Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου π. Ιωσήφ στο πρακτορείο I.Media

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΩΣΗΦ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ I.MEDIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

 

Οι καθολικοί στη Λέσβο βλέπουν τη δεύτερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου ως ένδειξη “ευγνωμοσύνης”.

Οι καθολικοί στη Λέσβο βλέπουν τη δεύτερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα τους ως “έκφραση ευγνωμοσύνης” για την αλληλεγγύη που έδειξαν κατά την μεταναστευτική κρίση. Αυτό υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου, Λέσβου, Σάμου σε συνέντευξή του στο I.MEDIA, δύο εβδομάδες πριν από το ταξίδι του Αργεντινού Ποντίφικα στην Κύπρο και την Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για τις 2-6 Δεκεμβρίου 2021.

Χειροτονημένος επίσκοπος τον περασμένο Μάιο για την Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου και την Επισκοπή Χίου, η οποία περιλαμβάνει το νησί της Λέσβου, ο αρχιεπίσκοπος μιλάει για τις προετοιμασίες του γεγονότος και τον ενθουσιασμό των πιστών.

 

Πώς βαίνουν οι προετοιμασίες για το ταξίδι;

Υπάρχουν πολλά να γίνουν και όλα είναι λίγο βιαστικά αυτή τη στιγμή, δεδομένης της επικείμενης άφιξης του Πάπα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι πολύ συμβολικό ότι έρχεται φέτος, καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό το ταξίδι είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό για τους Καθολικούς, επειδή είμαστε μια μικρή μειονότητα και μερικές φορές αισθανόμαστε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο καθολικό κόσμο. Παρά την αναζωπύρωση της Covid-19, η οποία θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη συμμετοχή, είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Πάπας βρίσκει το χρόνο να μας επισκεφθεί. Οι Έλληνες πιστοί μπορούν να ταξιδέψουν στη Ρώμη ή στη Λούρδη, ή στη Φάτιμα, για να αισθανθούν ότι ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία αλλά η παρουσία του Πάπα εδώ ενισχύει πραγματικά την πίστη και την ταυτότητά μας ως Καθολικών. Νιώθουμε μέρος της Εκκλησίας.

 

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα σημεία αυτού του ταξιδιού;

Στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει η συνάντηση με τους επισκόπους και τους μοναχούς, την επόμενη ημέρα η επίσκεψη στη Λέσβο και στη συνέχεια η θεία Λειτουργία στην Αθήνα. Θα είμαι παρών σε αυτές τις στιγμές. Δεν είναι κάθε μέρα που υποδεχόμαστε έναν Πάπα! Μεταξύ των μεγάλων στιγμών, ο Πάπας θα συναντήσει επίσης τους νέους καθολικούς της Ελλάδας στις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό.

 

Η επισκοπή σας είναι περισσότερο στο επίκεντρο επειδή το νησί της Λέσβου βρίσκεται στην επικράτειά σας. Η επιλογή του Ποντίφικα να επισκεφθεί για δεύτερη φορά την περιοχή κατά τη διάρκεια ενός πολύ σύντομου ταξιδιού προκαλεί απογοήτευση;

Θα θέλαμε ο Πάπας να επισκεφθεί κάποιο άλλο νησί, όπως η Σύρος ή η Τήνος, που έχουν μακρά καθολική παράδοση και όπου ζουν πολλοί καθολικοί. Αλλά ο Πάπας θέλει να δώσει ένα άλλο μήνυμα επισκεπτόμενος τη Λέσβο. Οι τοπικές κοινότητες του νησιού βλέπουν την επίσκεψή του ως έκφραση ευγνωμοσύνης για όσα υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα, αλλά ήταν πολύ δύσκολη. Στη Σάμο και τη Χίο, ο πληθυσμός τριπλασιάστηκε, οι πρόσφυγες ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους. Οι Έλληνες ήταν συγκλονισμένοι από την εισροή. Η επίσκεψη του Πάπα τους δίνει κουράγιο και αναγνωρίζει πόσα έχουν κάνει οι τοπικές κοινότητες για να υποδεχθούν τους μετανάστες.

 

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη, ποια είναι η κατάσταση;

Το 2016, αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα προσφύγων. Το μέρος που επισκέφθηκε ο Πάπας είναι πλέον κλειστό. Χτίστηκε ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος, πολύ καλύτερα οργανωμένος χώρος, με διάφορα τμήματα για να συγκεντρωθούν οι διάφορες εθνικές κοινότητες. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ πιο ανθρώπινες. Επίσης, οι πρόσφυγες που φθάνουν από την Τουρκία είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι στο παρελθόν. Και οι πρόσφυγες στη Λέσβο είναι πολύ λιγότεροι: αρκετοί από αυτούς μπόρεσαν να πάνε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Θα μπορούσε ο Πάπας να ανανεώσει την έκκλησή του προς την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να φέρει πρόσφυγες πίσω στο Βατικανό, όπως έκανε το 2016;

Δεν ξέρω. Δεν είχα καμία πληροφορία σχετικά με αυτό. Θα το δούμε.

 

Ο Πάπας θα συναντηθεί επίσης με τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Η επίσκεψη του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας αντιμετωπίζεται καλά από τους Ορθοδόξους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού;

Ορισμένοι είναι πολύ αντίθετοι με την επίσκεψη του Πάπα, αλλά αποτελούν μειοψηφία. Διαβάζουν την ιστορία με έναν συγκεκριμένο τρόπο και καταλογούν στον Πάπα ευθύνες που δεν έχει. Γενικά, όμως, οι σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ φιλικές και μάλιστα πολύ αδελφικές.

 

Συνέντευξη από την Anna Kurian

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου