Συγκαλείται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Πρώτη φορά από τα χρόνια του Βυζαντίου

Ιστορικής σημασίας απόφαση έλαβε η σύναξη των προκαθημένων των κατά τόπους ορθόδοξων εκκλησιών, που συνήλθε στην Γενεύη υπό την προεδρία του Οι-κουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για την οριστική σύγκληση, για πρώτη φορά από την εποχή του Βυζαντίου, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟΕ) από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου 2016.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, οι εργασίες της σύναξης της ΑΜΣΟΕ θα διε-ξαχθούν στην Κρήτη και θα φιλοξενηθούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία, στο Κολυμπάρι Χανίων. Την Κυριακή, 19 Ιουνίου, εορτή της Πεντηκοστής, οι προκαθήμενοι των ορθόδοξων εκ-κλησιών θα συλλειτουργήσουν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην ΑΜΣΟΕ οι 14 κατά τόπους εκκλησίες θα συμμετάσχουν με τον προκαθήμενό τους και 23 κατά μέγιστο αριθμό ιεράρχες. Ωστόσο, κάθε εκκλησία θα έχει μόνο μία ψήφο κατά τη λήψη των αποφάσεων.
Στη σύναξη της Γενεύης, η οποία διεξήχθη από τις 21 έως τις 28 Ιανουαρί-ου, εγκρίθηκαν τα έγγραφα για τα εξής θέματα: Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, Ορθόδοξη Διασπορά, Αυτονομία και τρόπος της Διακήρυξης, Το Μυστήριο του Γάμου και κωλύματα γι' αυτόν, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της στην εποχή μας, οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο. Σύμφωνα με απόφαση των προκαθημένων, όλα τα εγκεκριμένα έγγραφα θα δημοσιευθούν.
Οι προκαθήμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τους διωκόμενους χριστια-νούς της Μέσης Ανατολής και τη συνεχή ανησυχία τους για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών, Παύλου Yazigi του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Γρηγορίου Yohanna Ibrahim της Συροιακωβιτικής Εκκλησίας.
Στη σύναξη της Γενεύης πήραν μέρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ο πα-τριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ο πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας, ο πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος, ο πατριάρχης Δανιήλ της Ρουμανίας, ο πατριάρχης Νεόφυτος Βουλγαρίας, ο πατριάρχης της Γεωργίας, Ηλίας, ο αρ-χιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος και ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας, Rastislav.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, δεν μπόρεσαν να παραστούν ο πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης και ο μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, Σάββας, για λόγους υγείας. Επίσης, δεν παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, για προσωπικούς λόγους. Πάντως, και οι τρεις εκπροσωπήθηκαν από επίσημες αντιπροσωπείες των εκκλησιών τους.
Πηγή: topontiki.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου