Επισκοπές και μια Αποστολική Τοποτηρητεία και 70 περίπου ενορίες.

— Στο Ουζμπεκιστάν οι πιστοί του Ισλάμ φθάνουν το 88%, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι το 9% και οι Χριστιανοί Καθολικοί τους 5000 πιστούς. Υπάρχει μια Αποστολική Τοποτηρητεία.

 

— Στο Κιργιστάν οι πιστοί του Ισλάμ είναι το 83% και οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι το 15%, ενώ οι Χριστιανοί Καθολικοί υπολογίζονται σε 500 πιστούς.

— Στο Τουρκμενιστάν οι πιστοί του Ισλάμ υπολογίζονται 93% του πληθυσμού και οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι 6%. Πεντακόσιοι περίπου είναι οι Καθολικοί πιστοί υπαγόμενοι διοικητικά σε μια “Αποστολή ιδίου δικαίου“.

 

— Στο Τατζικιστάν στο 96,7% φθάνουν οι πιστοί του Ισλάμ και το 1,6% όλοι οι Χριστιανοί, κυρίως Ορθόδοξοι. Μόλις 350 είναι οι Καθολικοί, οι οποίοι επίσης υπάγονται σε μια “Αποστολή ιδίου δικαίου”. 

Σε όλες τις χώρες υπάρχουν και ολιγάριθμοι Καθολικοί Ανατολικού Τυπικού, υπαγόμενοι σε κοινό Ιεράρχη. 

Επομένως χρήσιμη, για κοινές ποιμαντικές δράσεις και σίγουρα όχι … πολυάριθμη η νέα Σύνοδος!

Πληροφόρηση και χάρτης από Πρακτορείο Sir

Στατιστικά στοιχεία και φωτογραφία καθεδρικού από Wikipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου