“ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟ” (1)

του π. Τhomas Raush T.I. 

Στο τελευταίο τεύχος της Civiltà Cattolica με αριθμό 4101 / πρώτο 15ημερο Μαΐου 2021, δημοσιεύθηκε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το μέλλον του Καθολικισμού από τον Αμερικανό καθηγητή θεολογίας και γνωστό στους διεθνείς οικουμενικούς κύκλους π. Τ. Raush. Ο 80/χρονος Ιησουίτης, καθηγητής στο Loyola University του Λος Άντζελες από το 1986, συγγραφέας τουλάχιστον 25 βιβλίων και 300 άρθρων, έκανε μια σύνοψη του άρθρου του για την εφημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Ιταλίας «Avvenire», απ` όπου και η παρουσίαση που ακολουθεί:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Η Καθολική Εκκλησία είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία ανθρώπινος θεσμός. Συγκεντρώνει 1,3 δις πιστούς, άνω του 50% των 2,5 δις Χριστιανών ανά τον κόσμο. Οι υπόλοιποι Χριστιανοί ανήκουν κατά 37% περίπου σε Προτεσταντικές Εκκλησίες, κατά 12% σε Ορθόδοξες Εκκλησίες και κατά 1% σε “Επιστημολογικές” Εκκλησίες, Μορμόνους και Μάρτυρες του Ιεχωβά.
Οι περισσότεροι Προτεστάντες, πάνω από 680 εκατομμύρια, ανήκουν σε Πεντηκοστιανές και Χαρισματικές κοινότητες, που αναπτύσσονται ταχύτατα  τις τελευταίες δεκαετίες.
Ιδιαίτερη αύξηση Πεντηκοστιανών πιστών παρουσιάζει η Λατινική Αμερική, “προπύργιο”, μέχρι πρόσφατα της Καθολικής Εκκλησίας, με 425 εκατομμύρια ακόμα πιστούς, αλλά απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων τις τελευταίες δεκαετίες.
Το 70% των Λατινοαμερικανών Προτεσταντών ανήκουν σε Πεντηκοστιανές ομάδες με άμεση αναφορά στις ΗΠΑ: οι τελετές έχουν ένα “υπερφυσικό” σκηνικό με έντονη προσευχή και ευθεία αναφορά σε ένα “Ευαγγέλιο της αφθονίας”.
Στις ΗΠΑ ο Καθολικός πληθυσμός έχει υποχωρήσει από το 23% στο 20% αλλά παρατηρείται μείωση θρησκευόμενων σε όλες τις Εκκλησίες. Οι νέοι που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 δηλώνουν κατά 35% ότι δεν ανήκουν σε κάποια θρησκευτική κοινότητα.
Η Ευρώπη το 1910 συγκέντρωνε το 69% των Χριστιανών παγκοσμίως. Όμως οι Χριστιανοί στη γηραιά ήπειρο μειώνονται συνεχώς. Σε 12 από 22 χώρες της, οι μισοί νέοι, γεννηθέντες μετά το 2000, δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκευτική κοινότητα.

Αντίθετα υπάρχει έκρηξη στον αριθμό των Χριστιανών σε Αφρική και Ασία, όπως και στη Λατινική Αμερική, στο λεγόμενο “τρίτο” ή “υπό ανάπτυξη” κόσμο.
Το 1.35 δις Χριστιανών (61%) ζει σ` αυτές τις ηπείρους, ενώ μόνο 860 εκατομμύρια σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Το 1900 η Αφρική είχε 9 εκατ. Χριστιανούς, πλέον έχει 380 εκατ. Χριστιανούς!
Το 2050, κατά εκτιμήσεις, η Αφρική θα έχει 1,15 δις Χριστιανούς, περισσότερους από Ευρώπη (490 εκατ.) και Λατινική Αμερική (750 εκατ.) μαζί!
Το 1970 η Ασία είχε 17 εκατ. Χριστιανούς, σήμερα έχει πάνω από 200 εκατ. πιστούς, κυρίως Ευαγγελικών / Πεντηκοστιανών κοινοτήτων.
Γνωρίζαμε για μεγάλες Χριστιανικές Εκκλησίες σε Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες, όμως πλέον ευάριθμες κοινότητες υπάρχουν σε Ινδονησία και Μαλαισία, από πρώην οπαδούς του Βούδα και του Κομφούκιου.
Παραμένει “αίνιγμα” η Χριστιανική επιρροή στην Κίνα, όπου οι Καθολικοί αυξάνουν με αργούς ρυθμούς και υπολογίζονται σε 10 – 12 εκατομμύρια, ενώ για τις Ευαγγελικές / Πεντηκοστιανές ομάδες ακούγονται αριθμοί από 40 – 60 εκατομμύρια…

(Συνεχίζεται…)

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου