ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 214 πανηγύρισε με εκκλησιαστική λαμπρότητα το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο λόφο του Εξωμβούργου.
Τελέστηκε τριήμερο προετοιμασίας των ευλαβών της Ιεράς Καρδίας με προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου και τέλεση του Πανηγυρικού εσπερινού, ενώ το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στις 07:00 στις 08:30 και στις 11:00.
Και τις τρεις φορές που τελέστηκε η Θεία Λειτουργία την ημέρα της Πανήγυρης ο Ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς της Ιεράς Καρδιάς που έφτασαν από τα χωριά και τη Χώρα της Τήνου.

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος και μαζί του συλλειτούργησαν όλοι σχεδόν οι ιερείς της Τήνου, ο Παν/τατος Γενικός Βικάριος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικηφόρος Βιδάλης και ο ιερέας της ίδιας Αρχιεπισκοπής π. Μάρκος Βιδάλης, ο οποίος στο διάστημα του καλοκαιριού εξυπηρετεί ως Λειτουργός τις Ενορίες της Γεννήσεως της Παναγίας στην Καρδιανή και της Γεννήσεως του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στο Σκαλάδο.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος προς την Εκκλησία και είπε:

Η ευαγγελική περικοπή της σημερινής πανήγυρης, μας βοηθά να μελετήσουμε ένα θέμα πολύ αγαπητό στην Αγία Γραφή, το θέμα της προτίμησης του Ιησού για τους «μικρούς» και τους ταπεινούς. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων είναι πολύ προσφιλής στο Θεό γιατί είναι  πάντα ανοιχτή στο λόγο Του που προετοιμάζει την αποκάλυψη και  αναγγέλλει την παρουσία του.

        Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου οι πρώτοι «μικροί» είναι οι μαθητές του Ιησού, που είναι και  το πρότυπο κάθε χριστιανού. Δεν ονομάζονται μαθητές γιατί κλήθηκαν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις από το Δάσκαλό τους Ιησού αλλά να μάθουν να συμμερίζονται τη ζωή του, την προσευχή του, την εμπιστοσύνη του στο Θεό Πατέρα, να γίνουν οι μιμητές του.

        «Σε ευλογώ Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης , γιατί απέκρυψες από σοφούς και συνετούς όλα αυτά και τα φανέρωσες  στους μικρούς».

Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς  ευλογεί και ευχαριστεί τον Πατέρα γιατί αποκάλυψε και γνώρισε το Ευαγγέλιο «στους μικρούς». Ενώ έτσι προσεύχεται  ήδη βρίσκεται εμπρός του μια μικρή ομάδα των μαθητών Του που τον ακολουθεί, είναι η ομάδα των πρώτων μικρών και ταπεινών. Μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν σοφοί, φιλόσοφοι, επιστήμονες, άλλοι συμπαθείς ψαράδες, απλοί υπάλληλοι, άτομα που  δεν ανήκουν στην υψηλή κοινωνία. Κι αν κάποτε κάποιο άτομο της υψηλής  κοινωνίας επιθυμεί να  τον πλησιάσει, ο Ιησούς του προτείνει, όπως στο Νικόδημο, να γίνει μικρός και ταπεινός, να γεννηθεί άνωθεν αν θέλει  να μπει στη βασιλεία των ουρανών.

Η Βασιλεία των ουρανών δεν είναι κτήμα των σοφών και συνετών, γιατί η Βασιλεία του Θεού δεν ανακαλύπτεται με το μυαλό, αλλά προσφέρεται στην καρδιά του ανθρώπου από τον ίδιο το Θεό.

        «Μικρός» για το ευαγγέλιο είναι εκείνος που αναγνωρίζει την εξάρτησή του, παραδέχεται  την αδυναμία του, νοιώθει την ανάγκη του Θεού, τον αναζητεί και όταν τον βρει, τον εμπιστεύεται.

 Όταν όμως το Ευαγγέλιο μιλά για τους σοφούς και τους συνετούς, δεν αναφέρεται βέβαια σε εκείνους που με πολλούς κόπους αναζητούν την αλήθεια  και προσπαθούν για την καλυτέρευση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.

        Οι σοφοί και οι συνετοί ταυτίζονται εδώ με τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους που αρνούνται να δεχθούν το κήρυγμα και τη ζωή του Χριστού και δε θέλουν να αναγνωρίσουν πως στο πρόσωπο του αποκαλύπτεται  ο ίδιος ο Θεός.

        Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι αισθάνονται εντάξει απέναντι στο Θεό και πλούσιοι από καλά έργα. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να τείνουν τα χέρια τους  για να ζητήσουν κάτι από το Θεό. Νομίζουν πως τα καταφέρνουν μόνοι τους.

Και ο νόμος του Θεού που είναι δώρο για τον άνθρωπο, γι’ αυτούς είναι ζυγός και μάλιστα  βαρύς ζυγός.

        Σίγουρα η αποκάλυψη της Βασιλείας και το ίδιο το Ευαγγέλιο, είναι ζυγός. Αλλά ο Ιησούς μας βεβαιώνει πως: «ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ». Είναι τόσο απαλός και ελαφρύς που για να τον σηκώσουμε πρέπει να γίνουμε μικροί και ταπεινοί όπως είναι ο ίδιος ο Ιησούς: «Μάθετε από μένα ότι πράος είμαι και ταπεινός στην καρδιά».

Η αυτάρκεια που αισθάνονται οι σοφοί του κόσμου, δεν είναι ποτέ μόνη της, συνοδεύεται από την υποτίμηση και περιφρόνηση των άλλων. Ας θυμηθούμε την περίπτωση του Φαρισαίου και του Τελώνη. Ο πρώτος προσεύχεται όρθιος  μπροστά στο ιερό, ενώ ο δεύτερος γονατιστός στο βάθος του Ναού, κτυπά το στήθος του μετανοημένος. Και ο Ιησούς βεβαιώνει πως, από τους δυο, μόνο ο δεύτερος δηλαδή ο τελώνης  επιστρέφει δικαιωμένος στο σπίτι του. Είναι σε ανθρώπους ταπεινούς και μικρούς σαν τον τελώνη που ο Ιησούς απευθύνει την πρόσκληση: «Ελάτε σε μένα όλοι εσείς που κοπιάζετε και είστε καταπιεσμένοι κι εγώ θα σας ξεκουράσω». Ο Ιησούς, σαν καλός φίλος,  καλεί κοντά του όλους  τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους της ζωής, από τον τελώνη, μέχρι τη μικρή ομάδα που τον ακολουθούσε όπου πήγαινε αλλά και  τα σημερινά μικρά και μεγάλα πλήθη, αυτά που είναι σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα, σκορπισμένα στα τέσσαρα σημεία του ορίζοντα κι έχουν χάσει την ελπίδα τους, γιατί είναι  καταπιεσμένα από τη δύναμη των ισχυρών της γης, πληγωμένα από  τη βία και τον πόλεμο, κτυπημένα από την πείνα  και την αδικία. Επάνω σ’ αυτά τα πλήθη είναι  που ιδιαίτερα απηχούν τα λόγια του Κυρίου: «Ελάτε σε μένα κι εγώ θα σας ξεκουράσω».

        Η ξεκούραση είναι ο ίδιος ο Ιησούς, είναι η γεμάτη από αγάπη Καρδιά του, σ’ αυτήν  που έγειρε ο Ιωάννης την ώρα του Μυστικού Δείπνου, για να μάθει το μυστικό της προδοσίας. Ο Ιησούς ξεκουράζει ζητώντας μας  ταυτόχρονα   να σηκώνουμε το ζυγό του. Είναι  ο ζυγός της αγάπης της ελευθερίας και της σωτηρίας που αντικαθιστά το ζυγό της αμαρτίας.

        Τώρα έχει βγει στην επικαιρότητα της Πατρίδας μας και κάτι άλλο αντιχριστιανικό. Το «να ενθυμείσαι να αγιάζεις την ημέρα του Κυρίου» έχει γίνει: «να ενθυμείσαι  ότι όλες οι ημέρες είναι ημέρες εμπορίου».

        Αγαπητοί Κυβερνώντες την Πατρίδα μας, μην κοιτάτε τι γίνεται στις άλλες Χώρες, η δικιά μας Πατρίδα έδωσε σ’ αυτές τόσα πολλά καλά. Μην παίρνει τώρα από εκείνες όλα τα κακά. Εμείς δε χρειάζεται να καταστρέφουμε τον εαυτόν μας, την παράδοσή μας, την πίστη μας και τον πολιτισμό μας. Ας συνεχίσουμε να δίνουμε κι ας επιλέγουμε με προσοχή το τι θα παίρνουμε.       

Σεβαστείτε την ημέρα του Κυρίου!

Μη σκέπτεστε μόνο το κέρδος των όσων δεν το έχουν ανάγκη, διότι κερδίζουν υπεραρκετά. Έχετε θάρρος, πάρετε μια ολότελα Ελληνική απόφαση. Σεβαστείτε το νόμο του Κυρίου και την πλειονότητα των Χριστιανών πολιτών αυτής της Χώρας. Δε σας ζητώ να αγνοήσετε τους άλλους, πρέπει κι αυτούς να τους σέβεστε και να τους προστατεύετε, όμως η  διακυβέρνηση της Ελλάδος ανήκει στους Έλληνες.

Αν σας λείπει το θάρρος να πείτε και μέσα στη Βουλή, πως είστε Χριστιανοί, όσοι είστε, τότε καλύτερα να μην πηγαίνετε σε δοξολογίες και σε πανηγύρια, διότι αυτές οι δύο συμπεριφορές της «ολιγοπιστίας» και της ευλαβείας δε μπορούν να συνυπάρχουν. Είναι δύο συμπεριφορές αντιφατικές!

Βοηθήστε τους μικρομεσαίους εμπόρους και τους ταλαίπωρους εργάτες να ξεκουραστούν την Κυριακή στο σώμα και στην ψυχή.  Βοηθήστε τους να αναζητήσουν τρόπους να αγιάσουν την ημέρα του Κυρίου.

Κύριοι Βουλευτές και Υπουργοί, μην ξεχνάτε πού ορκίζεστε οι περισσότεροι, πριν αναλάβετε τα καθήκοντά σας. Δεν «ομνύετε» στο όνομα κάποιου ανθρώπου αλλά κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο ορκίζεστε «στο όνομα της Ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος».

Κι εσείς αξιότιμοι και αγαπητοί μεροκαματιάρηδες  κλείστε την Κυριακή τα καταστήματά σας και ανοίξτε την καρδιά σας. Η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου και όχι των «κυρίων»! Είναι ημέρα αργίας, εκκλησιασμού κι έμπρακτης αγάπης προς τον πλησίον. Είναι ημέρα της οικογένειας, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας με το Θεό και τον συνάνθρωπο.

Αν τα διατηρήσουμε με σεβασμό και ειλικρίνεια όλα αυτά, τότε μπορεί να στερηθούμε κάποιο παραπάνω κέρδος, αλλά θα κερδίσουμε ένα μεγαλύτερο και ανεκτίμητο αγαθό που λέγεται Πίστη και Πολιτισμός αγάπης. Μην ξεχνάμε πως αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της Πατρίδας μας.

 

Όλοι εμείς  που φθάσαμε σήμερα εδώ στο λόφο της αγάπης, ας  ζητήσουμε από τον Κύριο να μας διατηρήσει μικρούς και ταπεινούς. Ας του ζητήσουμε να μας κάνει μαθητές στην αγάπη του για να μάθουμε να αγαπάμε όπως Εκείνος μας αγάπησε. Αμήν.

Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας έψαλε η παιδική χορωδία του Ενοριακού Ναού της Ιεράς Καρδίας (του Σωτήρος) της Αθήνας με τη  διεύθυνση του αδελφού Γεωργίου Μαραγκού τ.Ι , ο οποίος και συνόδευε με το Εκκλησιαστικό όργανο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε Τρισάγιο στο Ηρώο των πεσόντων και κατατέθηκε εκ μέρους όλων των παρόντων στεφάνι στην αιώνια μνήμη τους.


 

Ακολούθησε ανοικτό γεύμα αγάπης στη μεγάλη αίθουσα του Ιερού Προσκυνήματος.
Στην πανήγυρη  συμμετείχε ο Έπαρχος Τήνου κ. Μάνθος Βίλλας, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Κροντηράς Παναγιώτης συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος ευλαβών.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου