ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΟ

ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΟ
 

 

 

Από τις 15-23 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από πρόσκληση του Ορθοδόξου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ  της Αυτού Μακαριότητας Θεοφίλου του 3ου, θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν της Ιορδανίας η 13η Γενική Συνέλευση  της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής  για τον διάλογο  μεταξύ Καθολικής  και Ορθοδόξου Εκκλησίας,

Στις εργασίες θα συμπροεδρεύουν ο Καρδινάλιος  Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και ο Μητροπολίτης Περγάμου, κ. Ιωάννης Ζιζούλιας εκ μέρους του Οικουμενικού  Πατριαρχείου. Όπως και στις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις, θα συμμετέχουν  οι Εκπρόσωποι  των δεκατεσσάρων αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και οι Εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας.

Το κεντρικό θέμα της Γενικής αυτής Συνέλευσης θα είναι η μελέτη ενός κειμένου με τίτλο: «Συνοδικότητα και Πρωτείο», το οποίο συντάχτηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής στη διάρκεια δύο συγκεντρώσεων  που έγιναν στη Ρώμη το έτος 2011 και στο Παρίσι το έτος 2012.

 

Η μελέτη της θεολογικής και εκκλησιολογικής αναφοράς στο Πρωτείο και την Συνοδικότητα  στη ζωή της Εκκλησίας  σε τοπικό, περιφερειακό και οικουμενικό επίπεδο θα έπρεπε να προσφέρει  το πλαίσιο  με το οποίο θα αντιμετωπιστεί  στη συνέχεια  ο ρόλος του Επισκόπου Ρώμης  στην όλη Εκκλησία.

Στο Αμμάν τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν  να αξιολογήσουν,  εάν  το ετοιμασμένο κείμενο  που ετοιμάστηκε από την Συντονιστική Επιτροπή,  αντικατοπτρίζει με ικανοποιητικό  τρόπο την μέχρι σήμερα μελέτη του λεπτού αυτού θέματος   ή αν θα χρειαστεί   περαιτέρω μελέτη του ιδίου θέματος.

Η προσεχής αυτή Γενική Συνέλευση θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συμμεριστούν  στιγμές προσευχής  με τις τοπικές χριστιανικές κοινότητες  και να μαρτυρήσουν τη συμμετοχή τους σε όσους υποφέρουν εξ αιτίας της εμπόλεμης κατάστασης της περιοχής.

 

+N

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου