ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Μετά το Μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των ενοριακών συμβουλίων και των μελών όλων των επιτροπών της Αρχιεπισκοπής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Ξινάρα της Τήνου. Η συμμετοχή ήταν πολύ καλή και η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ ωραίoεκκλησιαστικό πνεύμα.

Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν «ενημέρωση για το Νόμο 4301/2014. Ως εισηγητής του θέματος προβλεπόταν ο πρώην Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Νικόλαος, όμως ένα κρυολόγημα τον κράτησε στην Αθήνα μετά από συμβουλή του γιατρού του.

Τελικά εισήγηση στο θέμα, που κράτησε τουλάχιστο τρία τέταρτα, παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, ο οποίος και παρουσίασε το Νόμο με τρόπο, όσο ήταν δυνατό πιο απλό απαντώντας βασικά στα παρακάτω ερωτήματα:

α.-Πόσων ειδών πρόσωπα υπάρχουν;

β.-Πόσα Νομικά νέα πρόσωπα δημιουργεί ο Νόμος 4301/2014;

γ.- Ποια η γνώμη της Ιεραρχίας αλλά και του Συμβουλίου των νομικών-φοροτεχνικών και λογιστών της Ιεραρχίας για το νέο Νόμο και

δ.- Ποιες οι υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από την ψήφιση αυτού του Νόμου;

Ο Κώδικας Πολιτικής δικονομίας και ο Αστικός Κώδικας προβλέπει  δύο ειδών πρόσωπα:

Το Φυσικό πρόσωπο  που είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει την ικανότητα να είναι υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ανεξαρτήτου γένους, ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας και

Το Νομικό πρόσωπο που είναι η ένωση φυσικών προσώπων ή ομάδα περιουσίας που έχει αυτοτελώς ικανότητα Δικαίου, είναι δηλαδή υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Το κάθε νομικό πρόσωπο έχει επίσημη επωνυμία και την μόνιμη έδρα.

Το νομικό πρόσωπο διοικείται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα.

Τα Νομικά Πρόσωπα μπορεί είναι ΔΔ ή ΙΔ

Ο Νόμος 4301/2014 στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δημιουργεί  δύο άλλα είδη:

Το εκκλησιαστικό Νομικό πρόσωπο  και Το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο.

Με το Νόμο αυτό η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα είναι Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο αποτελείται από πολλά θρησκευτικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου.

Η κυρίαρχη ερώτηση που ακούγεται τώρα συχνά είναι: Είμαστε ως Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα ικανοποιημένοι από αυτό το Νόμο ή όχι:

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι ένα ναι ούτε ένα όχι.

Στο Ανακοινωθέντων εργασιών της τακτικής Φθινοπωρινής Συνόδου που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή αναφέρονται και τα εξής:

«Εξετάσαμε θέματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4301/2014 που αφορά  στην οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων  και των ενώσεών τους στην Ελλάδα.

    Τα θέματα αυτά μελετήθηκαν με την παρουσία του συμβουλίου των νομικών, φοροτεχνικών και λογιστών της Ιεράς Συνόδου.

    Από όλους εκφράστηκε  μια αισιοδοξία ότι η ψήφιση και  στη συνέχεια η εφαρμογή του  Νόμου θα είναι προς μία  σωστή κατεύθυνση για οριστική λύση του προβλήματος της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζονται διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία του Νόμου, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που αφορούν στην εφαρμογή του. Από τις διευκρινίσεις που θα δοθούν  σε κάποιες ασάφειες του Νόμου και από τις ικανοποιητικές απαντήσεις θα αποδειχθεί και ο βαθμός λύσης που δίνει στο πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα»

Ο Νόμος 4301/2014 ρυθμίζει εφεξής την «υπόσταση» και εν μέρει τη λειτουργία των νομικών προσώπων της Εκκλησίας μας. Οφείλουμε λοιπόν άμεσα να προετοιμαζόμαστε για την εκπλήρωση γενικότερα των όσων η πρόσφατη νομοθεσία ζητά από μας.

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 1-12) Και ύστερα από κάποιες