"ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ"
Καθώς η Σύνοδος έφθασε προς το τέλος, ο Καρδινάλιος Αρχιεπίσκοπος του Westminster, VincentNichols, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η Σύνοδος θα προσφέρει ποιμαντικές κατευθύνσεις για να γίνουν δεκτοί στην Εκκλησία οι απομακρυσμένοι Καθολικοί.
Σε μία συνέντευξη που έδωσε στο ZENIT, πριν από την τελευταία Συνεδρία, ο Καρδινάλιος Nicholsπαραδέχτηκε ότι δεν έλειψαν οι διαφωνίες, όμως η Σύνοδος που ασχολήθηκε με την οικογένεια δεν αντιμετώπισε καμία διαίρεση.
Εκτός του ότι εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση σε ότι αφορά στις εργασίες της Συνόδου η σκέψη του σε ότι αφορά στο μήνυμα και στην ακοή των απόψεων των επισκόπων όλου του κόσμου, ο αξιωματούχος υπογράμμισε και την αναγκαιότητα μιας καλύτερης ποιμαντικής ικανότητας για να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα διαμέσου μιας έκφρασης που βρίσκεται στην καρδιά του Πάπα Φραγκίσκου και είναι: συνοδεία.
Εκλαμπρότατε σε σχέση με τις επιδιώξεις της Συνόδου και των αποτελεσμάτων της, είστε ικανοποιημένος;
Πιστεύω ότι το μήνυμα στο οποίο συμφωνήσαμε σήμερα το πρωί (Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2014) είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ θετικό. Αυτό κάνειαληθινά εμφανές το κάλεσμα του Ευαγγελίου στη σημερινή πραγματικότητα του σημερινού κόσμου. Πιστεύω ότι ετοιμάστηκε πολύ καλά.
Σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου οι εργασίες έγιναν μέσα σε ένα ανανεωτικό πνεύμα που πηγάζει ακόμη και από τις διαφωνίες, αλλά δεν υποδηλώνει με κανένα τρόπο την ύπαρξη διαιρέσεων.
Ήταν ένας διάλογος πολύ δυναμικός που πρέπει σήμερα το απόγευμα να ολοκληρώσουμε με το τελικό κείμενο της Συνόδου.
Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε το μήνυμα;
Θα το χαρακτήριζα λυρικό και ελκυστικό, διότι είναι εμπλουτισμένο από μια ποιητική ομορφιά. Πιστεύω ότι πολλοί αναγνώστες θα το βρουν ελκυστικό.
Νομίζετε ότι η πλειοψηφία των επισκόπων βρίσκουν να τους εκπροσωπεί αρκετά;
Ναι αυτή ακριβώς είναι η εντύπωσή μου. Προφανώς τα ευαίσθητα θέματα πάνω στην οικογένεια και ειδικά στο Γάμο είναι θέματα πάνω στα οποία η Εκκλησία σκέπτεται σοβαρά και συνεχώς. Προορίζονται να δεχθούν μία διαφορετική έμφαση, αλλά πιστεύω ότι ο καθένας από τους Συνοδικούς Πατέρες ακούστηκε και αυτό το ξέρουμε. Οι εργασίες συνεχίζονται διότι η έκτακτη αυτή Σύνοδος είναι στην πράξη ένα βήμα πριν από την τακτική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο έτος και θα ασχοληθεί με την προώθηση της μελέτης πολλών σχετικών θεμάτων της Εκκλησίας.
Με ποιμαντικούς όρους ποιες ποιμαντικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν τα διαζευγμένα και τα ξαναπαντρεμένα άτομα να πλησιάσουν την Εκκλησία;
Νομίζω ότι ένα από τα πιο δυνατά θέματα είναι οι λόγοι του Πάπα Φραγκίσκου….η ανάγκη να δυναμώσουμε τις αρμοδιότητες των ποιμένων και των βοηθών τους – ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την ποιμαντική του γάμου – έχουν «την τέχνη της συνοδείας» για να χρησιμοποιήσω μία έκφραση του Αγίου Πατέρα. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πρόκληση που διασχίζει όλη τη διαδρομή των επιχειρημάτων για τα οποία μιλήσαμε και αναφέρονται στο μήνυμα. Υπάρχει λοιπόν μία εκφρασμένη θέληση να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την ποιμαντική φροντίδα, την οποία η Εκκλησία μπορεί με αγάπη να προσφέρει στα πρόσωπα που βρίσκονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Μετάφραση +Ν