ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟΪ

ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟΪ

 

 

Στη Θεία Λειτουργία δεν πηγαίνουμε με το ρολόϊ στο χέρι, σαν να θέλαμε να μετρήσουμε το χρόνο που θα διαρκέσει καθώς δεν πηγαίνουμε σε μία αναπαράσταση, αλλά για να συμμετάσχουμε στο Μυστήριο του Θεού. 

Η Θεία Λειτουργία δεν είναι μία όμορφη κοινωνική εκδήλωση ούτε και μία συνάντηση πιστών  για να προσευχηθούν μαζί. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό, διότι στην τέλεση της Ευχαριστίας είναι ο ίδιος ο Θεός παρών. Είναι ουσιαστικά και πραγματικά παρών.

Όταν τελούμε τη Θεία Λειτουργία  δεν κάνουμε μία αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Η Θεία Λειτουργία είναι ο ίδιος ο Μυστικός Δείπνος. Όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία  ζούμε για μια φορά ακόμη το πάθος και το λυτρωτικό θάνατο του Κυρίου. Είναι Θεοφάνεια. Ο Κύριος  είναι παρών στην Άγια Τράπεζα,  για να προσφερθεί στον Ουράνιο Πατέρα του για τη σωτηρία του κόσμου.

Πολλές φορές ακούμε: «Πατέρα, είπες σήμερα τη Θεία Λειτουργία, διότι θα ήθελα να την ακούσω σήμερα που έχω λίγο χρόνο!»

Τη Θεία Λειτουργία δεν την ακούμε, αλλά συμμετέχουμε σ΄αυτήν.  Ούτε ο ιερέας λέει τη Λειτουργία, αλλά την τελεί και την τελεί με όλους τους παρόντες πιστούς που ενεργά συμμετέχουν, διότι «συλλειτουργούν». Μέσω αυτού του Μυστηρίου ο Κύριος είναι ανάμεσά μας, όπως είναι κάθε φορά που είναι συναγμένοι στο όνομά του δύο η τρεις, όπως ο ίδιος μας διαβεβαίωσε. Στη Θεία Λειτουργία ο Χριστός είναι πραγματικά παρών.

Η Θεία Λειτουργία είναι πολύ διαφορετική από άλλες πράξεις ευλαβείας, όπως μπορεί να είναι μία ζωντανή αναπαράσταση της Φάτνης στην Ενορία μας την περίοδο των Χριστουγέννων, ή η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτές οι Ακολουθίες είναι πράγματι αναπαράσταση. Η Ευχαριστία όμως δεν είναι αναπαράσταση αλλά Ανάμνηση, είναι αληθινά και πραγματικά Θεοφάνεια. Ο Θεός μας πλησιάζει, είναι μαζί μας.

Πόσο όμορφη θα ήταν η συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία, αν μπορούσαμε  να το συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο!

Μήπως μερικές φορές μετράμε την ώρα που διαρκεί η Θεία Λειτουργία; Μήπως καμιά φορά συγκρίνουμε τους λειτουργούς  από το χρόνο που διαθέτουν για τη Θεία Λειτουργία. Μήπως επαινούμε τους βιαστικούς και αποφεύγουμε όσους δεν κοιτάζουν το ρολόι!

Ένας επίσκοπος έλεγε  στους εφημερίους του: «Αν κάποιος πιστός δεν έρχεται στη Θεία Λειτουργία, διότι την τελείτε με ηρεμία και άνεση  χρόνου, μην  έχετε τύψεις,  εγώ θα σας δικαιολογήσω ενώπιον του Θεού».

Η Θεία Λειτουργία είναι ο χρόνος του Θεού. Κι εμείς όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, συμμετέχουμε στο χρόνο του Θεού που δεν μετριέται με το ρολόι του χεριού, αλλά με την ευτυχία της παρουσίας του. Ας αφήνουμε λοιπόν το Θεό να μας οδηγήσει στο δικό του Μυστήριο και να μείνουμε στην παρουσία του, χωρίς να κοιτάμε το ρολόι.

+N

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου