“Συγχωρείστε το κλείσιμο και την αδιαφορία. Δεν είστε ένα βάρος αλλά, ένα δώρο”

“Συγχωρείστε το κλείσιμο και την αδιαφορία. Δεν είστε ένα βάρος αλλά, ένα δώρο”

Δεν εξαντλήθηκαν στη Λέσβο τα καλέσματα του Πάπα Φραγκίσκου για τη δραματική κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Κέντρο Astalli, κύρια δραστηριότητα στην Ιταλία της διεθνής Υπηρεσίας των Ιησουιτών για τους Πρόσφυγες (JRS), η οποία σηματοδοτεί την 35η επέτειο από την ίδρυση και που σήμερα παρουσιάζει στη Ρώμη η Ετήσια Έκθεση 2016, ο Ποντίφικας προφέρει λέξεις δονούν από συγκίνηση και θλίψη για τον τρόπο συμπεριφοράς που συχνά προορίζεται γι αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την πείνα, τον πόλεμο και τη βία.

 «Συγχωρείτε το κλείσιμο και την αδιαφορία των κοινωνιών μας που φοβούνται την αλλαγή της ζωής και της νοοτροπίας που η παρουσία σας απαιτεί», λέει ο Πάπας. «Αντιμετωπίζεστε ως επιβάρυνση, πρόβλημα, κόστος, αλλά αντ’ αυτού είστε ένα δώρο. Είστε η επιβεβαίωση πως ο ελεήμον και φιλεύσπλαχνος Θεός μας ξέρει πώς να μετατρέψει το κακό και την αδικία από τα οποία υποφέρετε σε ένα καλό για όλους».

Για το λόγο αυτό ο Άγιος Πατέρας δεν μπορεί παρά να απευθύνει ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» σε αυτούς που για δεκαετίες έχουν εμπλακεί σε αυτή τη δραστηριότητα του Κέντρου που  – υπογραμμίζει- «Ήταν πρώτα από όλα μια κοινή πορεία, σαν ένας μοναδικός λαός». Αυτό υπενθυμίζουν τα λόγια του Χριστού στο Ευαγγέλιο του Ματαίου: «Ήμουν ξένος και με δεχτήκατε».

 «Καθένας από εσάς, πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα μας έχει το πρόσωπο του Θεού, και τη σάρκα του Χριστού», προσθέτει ο Ποντίφικας, «η εμπειρία σας του πόνου και της ελπίδας μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι ξένοι και προσκυνητές πάνω σε αυτή τη Γη, μας υποδέχτηκε κάποιος με γενναιοδωρία και χωρίς κανένα αντάλλαγμα». Όποιος είναι σαν εσάς – συνέχισε ο Πάπας – έχει εγκαταλείψει τη γη του εξαιτίας της καταπίεσης, του πολέμου, μιας παραμορφωμένης φύσης από τη ρύπανση και την ερημοποίηση, ή από την άδικη κατανομή των πόρων του πλανήτη, είναι ένας αδελφός με τον οποίο μοιραζόμαστε το ψωμί, το σπίτι, τη ζωή».

Είναι, λοιπόν λυπηρό να σκεφτόμαστε όλες τις φορές «που δεν σας δεχτήκαμε». Καθένας από εσάς – λέει ο Επίσκοπος της Ρώμης στους πρόσφυγες – μπορεί να γίνει μια γέφυρα που ενώνει μακρινούς λαούς, που καθιστά δυνατή τη συνάντηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, ένας τρόπος για να ανακαλύψουμε εκ νέου την κοινή μας ανθρωπιά… και με δεχτήκατε».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Astalliείναι «ένα απτό και καθημερινό παράδειγμα αυτής της υποδοχής που γεννήθηκε από το προφητικό όραμα του πατέρα Pedro Arrupe», το «κύκνειο άσμα» του – λέει ο Φραγκίσκος – σε ένα κέντρο προσφύγων στην Ασία. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις γυναίκες, τους άνδρες, τους λαϊκούς και τους εκκλησιαστικούς, τους φορείς και τους εθελοντές που δείχνουν « πράγματι ότι εάν πορευόμαστε μαζί ο δρόμος είναι λιγότερος τρομακτικός», ο Πάπας προτρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Επειδή «τριάντα πέντε χρόνια είναι  μόνο η αρχή μιας διαδρομής που γίνεται όλο και πιο αναγκαία, μοναδικός τρόπος για μια συμφιλιωμένη συνύπαρξη».

Η πρόσκληση είναι λοιπόν να είμαστε ¨πάντοτε μάρτυρες της ομορφιάς της συνάντησης». Βοηθείστε  την κοινωνία μας  να ακούσει την κραυγή των προσφύγων. Συνεχίστε  να βαδίζετε  με θάρρος  δίπλα τους, συνοδεύετέ τους  και τολμήστε ακόμη και να σας οδηγούν: οι πρόσφυγες – ολοκληρώνει ο Άγιος Πατέρας – γνωρίζουν τους δρόμους  που οδηγούν  στην ειρήνη  διότι γνωρίζουν την άσχημη μυρωδιά του πολέμου».

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου