Σχολή Ουρσουλινών Νάξου: ένα τάγμα, ένα εκπαιδευτήριο, μια ιστορία

Η παρουσία των Ουρσουλινών στη Νάξο υπήρξε αξιόλογη και σημαντική. Ένας κύκλος τριών αιώνων ανελλιπούς δράσης και συμβολής στην εκπαίδευση των κορασίδων έκλεισε τη δεκαετία του 1970 όταν η ιστορική Σχολή μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Οι Ουρσουλίνες, ακολουθώντας πρωτοποριακές μεθόδους, παραμένοντας προσηλωμένες στις αρχές του τάγματός τους, μετέδωσαν στις μαθήτριες ανθρώπινες και χριστιανικές αξίες δημιουργώντας σωστές γυναίκες, καλές χριστιανές και υπεύθυνους πολίτες.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναγνωρίζοντας την πλούσια παρακαταθήκη που άφησαν στο νησί, και αντιλαμβανόμενος το ηθικό χρέος, θέλησε να τιμήσει το έργο των Μοναχών, διοργανώνοντας το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 300 ετών παρουσίας τους στη Νάξο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την τέλεση επιμνημόσυνης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στην οποία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατος Ιωσήφ για όλες τις μοναχές που έζησαν στη Σχολή της Νάξου. Ακολούθησε λεπτομερέστατη ξενάγηση στο Κάστρο και στους χώρους της Μονής και της Σχολής από τον κ. Ιάκωβο Ναυπλιώτη.

Η ενοριακή κοινότητα του Μητροπολιτικού Ναού, στο πάλαι ποτέ Θέατρο της Σχολής και νυν Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, υποδέχτηκε και πρόσφερε κέρασμα σε παλιές μαθήτριες της Σχολής και σε όλους τους παρευρισκομένους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νάξου-πρώην Σχολή Ουρσουλινών, ακούστηκαν μια σειρά ομιλιών, από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της Σχολής Ουρσουλινών της Αθήνας σχετικές με το εκπαιδευτικό πνεύμα των διδακτηρίων των Ουρσουλινών και Λασαλιανών Αδελφών. Συγκινητικές ήταν οι μαρτυρίες  των παλαιών μαθητριών που θυμήθηκαν με νοσταλγία τα χρόνια που έζησαν οικότροφες στη Σχολή. Όλες τους αναφέρθηκαν με σεβασμό στις Μοναχές που θυμούνται με περισσή αγάπη και καλοσύνη. Προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα παλαιών καθηγητών, ακούστηκε ηχογραφημένο υλικό από μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις που είχε λάβει χώρα στη Σχολή πριν το οριστικό κλείσιμό της το 1976 και προβλήθηκαν παλαιές φωτογραφίες από την καθημερινότητα των μαθητριών και των μοναχών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατος Ιωσήφ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, πολιτικές αρχές, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας καθώς επίσης και εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και θεσμών.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου