ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: “ΗΓΕΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ” (LEADERSHIP)
Ο ιδρυτής των Ιησουιτών ήταν αναμφισβήτητα ηγετικό άτομο. Την πνευματική του παρακαταθήκη, τις “Ασκήσεις“ προσπαθούν να επαναλάβουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, ανάμεσα τους πολλοί πολιτικοί. Ίσως όχι επιτυχημένα, εφόσον γι’ αυτό απαιτείται “ηθική ακεραιότητα” και “απόλυτη αφοσίωση” στον σκοπό.
Γι` αυτό προόδευσε το Τάγμα στους αιώνες! Παραμένουν όμως επίκαιρες για έναν καλύτερο κόσμο, μετά την πανδημία, ισχυρίζεται η Ινδονησιακή Καθολική ΜΚΟ “Bhumiksara Foundation”, που είναι πολύ γνωστή στη χώρα για τα σχετικά σεμινάρια που οργανώνει. Το τελευταίο στις 17-4-21, παρουσία Επισκόπων, Ιερέων, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και στελεχών της κοινωνικής ζωής της πρωτεύουσας Τζακάρτα.
Οι 3 ομιλητές που εμψύχωσαν το σεμινάριο ανέφεραν χαρακτηριστικά:
—Yanuar Nugroho, καθηγητής για 12 χρόνια στο Μάντσεστερ και αναπληρωτής επικεφαλής του Επιτελείου του Προέδρου της χώρας Joko Widoro (στην πρώτη θητεία):
Η καθολική προσέγγιση της “leadership” είναι η ηθική ακεραιότητα και η πρόθεση ασχολίας για το κοινό καλό. Αυτό που πνευματικά λέγεται “υπηρεσία” ως βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συγκρούεται με το “πολιτικό συμφέρον” ειδικά σε προγράμματα δημόσιας χρησιμότητας.
Να αναφέρω παράδειγμα που αντιμετώπισα στην ενασχόληση μου με την πολιτική, στο θέμα του καπνού. Ως επιστήμονας πρότεινα την αλλαγή μιας διεθνούς συμφωνίας. Όταν ήρθε η ώρα για πολιτική συζήτηση απορρίφθηκε λόγω “τεχνικών και κοινωνικών ζητημάτων”, θα έμενε κόσμος άνεργος, θα έκλειναν εργοστάσια κλπ. Δεν έγινε προσπάθεια να δούμε το μακροπρόθεσμο όφελος. Τελικά η Ινδονησία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως στα σιγαρέττα… Προσωπικά ως στέλεχος του γραφείου του Προέδρου δικαιούμουν προνόμια και αυτοκίνητο με οδηγό. Αρνήθηκα, όταν διαπίστωσα ότι γινόμουν απλό γρανάζι της πολιτικής γραφειοκρατίας παραιτήθηκα.
Όπως είχε γράψει ο Ιγνάτιος “η αφοσίωση στο σκοπό και η ηθική ακεραιότητα δεν πέφτουν απ΄ τον ουρανό” δοκιμάζονται σε κάθε περίπτωση.
– Agustinus Prasetyantoko, οικονομολόγος, Πρύτανης του Catholic University της Τζακάρτα:
Η πανδημία είναι ευκαιρία να κάνουμε “επανεκκίνηση” στον τρόπο ζωής μας αλλά και στον τρόπο που έχουμε διαρθρώσει τις κοινωνίες μας. Είδαμε ότι λίγοι άνθρωποι έκαναν λάθος αλλά το πληρώνουμε όλοι και ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Ήδη το Φόρουμ του Νταβός και το Δ.Ν.Τ. προτείνουν ένα μοντέλο ζωής πιο “πράσινο”. Εμείς στην Καθολική Εκκλησία έχουμε Πάπα που με τις εγκυκλίους του Laudato si και Fratelli tutti έδειξε το δρόμο της επανεκκίνησης.
— Rhenald Koyali, καθηγητής Πανεπιστημίου Ινδονησίας, πρώην υπότροφος του “Bhumiksara Foundation”:
Ζούμε σε μια κοινωνία υπερπληροφόρησης, χωρίς υπόβαθρο, που συχνά δεν επιβεβαιώνεται. Είναι δύσκολο να βρίσκεις την αλήθεια. Χρειάζεται “ηθική συνείδηση”, αλλά αυτό συχνά δεν είναι το απόλυτο κριτήριο. Απαιτείται και “ηθική ακεραιότητα” ως εργαλείο για να οδηγείται κάποιος στη σωστή κρίση.
Πληροφόρηση και φωτογραφίες ομιλητών από AsiaNews.it
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ