ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝΟΥ

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝΟΥ

Με την  παρουσία μεγάλου αριθμούν ευλαβών και προσκυνητών του Αγίου Αντωνίου  της Παδούης τελέστηκε η ετήσια πανήγυρη της μνήμης του στον ομώνυμο Ναό του στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου.

Το βραδάκι της Δευτέρα 13 Ιουνίου τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου  Χώρας Τήνου και της Ενορίας του Αγίου Αντωνίου Σμαρδακίτου πο. Μάρκος Φώσκολος και ο παρεπηδημών Ιερέας της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών της Αθήνας π. Μάρκος Βιδάλης.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Θεός πλούτισε  τον Άγιο Αντώνιο με πολλά χαρίσματα. Αυτά τα χαρίσματα δεν τα φύλαξε στο συρτάρι της ζωής του για να τα επιστρέψει στον Κύριο στο τέλος της επίγειας αποστολής του. Τα αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο σε συνεργασία με τον Ιησού που πιστά υπηρέτησε και τον  θέλησε να προσφέρει  στον κόσμο με την ίδια τη ζωή του.

Ήταν ένας άνθρωπος προσγειωμένος στην εποχή του, ικανός να ακούει το Λόγο του Θεού, να τον μελετά να τον μετατρέπει σε προσευχή και να ανακαλύπτει εις αυτόν  το φως για τη ζωή του  αλλά και για τη ζωή των άλλων.

Ένθερμος κήρυκας του Ευαγγελίου και θα τολμούσα να πω, πως ήταν παφιασμένος με την Αγία Γραφή. Αυτήν μελετούσε, αυτήν βίωνε, αυτήν κήρυττε.

Η Αγία Γραφή για τον Άγιο Αντώνιο δεν είναι μόνο ο γραπτός λόγος του Θεού, αλλά ήταν προπάντων ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ο Ιησούς Χριστός ο Θεού. Σωστά λοιπόν οι περισσότεροι εικονογράφοι τον παρουσιάζουν τον Άγιο Αντώνιομε τον Ιησού στην αγκαλιά του, όπως η Παναγία έτσι και ο Άγιος Αντώνιος με τη ζωή του και την αποστολή του μας προσφέρει τον ίδιο τον Ιησού Χριστό το μόνο λυτρωτή και σωτήρα του κόσμου.

Εάν η ευλάβειά μας προς τον Άγιο Αντώνιο δεν μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ιησού και περισσότερο να τον αγαπήσουμε τότε ο Άγιος Αντώνιος γίνεται για μας ένα απλός ένα είδωλο και όχι ένα μέσον για να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε το Θεό.  Αυτή την αποστολή του ανάθεσε ο Χριστός.

 «Ο Κύριος, όπως ακούσαμε από τον Ευαγγελιστή Λουκά: διάλεξε άλλους εβδομήντα  δύο μαθητές  και τους έστειλε δύο-δύο  πριν από αυτόν  και κάθε πόλη και χωριό που επρόκειτο να περάσει». Ο Κύριος διαλέγει και αποστέλλει. Αποστέλλει πριν από τον εαυτό του  μαθητές, για να προετοιμάσουν τον ερχομό του. Τους στέλνει έτσι όπως είναι χωρίς να έχει προβλέψει και να έχει προετοιμάσει το ταξίδι τους, για να μην στηριχθούν οι μαθητές του στα δευτερεύοντα και αφήσουν τα ουσιώδη που είναι η ίδια η αποστολή τους: «Εγώ σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους, μην πάρετε μαζί σας  ούτε σακίδιο, ούτε μπαστούνι, ούτε σανδάλια και να μη χαιρετίσετε κανένα στο δρόμο».

Τους στέλνει χωρίς εφόδια, ανάμεσα στους εφοδιασμένους τα πάντα για να μάθουν  ότι το κύριο  εφόδιο της ζωής μας είναι ο ίδιος ο Κύριος.

Τους στέλνει χωρίς καμία προμήθεια για να μάθουν να εμπιστεύονται στην καλοσύνη των ανθρώπων.

Τους στέλνει χωρίς να κρατούν τίποτε στο βαλάντιό τους διότι όποιος έχει τον Κύριο έχει τα πάντα.

Στους στέλνει δύο- δύο διότι γνωρίζει το βάρος της μοναξιάς και θέλει ο ένας να στηρίζει και να ενθαρρύνει τον άλλο.

Ο Άγιος Αντώνιος επαναλαμβάνει σήμερα σε μας: «Έφθασε η Βασιλεία του Θεού» σε μένα, σε σένα, σε σας , στη ζωή όλων μας.

Δεν πρέπει να παραδίνετε τα όπλα του αγώνα σας, δεν πρέπει να είστε απογοητευμένοι, απελπισμένοι , διότι ο Κύριος είναι κοντά σας , είναι μέσα στην καρδιά σας.

Αφήστε του χώρο στην καρδιά σας, αφήστε τον να αναπτυχθεί στη ζωή σας, να γίνεται ένα μαζί του, να γίνεται το Σώμα του, η Εκκλησία που τον παρατείνει μέσα στους αιώνες.

Σε μας που πολλές φορές βαδίζουμε μέσα στο σκοτάδι, μέσα στα βάσανα και τη μελαγχολία, ο Κύριος μας αποκαλύπτεται ως φως, χαρά και ελπίδα.

Ας ξυπνήσουμε αδελφοί μου και αδελφές μου από την υπνηλία, από τις φαντασιώσεις  ακόμη και τις πνευματικές και ας ξαναρχίσουμε να αγαπούμε, να χτίζουμε γέφυρες  για να συναντήσουμε τους άλλους να ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας.

Η αποστολή που ανέθεσε ο Ιησούς στους μαθητές του δεν τελείωσε ακόμη, αυτή διαρκεί και θα διαρκέσει όσο υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη γη.

Αυτή την αποστολή την συνεχίσουμε όλοι μαζί ως Εκκλησία του Χριστού με την ενέργεια  του Αγίου Πνεύματος, με συνοδοιπόρο τον Αναστημένο Χριστό, με κουράγιο που παίρνουμε μιμούμενοι τη ζωής των Αγίων της Εκκλησίας όπως είμαστε εδώ συναγμένοι όχι απλώς για να τιμήσουμε τον Άγιο Αντώνιο αλλά προπάντων για να αποφασίσουμε να τον μιμηθούμε.

Μη δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στους που θα πάρουμε  μαζί μας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας , αλλά ας προσέξουμε τι κρατά στα χέρια του ο Άγιος Αντώνιος και τι μας προσφέρει ή μας ποιόν μας προσφέρει Είναι ο αληθινός  άρτος της ζωής ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ο εγγυητής της επίγειας και ουράνιας ευτυχίας. Αυτό τον άρτο ας αναζητούμε, αυτόν τον ας τον θέτουμε πάνω από όλα και όλους διότι δεν είναι κάτι αλλά κάποιος. Αυτόν ο Άγιος Αντώνιος μας προσφέρει και όσο περισσότερο το καταλάβουμε τόσο περισσότερο θα τον τιμούμε για το πολύτιμο δώρο που μας προσφέρει. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν σε όλους τους φιλέορτους ευλογημένοι άρτοι και κέρασμα. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου