ΒΡΗΚΕ (προσωρινά) ΣΤΕΓΗ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

… ανοίγει πόρτες του

Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου… Ένα από τα πλέον σημαντικά σε όλη την Ευρώπη – όχι μόνο στην Ελλάδα – γιατί διαθέτει μία εντυπωσιακή συλλογή μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων από τις ανασκαφές της Υπηρεσίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Νάξου και το κυριότερο; Αποτελεί τη βάση για την ανάδειξη του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.
Εδώ και μερικά χρόνια είναι κλειστό λόγω εργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Νησίδα» αλλά ήρθε η ώρα να δούμε έστω και μέρος αυτών των σημαντικών αποτυπωμάτων του πολιτισμού μας που βρίσκονται στο Μουσείο της Νάξου.. 

Πως; Μέσα από την «Προσωρινή Έκθεση» που ανοίγει σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου τις πύλες της…

Που; Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα» στην πρώην Μόνη Ουρσουλινών της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, στον δεύτερο όροφο…

Πότε μπορεί κανείς να την επισκεφθεί; Η έκθεση θα λειτουργεί από Τετάρτη ως Δευτέρα (09:00-14:00) και βέβαια όλοι ευχόμαστε να δούμε σύντομα και την ολοκληρωμένη μορφή του προγράμματος «Νησίδα» που θα μετατρέψει τη μοναδική Καστρόπολη της Νάξου σε κέντρο πολιτισμού στις Κυκλάδες…

Τι είναι η «Νησίδα;»
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «το έργο της νησίδας των μουσείων στο κάστρο Χώρας Νάξου, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με προϋπολογισμό 2.300.000,00 €.
Με την ολοκλήρωση της δράσης το μεσαιωνικό κάστρο θα έχει μετατραπεί σε ένα ανοικτό μουσείο, όπου οι επισκέπτες θα περιηγούνται και θα ανακαλύπτουν τις εκκλησίες, τους πύργους και τα μεσαιωνικά κτήρια.
Μέσα σε τρία από αυτά θα φιλοξενούνται τρεις μουσειακοί πυρήνες που θα αφηγούνται την ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν της Νάξου:
Ο πρώτος θα φιλοξενήσει το πρώτο Μουσείο του Κυκλαδικού Πολιτισμού, το οποίο δικαιωματικά δημιουργείται στην Νάξο αφού υπήρξε το λίκνο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και διαθέτει την εντυπωσιακότερη συλλογή μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων από τις ανασκαφές της Υπηρεσίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Νάξου.
Ο δεύτερος πυρήνας θα διηγείται την ιστορία της Νάξου στους ιστορικούς χρόνους με έμφαση στην καθοριστική συμβολή της στην ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική των αρχαϊκών χρόνων.
Ο τρίτος πυρήνας θα περιλαμβάνει την μοναδική σε ποιότητα και ποσότητα συλλογή αποτοιχισμένων βυζαντινών τοιχογραφιών από τις εκκλησίες της Νάξου που αναδεικνύουν τον κομβικό χαρακτήρα που είχε το νησί για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Πηγή: https://www.naxospress.gr/arthro/politismos/naxos-vrike-prosorina-stegi-arhaiologiko-moyseio-anoigei-portes

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου