ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΟΙ 57 ΣΤΟΥΣ 80 ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΕΣΩΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Τα αρχεία της περιόδου της Αρχιερατείας του Πάπα Πίου 12ου έχουν ανοίξει από διετίας, αλλά… έπεσαν πάνω στην πανδημία, με αποτέλεσμα πολλοί ιστορικοί να μην έχουν ακόμα ολοκληρώσει τις έρευνές τους. Όμως έρευνες διεξάγονται από χρόνια και σε άλλα αρχεία, μια δε από τις ερευνήτριες η Γαλλο-ισραηλινή Lenore Yugil, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ερευνήτρια στη Σορβόννη δημοσίευσε πρόσφατα τη μελέτη της με τίτλο “Ο Πίος 12ος, η Γαλλική Εκκλησία και η σωτηρία των Εβραίων (1941-44)”.

Από τη μελέτη προκύπτουν ενδιαφέροντα ιστορικά δεδομένα:
Ο Καρδινάλιος Eugenio Pacceli είχε αναπτύξει, ως άμεσος βοηθός του Πάπα Πίου 11ου, στενή συνεργασία με τη Γαλλική Ιεραρχία από το 1926. Ως Πάπας Πίος 12ος συνέχισε και επέκτεινε αυτή τη συνεργασία. Τα γραπτά των δύο Παπών (Πίου 11ου και Πίου 12ου) είχαν ευρεία διάδοση στη Γαλλική Καθολική Εκκλησία και ενθάρρυναν τα μέλη της (Ιεραρχία, Ιερείς, Μοναχές και Μοναχούς) να ακολουθήσουν τις οδηγίες από τη Ρώμη και να παρακούσουν στις εντολές της “Κυβέρνησης του Βισί”. Ο Πάπας Πίος 12ος έστειλε σημαντικά χρηματικά ποσά στη Γαλλική Ιεραρχία, για να βοηθήσει την απελευθέρωση Εβραίων και άλλων διωκομένων, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Φυσικά όλα αυτά δε γίνονταν “σε δημόσια θέα”, αλλά λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης. Παρόλα αυτά υπήρξαν και 6 – 7 Γάλλοι Ιεράρχες που είχαν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους για το διωγμό των Εβραίων της χώρας. Όμως για άνω του 70% των τότε Ιεραρχών (57 στους 80) υπάρχουν στοιχεία ότι εργάστηκαν μυστικά για τη σωτηρία Γάλλων Εβραίων.

Ιστορικό γεγονός: Λιγότερο από 1/4 των Εβραίων της Γαλλίας, δηλ. 76.000 σε πληθυσμό 320.000 στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πληροφορίες από Il Messaggero – Φωτογραφίες αρχείου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου