Στενότερες σχέσεις Αγίας Έδρας με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

ΣΤΕΝΟΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕ ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

 

Η Αγία Έδρα έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από το 1992. Όμως την ίδια χρονική περίοδο, τον Οκτώβριο 2021, έγιναν γνώστες εξελίξεις που ενδυναμώνουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Καταρχήν, επικυρώθηκε από τη Βουλή της μουσουλμανικής χώρας η απόφαση δημιουργίας μόνιμης πρεσβείας στη Ρώμη. Μέχρι στιγμής η πρεσβεία της στο Παρίσι ήταν υπεύθυνη και για τις σχέσεις με την Αγία Έδρα. Πλέον, θα υπάρχει μόνιμη έδρα και πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αγία Έδρα με κατοικία στη Ρώμη, γεγονός που θα συμβάλλει, όπως τονίσθηκε στη Βουλή της, στη μεγαλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών. 

Το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής της Αρχιγραμματέας του Κράτους Σεβασμιότατος Edgar Pena Parra, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία και συναντήθηκε με πολιτικές και θρησκευτικές αρχές. Εγκαινίασε δε το “σπίτι του Πάπα” στην πρωτεύουσα Ερεβάν, δηλαδή την προσωρινή έδρα της εκεί Νουντσιατούρας, χωρίς να καταργείται η ως τώρα κοινή έδρα του Νούντσιου που εκπροσωπεί την Αγία Έδρα στη Γεωργία και στην Αρμενία που βρίσκεται στο Tbisisi της Γεωργίας. Ο Σεβασμιότατος Parra τόνισε ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται σε θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θρησκευτικής ελευθερίας και υπογράμμισε τις από αιώνων καλές σχέσεις της Καθολικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι στη χώρα εκτός από (λίγους) Αρμένιους Καθολικούς ζουν Χριστιανοί Καθολικοί Ρωμαϊκού Τυπικού και άλλων ανατολικών παραδόσεων. Την τελευταία 30ετία έχουν παρουσία στη χώρα τα αρμενικής προέλευσης τάγματα των Μεχιταριστών (δημιουργήθηκε το 1700 από τον Μεχιτάρ της Σεβαστείας) και των Αδελφών της Αμιάντου Συλλήψεως. Επίσης, ιερείς από την Εξαρχία Αρμενίων Ανατολικής Ευρώπης, οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας, οι πατέρες Καμιλλιανοί, που διαχειρίζονται το νοσοκομείο “Redemptoris Mater” στο Ashotzk (κτίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1988) και, φυσικά η Κάριτας.

Πληροφόρηση και φωτογραφίες Vatican news και Il Sismografo

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου