«ΣΥΓΝΩΜΗ»: ΈΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΡΟ
ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΆΛΛΟΥΣ… Ή ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ
Στο Ευαγγέλιο της Δεύτερης Κυριακής της Παρουσίας, συναντάμε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ταξιδεύει “σε όλη την περιοχή του Ιορδάνη κηρύσσοντας ένα βάπτισμα μετάνοιας (μεταστροφής) για τη συγχώρεση των αμαρτιών” (Βλ. Λκ 3, 3). Αλλά τι είναι η συγχώρεση των αμαρτιών;
Η συγχώρεση έχει πολλές πτυχές. Πρώτον, ανακαλύπτουμε πως είναι ένα μακρύ και μερικές φορές περίπλοκο μονοπάτι που οδηγεί στη συγχώρεση: τη σημασία του να πάρει κανείς χρόνο και απόσταση για να αναγνωρίσει το λάθος του, να ζητήσει συγχώρεση και να ανοιχτεί στον άλλον (προφορικά ή γραπτά), να αφήσει χρόνο και ελευθερία στον άλλον να συγχωρήσει, να ζητήσει βοήθεια και υποστήριξη αν τη χρειάζεται από φίλους, από το Θεό…
Η συγχώρεση ή η συγνώμη είναι μια διαδικασία που δεν είναι πάντα εύκολη. Από τη μία πλευρά, είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε το λάθος μας, τι μπορεί να έχει πληγώσει το άλλο άτομο ή/και ακόμα τον εαυτό μας, και να το αποδεχτούμε για να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας.
Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα προς το άλλο πρόσωπο ζητώντας συγχώρεση και μετανοώντας για την πράξη την οποία πράξαμε ή συγχωρώντας τον για το σφάλμα που έκανε εκείνος. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο και το αίτημα δεν είναι πάντα επιτυχές. Ο άλλος (ή ο ίδιος ο εαυτός μας) δεν είναι πάντα έτοιμος να συγχωρήσει. Επομένως, είναι σημαντικό να μην εξαναγκάζουμε το άλλο άτομο να συγχωρήσει. Θα πρέπει να είναι ελεύθερος για να συγχωρήσει τώρα, αργότερα ή ποτέ. Αυτά τα δύο μέρη δεν είναι εύκολα. Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε τη βοήθεια του Θεού για να ζητήσουμε, να λάβουμε ή να χορηγήσουμε συγχώρεση.
Καλούμαστε, λοιπόν, αυτή την περίοδο της Παρουσίας να ζητήσουμε από τον Θεό να μας βοηθήσει και να μας δώσει τη δύναμη και το θάρρος να συγχωρέσουμε ή/και να ζητήσουμε συγχώρεση για οποιεσδήποτε πράξεις ή λόγια τα οποία έφεραν πόνο και λύπη. Να ζητήσουμε και συγνώμη από τον Θεό, για τις ελλείψεις μας, για τις αμαρτίες μας και για τις άσχημες συμπεριφορές μας ενάντια σε συνανθρώπους μας, σε ζώα, σε όλη την πλάση, διότι προσβάλοντας την πλάση προσβάλουμε τον Πλάστη. Στη συνέχεια ας αφιερώσουμε χρόνο για να δώσουμε αυτό το δώρο της συγχώρεσης στους ανθρώπους γύρω μας! Είναι ένα δωρεάν δώρο που μπορούμε να δώσουμε και να μοιραστούμε χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος!
π. Α.Π