ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΑΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑΟ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΑΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑΟ

Με μεγάλη ικανοποίηση αναγγέλλω στους πιστούς της  Ενορίας του Αγίου Αντωνίου της Παδούης ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον ενοριακό Ναό της Παροικιάς όπως επίσης και στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο της Νάουσας.
Είναι περίπου τέσσερα χρόνια που είμαι εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο.
Όπως πάντα κάθε αρχή  είναι πολύ ωραία  και εντυπωσιακή  διότι όλα  είναι νέα. Μετά από μερικές ημέρες  αντιλαμβάνεσαι  ότι η χαρά μετατρέπεται  σε ανησυχία. Η πρώτη είναι για τους πιστούς . Δεν είναι πολλοί, παρόλο που ο προκάτοχός μου, π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, έκανε ότι ήταν δυνατό  να προωθήσει το ποιμαντικό του έργο  και θυσίασε τόσο την υγεία του όσο και τόσες δύσκολες στιγμές , αφού η θάλασσα δεν είναι πάντα γαλήνια  και τα ταξίδια όχι πάντα  ήρεμα.
Σιγά σιγά και με τη βοήθεια του Ποιμένα μας Αρχιεπισκόπου και με την πρωτοβουλία του να ξυπνήσει όσους πιστούς ακόμη αναπαύονταν, με την πολύτιμη υπηρεσία των Μοναχών της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, που ο ίδιος κάλεσε για να μας βοηθήσουν  να πλησιάσουμε τους προερχόμενους από την Αλβανία μετανάστες, να έρθουν στην Εκκλησία και να είναι ενεργοί πιστοί,  μου έδωσε την αφορμή να προσαρμόσω τον Ενοριακό  Ναό στις νέες απαιτήσεις και σε μια πιο δυναμική ποιμαντική.
Διαπίστωσα ότι υπήρξε  έλλειψη βασικών που είναι απαραίτητα  για τη σωστή λειτουργία ενός Ενοριακού Ναού.
Πριν απ’ όλα έλειπε το Βαπτιστήριο, το οποία φάνηκε από την αρχή ότι ήταν απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της ενορίας.
Επίσης το Αναλόγιο για την ανάγνωση και αναγγελία του Λόγου του Θεού.
Δύο απαραίτητα στοιχεία του ναού η απουσία των οποίων γινόταν αντιληπτή από κάθε εισερχόμενο στο Ναό.
Σκέφτηκα να βρω το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή και των δύο και όπως ήταν φυσικό η επιλογή ήταν εύκολη αφού στην Πάρο υπάρχει το μάρμαρο που όχι μόνο χρησιμοποιείται στο νησί αλλά και εξάγεται.
Βρέθηκε τότε ένα άτομο διαθέσιμο να μας βοηθήσει, ο κύριος Χριστόφορος. Βρήκα το μάρμαρο για τα δύο σημεία αναφοράς του Ναού και με τη βοήθεια των ειδικών εξασφαλίσαμε τόσο το Βαπτιστήριο όσο και το Αναλόγιο. 

Με τη βοήθεια άλλων προσώπων εξασφαλίσαμε και την όμορφη πρασινάδα για να στολίσουμε την Αγία Τράπεζα.
Στη συνέχεια αποκτήσαμε την Πασχαλινή Λαμπάδα η οποία ολοκλήρωσε  την απόκτηση των απαραίτητων του ναού για να είναι δυνατό να τελούνται όλες οι βασικές Ιεροτελεστίες.
Τελευταία  το εσωτερικό του Ναού φαινόταν ταλαιπωρημένο και είχε ανάγκη από επισκευή. Το γεγονός ότι ο ναός είναι κάποιων αιώνων και η υγρασία γινόταν όλο και πιο αισθητή, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.
Με τη βοήθεια δύο προσώπων που έδωσαν ιδιαίτερα δείγματα αγάπης προς τον Ενοριακό μας Ναό της  Μυκόνου αποφασίσαμε  να προχωρήσουμε και στην εσωτερική ανακαίνιση του Ενοριακού μας Ναού στην Πάρο.
Πιστεύω ότι ανάλογα με τις λίγες οικονομικές μας δυνατότητες μας το αποτέλεσμα μας γεμίζει από χαρά, διότι οι επερχόμενες εορτές του Πάσχα  θα είναι δυνατόν να τελεστούν  μέσα σε ένα ανανεωμένο Ναό.  

Αλλάξαμε το φωτισμό  χρησιμοποιώντας νέες λύσεις  πιο φθηνές αλλά και πιο οικονομικές για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους τοίχους  από την υγρασία, χρησιμοποιώντας και εδώ υλικό που εγγυάται αυτό που θέλουμε και δεν είναι τόσο ακριβό. Όλα αυτά έδωσαν μια νέα όψη στο εσωτερικό του Ναού, ευχάριστη και ελκυστική!
Για να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Ιερό διαφοροποιήσαμε τους χρωματισμούς του από τον κυρίως Ναό. 

Όπως μπορεί κανείς να δει και το πάτωμα, παλαιό κατασκευασμένο από πλάκες, καθαρίστηκαν  με σκοπό την προβολή της ιστορικότητας του ναού.
Για να τακτοποιήσουμε το Αρτοφόριο και αυτό ιστορικής αξίας, ανανεώθηκε με τη βοήθεια του κυρίου Χριστόφορου και συμπληρώσαμε κομμάτια μαρμάρου ώστε να βρίσκεται στη σωστή θέση.
Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται πολύ καλύτερα η διαφορά που υπάρχει τώρα στο Αρτοφόριο.
Το ίδιο αυτό Αρτοφόριο που μεταφέρθηκε από το νησί της Νάξου συμπληρώθηκε και με άλλα κομμάτια μαρμάρου  και  τον ειδικό καθαρισμό προβλήθηκε η ομορφιά του και η εργασία που έγινε.

Τέλος μια μικρή  ματιά  στην είσοδο του Ναού και στις δύο πλευρές του.

Μέσα στο Ιερό υπάρχουν δύο τραπέζια  με την περίεργη παρουσία τους, τα οποία με ειδικό καθαρισμό  παρουσιάζονται στην πλήρη ομορφιά τους. Αποκαλύψαμε  τόσο τη βάση όσο  το πάνω μέρος  ενός από τα δύο, του οποίου η μαρμάρινη πλάκα είναι πολύ όμορφη. Στο άλλο συμπληρώσαμε μία νέα μαρμάρινη πλάκα  διότι η παλαιά δεν ήταν μαρμάρινη και χωρίς ιδιαίτερη ομορφιά στη βάση της . Το πρώτο  μαρμάρινο τραπέζι χρησιμοποιείται για την πρόθεση των δώρων. 

Σε μια θέση πολύ περίεργη  υπάρχει μία Εικόνα της Παναγίας της Λούρδης, η οποία πήρε  μια νέα μορφή  και προβλήθηκαν τα χρώματα  της με ένα απαλό φωτισμό που ελκύει τον κάθε πιστό να πλησιάσει και να απευθυνθεί στην Παναγία με το «Χαίρε Μαρία».

Στο τέλος της περιγραφής των εργασιών που έγιναν, εισερχόμενοι  στο Ναό  εύκολα βρίσκουμε τον αγιασμό  και κάνοντας το σημείο του Σταυρού αγγίζοντας το ευλογημένο νερό από ένα αγιασματάρι που βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Τότε έρχονται στο νου μας τα σοφά και θεολογικά λόγια:

«ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΝΟΨΙΝ»

Οι πάγκοι του Ναού δεν ανανεώθηκαν αλλά χρησιμοποιήσαμε  ένα υλικό  προστασίας  που ελπίζουμε να διατηρηθούν μέχρι τον καιρό που θα βρεθεί  κάποιος ευεργέτης να κάνει τη δική του προσφορά!

Θερμά ευχαριστούμε τρία πρόσωπα  που σε δύο εβδομάδες εργασίας  έδωσαν μια νέα όψη στον Ενοριακό μας Ναό στην Παροικιά της Πάρου. Αλλά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ»  στον κύριο Χριστόφορο που βρήκε και πρόσφερε τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν στον Ενοριακό μας Ναό.
—————–

Και τώρα μια μικρή  αναφορά στην ανακαίνιση  του ενοριακού μας Ενοριακού μας  Παρεκκλησίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και ευρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου.

Και εδώ εξ αιτίας της υγρασίας αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μια απλή, αλλά απαραίτητη ανανέωση στο εσωτερικό του ναού διότι η εικόνα που παρουσίασε δεν ενθουσίαζε.

Συντηρήσαμε τους τοίχους διότι είχαν ανάγκη από παρέμβαση.

Η φωτογραφία όλου του Παρεκκλησίου μας δίνει μια εικόνα των εργασιών που έγιναν. 


Οι δύο πλευρές είχαν ρωγμές  που όμως επισκευάστηκαν με

τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μετά τις εργασίες παρουσιάζουν άλλη όψη.
Έγινε και εδώ καθαρισμός του πατώματος  που είναι από μάρμαρα διαφορετικής ποιότητας και μορφής και τώρα μας προσφέρουν μια διαφορετική ομορφιά σ’ αυτό που παρουσιάζεται στο πάτωμα. 

Είμαι βέβαιος ότι τώρα είναι ένας όμορφος χώρος για την προσευχή  τόσο για τους κατοίκους της Νάουσας όσο και για τους τουρίστες προσκυνητές  που στη διάρκεια του καλοκαιριού και  των διακοπών έρχονται αρκετοί για να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία της Κυριακής..
Και εδώ ευχαριστούμε  δύο πρόσωπα που συνέβαλαν για να γίνει το Ενοριακό Παρεκκλήσιό μας στη Νάουσα τόσο όμορφο όσο και ελκυστικό στην προσευχή.
Μετά από όλη αυτή την περιγραφή, εύχομαι  σε όλες και σε όλους μία καλή προσευχή τη Μεγάλη Εβδομάδα και ένα καλό και Άγιο Πάσχα!

π. Ριχάρδος
Εφημέριος Μυκόνου και Πάρου

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου