Συγκινητικές στιγμές στην ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

Σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε σήμερα στη Λέσβο, όπου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στάθηκαν στο πλάι των δοκιμαζόμενων προσφύγων.

Ο Πάπας έφτασε στη Λέσβο στις 10:10 και αποχώρησε στις 15:15 σε μια επίσκεψη που… ταξίδεψε παγκοσμίως τις εικόνες των προσφύγων στο ελληνικό νησί και όσα περνούν.

Ωστόσο, δεν αναχώρησε μόνος του αφού πήρε μαζί του στο Βατικανό και 12 Σύρους πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, μια ενέργεια ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Πρωτθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στον καταυλισμό μεταναστών της Μόριας.

Εκεί οι εικόνες ήταν πολύ συγκινητικές. Οι πρόσφυγες συγκινημένοι χαιρετούσαν και φυλούσαν το χέρι του Πάπα και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε στιγμές που βούρκωσαν άπαντες.

Ο Ποντίφικας μάλιστα μπήκε μέσα σε μια από τις σκηνές που υπάρχουν στον καταυλισμό. Τότε, ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησε με…». Εν συνεχεία κινήθηκαν στο hotspot και μικρά παιδιά τους έδιναν τις ζωγραφιές τους με τον Πάπα να δέχεται με χαμόγελο. Ενα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του στη βόρεια Ιταλία. Αλλοι του ζητούσαν να κάνει κάτι για να ανοίξουν τα σύνορα και να πάνε σε συγγενείς τους στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ υπήρχαν και συνθήματα «Ελευθερία-Ελευθερία».

Στη συνέχεια οι Πάπας – Βαρθολομαίος – Ιερώνυμος μίλησαν προς τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες στη Μόρια και υπέγραψαν την κοινή τους έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης, ενώ αμέσως μετά είχαν γεύμα με οκτώ πρόσφυγες από τον καταυλισμό Καρά-Τεπέ. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό: ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Έπειτα, μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης απ' όπου ο Πάπας απηύθυνε ομιλία, ενώ πραγματοποιήθηκε και δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.

Σε δηλώσεις του ο Ποντίφικας είπε πως «η Λέσβος έγινε λιμάνι για πολλούς μετανάστες» και ευχαρίστησε τον Θεό που του έδωσε αυτή τη δυνατότητα, να επισκεφτεί το νησί.

«Αισθάνθηκα την επιθυμία να έρθω εδώ και πρέπει να γι' αυτό να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που με προκάλεσαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες, Ο Κύριος ξέρει να ανταποδώσει αυτή τη γενναιοδωρία».
Στη συνέχεια ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι.

Περίπου στις 15:00 ο Πάπας μετέβη στο αεροδρόμιο με το ειδικό βανάκι, εκεί όπου τον περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας και είχαν μια τελευταία συνάντηση. Στις 15:15 ο Ποντίφικας ανέβηκε στο αεροσκάφος και αναχώρησε μαζί με 12 πρόσφυγες για το Βατικανό, με την ελπίδα αυτή η επίσκεψη να αποκτήσει και ουσιαστικό χαρακτήρα βοηθώντας να λυθεί το δράμα των προσφύγων.

Πηγή: iefimerida

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου