Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

         Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

«Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη». «Μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ».

Αυτές ήταν οι πρώτες φράσεις που αντάλλαξαν, το Σάββατο 13-5-2023 το απόγευμα, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά τη 40λεπτη συνάντησή τους στο Βατικανό. Ήταν η πρώτη συνάντησή τους μετά την επίθεση της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Φυσικά οι δύο άνδρες έχουν επικοινωνήσει, τηλεφωνικά, αρκετές φορές και εκπρόσωποι των δύο πλευρών έχουν συναντηθεί τον ένα και πλέον χρόνο που διαρκεί ο πόλεμος. Επιπλέον ο Ποντίφικας έχει απευθύνει πάνω από 100 δημόσιες εκκλήσεις για κατάπαυση των εχθροπραξιών και έχει δηλώσει πρόθυμος να μεσολαβήσει, εφόσον συμφωνήσουν οι 2 πλευρές, προκειμένου να βρεθεί αποδεκτή λύση.

Κατά τη συνάντησή τους ο Πάπας προσέφερε στον Ουκρανό Πρόεδρο ένα μικρό γλυπτό με κλάδο ελαίας, σύμβολο της ειρήνης, και δέχθηκε από αυτόν μια εικόνα της Παναγίας, ζωγραφισμένη στα υπολείμματα ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου.

Η λιτή ανακοίνωση της Αγίας Έδρας αναφέρει ότι η συνάντηση εστιάσθηκε στον τρέχοντα πόλεμο, στις επιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως και στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης, καθώς και σε διμερή θέματα που αφορούν τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Ο Β. Ζελένσκι έγραψε στο τουίτερ «Κατά τη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο εστίασα στον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης και την αποκατάσταση τα ειρήνης. Ζήτησα την πλήρη προώθηση της εφαρμογής της Ουκρανικής Φόρμουλας Ειρήνης, σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας, απελευθέρωσης κρατουμένων και απελαθέντων και αποκατάστασης της δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι στο έδαφος της Ουκρανίας, το ειρηνευτικό σχέδιο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό. Ξεχωριστό θέμα της συνάντησης  ήταν τα εγκλήματα της Ρωσίας που σχετίζονται με την απαγωγή και απομάκρυνση παιδιών από την Ουκρανία. Ζήτησα από το Βατικανό να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιστρέψουν τα παιδιά της Ουκρανίας, που έχουν μεταφερθεί, παράνομα και βίαια, στη Ρωσία και ουσιαστικά έχουν απαχθεί».

Επίσημη τοποθέτηση της Αγίας Έδρας και φωτογραφίες από Vatican News.

Επίσημη τοποθέτηση της Ουκρανίας, μέσω tweet του Προέδρου της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου