Συνεργασία μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών

Σύμφωνα με τον ορθόδοξο ιερέα π Miroslaw Drabiuk οι πρωτοβουλίες του Πάπα Φραγκίσκου είναι χρήσιμες για την προσέγγιση και τη συμφιλίωση

Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από την ΖΕΝΙΤ σχετικά με τις σχέσεις ορθοδόξων και καθολικών, ο π MiroslawDrabiuk, από την ενορία της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Czestochowa(Icona Miracolosa della Madonna di Czestochowa) της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι οι εκθέσεις είναι καλές και εξελίσσονται ικανοποιητικά».

 «Είμαστε ανοιχτοί οι μεν στους δε. Φυσικά, κάθε μία από τις εκκλησίες μας πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή της, αλλά είναι σημαντικό να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια και να ασκούμε τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Don Drabiuk.

Ο εφημέριος της ορθοδόξου ενορίας της Czestochowaεξήγησε ότι στην Πολωνία υπάρχουν διάφορες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες επί των οποίων ορθόδοξοι και καθολικοί εργάζονται από κοινού: «Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μαζί με την CaritasΠολωνίας και την Διακονία της Λουθηρανικής Εκκλησίας πραγματοποιούμε το έργο για παιδιά και οικογένειες που χρήζουν βοηθείας»."

Ο Δον Drabiukπρόσθεσε: «Η κοινή πρωτοβουλία ονομάζεται το έργο για την ανακούφιση των παιδιών κατά την παραμονή των Χριστουγέννων. Φυσικά βοηθάμε τις οικογένειες αυτών των παιδιών που έχουν ανάγκη. Η ενίσχυση διασταυρώνεται. Εμείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν κλείνουμε τις καρδιές μας, και βοηθάμε και καθολικούς  φτωχούς και οικογένειες και το αντίστροφο».

Ο ιερέας υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με την Καθολική Εκκλησία λαμβάνει μέρος σε διεθνείς φιλανθρωπικές δράσεις  «Βοηθάμε τους ανθρώπους στο Νεπάλ και τη Μέση Ανατολή, όπου οι χριστιανοί διώκονται», διευκρίνισε ο Ντον Drabiuk

Σχετικά με τις προετοιμασίες για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία, ο π Drabiuk υπενθύμισε ότι το 1991 στην Czestochowa, συμμετείχαν πολλοί νέοι Ορθόδοξοι. «Πιστεύω ότι και το 2016 στην Κρακοβία η ορθόδοξη νεολαία θα συμμετάσχει μαζικά στη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο» και πρόσθεσε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πολωνία κάθε χρόνο πραγματοποιεί το δικό της προσκύνημα νέων στο Άγιο Όρος της Grabarka (SantaMontagnadiGrabarka».

 «Στο προσκύνημά μας παρατηρείται η παρουσία νέων Καθολικών», υπογράμμισε ο ο π Drabiuk.

Για τον ορθόδοξο ιερέα, ο Πάπας Φραγκίσκος επιτελεί ένα αξιόλογο έργο για την ενότητα των Χριστιανών. Σύμφωνα με τον Δον Drabiuk, ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το κοινό προσκύνημα του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α ', στους Αγίους Τόπους.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών στη Częstochowa πραγματοποιήθηκε η κοινή προσευχή του Ορθοδόξου Εσπερινού, που ονομάζεται στην αρχαία σλαβική "vieczernia".

Η ορθόδοξη ενορίας της Czestochowa έχει μια μακρά ιστορία και ελληνικές ρίζες. Αυτή η Πολωνική ορθόδοξη κοινότητα είναι μία από τις παλαιότερες και χρονολογείται από τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Ο θεμέλιος λίθος της νέας ορθόδοξης εκκλησίας της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Czestochowa (Icona Miracolosa della Madonna di Czestochowa) ευλογήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ το 1998.

 «Τα αποτελέσματα των ενεργειών του Πάπα Φραγκίσκου για την προσέγγιση και τη συμφιλίωση μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Καθολικής Εκκλησίας είναι προφανή», δήλωσε ο Δον Drabiuk.

Πηγή: Zenit (μετάφραση ΡΦ)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση, 5 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022   Κατήχηση περί διακρίσεως: 4. Τα στοιχεία της διακρίσεως. Η αυτογνωσία  

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου