ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ (3)

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ Α. Α. ΙΩΑΝΝΗ – ΠΑΥΛΟΥ Β΄ 4-5/5/2001

Tο βράδυ της 4ης Μαΐου ο π. Απόστολος Βαρθαλίτης, έχων το γενικό πρόσταγμα για την ιεροτελεστία της επομένης, μαζί με τα μέλη της Οργανωτικής π. Ανδρέα Βουτσίνο και Αντώνη Φώσκολο παρέλαβαν το κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ για να το… μετατρέψουν σε χώρο λατρείας. Δούλεψαν ώρες μαζί με 10 εθελοντές, ώστε την επομένη χιλιάδες παριστάμενοι να αντικρύσουν ένα απλό χώρο, με κόκκινο τάπητα, εικονοστάσιο, ένα μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που έφεραν οι Μαριανοί Αδελφοί, ένα λιτό Επισκοπικό θρόνο και 100 καθίσματα, για τους Ιεράρχες και τους Ιερείς που θα συλλειτουργούσαν με τον Πάπα. Στο χώρο απλώθηκε δίκτυ διακριτικών μεγαφωνικών εγκαταστάσεων.

Αφού έγινε αστυνομικός έλεγχος οι υπεύθυνοι έφυγαν στις 2.00 το πρωί για να επιστρέψουν στις… 4.00, ώστε να τακτοποιήσουν τους 150 εθελοντές που θα αναλάμβαναν τη χωροθέτηση των πιστών, σύμφωνα με τις προσωπικές θέσεις που αναγράφονταν στις προσκλήσεις που είχαν λάβει από τις ενορίες τους ή τους θεσμούς που εκπροσωπούσαν. Όμως η άφιξη των εθελοντών αρχικά και των πιστών, αργότερα, στο ΟΑΚΑ, λόγω των ασφυκτικών μέτρων ασφαλείας, θα έμενε αξέχαστη στους περισσότερους για καιρό! Ακόμα και τα πούλμαν αναγκάστηκαν να παρκάρουν μακριά και χιλιάδες άνθρωποι να περπατήσουν μεγάλη απόσταση και να χρειαστούν 1 – 2 ώρες, μαζί με τον έλεγχο στις ηλεκτρονικές εισόδους, για να μπουν στο ΟΑΚΑ.
Όμως, παρόλη την ταλαιπωρία, η αναμενόμενη συνάντηση του Καθολικού ποιμνίου της χώρας με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας έδινε σε όλους υπομονή και ζωτικότητα! Ηλικιωμένοι και παιδιά, Έλληνες, Πολωνοί, άλλοι Ευρωπαίοι, Φιλιππινέζοι, Αφρικανοί, Ιρακινοί, Αθηναίοι, Κυκλαδίτες. Κερκυραίοι, Θεσ /νικείς, Γιαννιτσιώτες κ.α. όλοι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΖΙ.

Με 500 Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους να μεταδίδουν τι συνέβαινε και εκατομμύρια συμπατριώτες μας, από την τηλεόραση, να βλέπουν ότι “υπάρχουμε και εμείς σε αυτή τη χώρα”… Και να εντυπωσιάζονται με την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τον αρχικό ενθουσιασμό του κόσμου αλλά και την ησυχία που επικράτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, τα άσματα σε διάφορες γλώσσες και την εμφανή χαρά του γηραιού Ποντίφικα, που επιτέλους, 20 ώρες απ΄ την άφιξή του, ήταν σε άμεση επαφή με το ποίμνιό του.

Στο εκκλησίασμα είχε διανεμηθεί τρίπτυχο της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθήνας, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκου Βαρθαλίτη, με εγκύκλια επιστολή της ΙΣΚΙΕ και κείμενο του π. Θεόδωρου Κοντίδη “Τι νόημα έχει η επίσκεψη του Πάπα για μας τους Καθολικούς”
Τα μουσικά μέρη της Θείας Λειτουργίας, συνθέσεις του Τζο Ακεψιμά, εκτέλεσε η χορωδία του Λεοντείου Νέας Σμύρνης, σε διεύθυνση Κατερίνας Βασιλάκου. Στο εκκλησιαστικό όργανο ο Νίκος Βενιέρης και στο φλάουτο ο Σέργιος Γιώτης. Στην εμψύχωση του κόσμου ο π. Γιώργος Βαρθαλίτης. Στην προσφώνηση ο Πρόεδρος της ΙΣΚΙΕ Σεβασμιότατος Νικόλαος Φώσκολος (ο οποίος πρόσφερε στον Πάπα, εκ μέρους της Εκκλησίας μας, μια σπάνια εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου). Όταν ο Πάπας κήρυξε το θείο Λόγο στην γαλλική γλώσσα, την μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο Σεβασμιότατος Νάξου -Τήνου Ν. Πρίντεζης.

Η ομιλία του Πάπα επικεντρώθηκε στα διδάγματα του Αγίου Παύλου στην αρχαία Αθήνα και στο έργο των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ευχαρίστησε τους παρόντες, ζητώντας ν` ακολουθήσουν τον Απόστολο Παύλο στη διάδοση της πίστης, αναφέρθηκε στα προσκυνήματα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο και της Φανερωμένης στη Σύρο, ώστε “σε πλήρη ενότητα με τους Αδελφούς της Ανατολής να επιτελέσουμε από κοινού, με καλή διάθεση και ενθουσιασμό την αποστολή που ο Ιησούς εμπιστεύθηκε στην Εκκλησία του”

Κατά την Κοινωνία, ο ίδιος ο Ποντίφικας χορήγησε τη Θεία Μετάληψη σε 30 περίπου αρρώστους σε αναπηρικές καρέκλες, ενώ 50 Ιερείς κοινώνησαν σχεδόν το σύνολο των 17.000 πιστών
Πριν την απόλυση ο Πάπας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση, τον Μακαριότατο Χριστόδουλο για το ενδιαφέρον του και όλη την Καθολική Κοινότητα καταλήγοντας “Ο Χριστός και η Εκκλησία υπολογίζουν σ` εσάς. Σάς ευλογώ με όλη μου την καρδιά. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα” (ελληνικά).
Ελάχιστοι από του παρόντες Καθολικούς δε χειροκροτούσαμε κλαίγοντας εκείνη τη στιγμή…

Ο Ποντίφικας κατάλαβε τη φόρτιση της στιγμής. Αφού χαιρέτησε στα πολωνικά τους παρόντες συμπατριώτες του επανέλαβε στα ελληνικά “Η ειρήνη μαζί σας. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα”.
Ο κόσμος απάντησε με το “Χριστός Ανέστη” και στη συνέχεια με τον Εθνικό Ύμνο. Και έφυγε ψάχνοντας το αυτοκίνητο ή το πούλμαν με το οποίο είχε έλθει, αλλά με εμφανή ικανοποίηση και ενθουσιασμό για το δόγμα και την πατρίδα του !

Κάτι που σημείωσε και η “Καθημερινή της Κυριακής” 6-5-2001 “Ο ιδανικός επίλογος γράφτηκε από χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικούς που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ για να δεχθούν δια ζώσης την ευλογία του πνευματικού τους ηγέτη, σε μια λειτουργία που έκλεισε με τον εν χορώ ψαλμό του εθνικού μας ύμνου…”

Παραλειπόμενα (από τη Θεία Λειτουργία):

1. Το Προσκυνηματικό ταξίδι μπορεί να έγινε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο Πάπας δεν μπορούσε να έρθει χωρίς να δει το ποίμνιό του! Επέμεινε προσωπικά σε αυτό, όπως και η Οργανωτική Επιτροπή της Αγίας Έδρας υπό τον Καρδινάλιο Ροβέρτο Τούτσι, όπως και η ΙΣΚΙΕ. Ο “Άγιος Διονύσιος” ή κάποιο σχολείο απορρίφθηκαν για λόγους χωρητικότητας / ασφαλείας όπως και το ανοιχτό γήπεδο του ΟΑΚΑ 80.000 θέσεων τυπικά για λόγους ασφαλείας (ίσως και από το… φόβο των εντυπώσεων, αν το γεμίζαμε). Παραχωρήθηκε τελικά το κλειστό, με ονομαστικές προσκλήσεις, ένα τεράστιο έργο, για να γίνει γρήγορα και χωρίς παράπονα, αλλά τελικά ο Οργανωτική τα κατάφερε!

2. Τώρα το θυμάμαι γελώντας, αλλά δύο μέρες πριν την τελετή, κυκλοφόρησε γνωστή σκανδαλοθηρική εφημερίδα με αναφορά σε αγοραπωλησία προσκλήσεων για να παραστεί κάποιος στο ΟΑΚΑ! Δεκάδες διαμαρτυρίες στο Γραφείο Τύπου, για τις εντυπώσεις που θα δημιουργούνταν! Ανέλαβα να επικοινωνήσω με την εφημερίδα, να εξηγήσω ότι η είσοδος ήταν δωρεάν και οι προσκλήσεις για ταυτοποίηση και λόγους ασφαλείας, αλλά δεν υπήρχε διάθεση διόρθωσης. Τους είπα, “αγχωμένος”, για πρόθεση Πολωνών, προσβεβλημένων, να διαμαρτυρηθούν στα γραφεία τους. Είναι και χειροδύναμοι εργάτες οικοδομών οι περισσότεροι… Την άλλη μέρα η διόρθωση ήταν σε εμφανές σημείο!

3. Το Γραφείο Τύπου είχε μοιράσει στα δημοσιογραφικά θεωρεία, για όσους δημοσιογράφους κάλυπταν τη Θεία Λειτουργία, φάκελο με τις θέσεις της Καθολικής Εκκλησίας για κοινωνικά και παγκόσμια προβλήματα, επιμελείας π. Γαβριήλ Μαραγκού

4. Για λόγους ιστορίας να θυμίσουμε ότι “ζητήθηκε” από τον Έξαρχο των Ελληνορρύθμων να μην είναι συλλειτουργός, για να μην θεωρηθεί “Ουνιτική πρόσκληση” από την Ορθόδοξη πλευρά. Ο αείμνηστος Έξαρχος Ανάργυρος υπάκουσε και απλώς ήταν παρών, ίσως άλλος στη θέση του να αντιδρούσε για την ευθεία υποτίμηση. Όμως έβαλε, όπως και όλη η Εξαρχία. το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας πάνω από το στενό προσωπικό…

5. Χιλιάδες αλλοδαποί Χριστιανοί Καθολικοί που θα συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία ήταν “παράνομοι” στην Ελλάδα, εκείνη την εποχή. Φοβόμασταν μη γίνουν συλλήψεις ή κάποιο σκόπιμο επεισόδιο, λόγω της τεράστιας αστυνομικής παρουσίας. Ανέλαβα τη νομική ευθύνη για τους προσερχόμενους και με 10 συναδέλφους είχαμε πιάσει από χαράματα πόστο δίπλα στις εισόδους ελέγχου. Από νωρίς όμως ήταν φανερό ότι “το κλίμα” είχε αλλάξει. Οι επικεφαλής της Αστυνομίας ήταν εντυπωσιασμένοι από όσα είχε ήδη πει ο Πάπας, στη συνάντηση με Χριστόδουλο και στον Άρειο Πάγο. Αισθάνονταν πλέον σεβασμό για τους χιλιάδες ανθρώπους, κάθε φυλής και ηλικίας, που άρχισαν να φθάνουν και με υπομονή περίμεναν να περάσουν τον έλεγχο. Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε, αντίθετα έλαβα και συγχαρητήρια για την καλή συνεργασία!

Μερικές, γενικότερες, σκέψεις:

1. Είναι χαρά για την Εκκλησία μας ότι διαθέτει άτομα ποιότητας αλλά και βαθιάς πίστης, που προσφέρουν ανιδιοτελώς όταν υπάρχει ανάγκη. Δεκάδες λαϊκοί εθελοντές πρόσφεραν πολλές ώρες της ζωής τους για να βοηθήσουν σε ότι χρειάστηκε, χωρίς να βαρυγκωμήσουν. Ας μου επιτραπεί όμως να σημειώσω το μεγάλο βάρος που ανέλαβαν, για μια ακόμα φορά με επιτυχία, τα μέλη της Οργανωτικής κ.κ. Αντώνης Φώσκολος και Νίκος Γασπαράκης. Είναι τιμή μου να τους θεωρώ φίλους, τόσα χρόνια…

2. Σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήρε βαριά ευθύνη, σχεδόν μόνος, και βγήκε απόλυτά κερδισμένος εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εμφανίσθηκε σχεδόν ισότιμος συνομιλητής με τον Πάπα Ρώμης, καλλιεργώντας ένα προφίλ ηγέτη με οράματα. Απομόνωσε ακραίες φωνές. Όμως ασθένησε και ό ίδιος και έφυγε στα 70 χρόνια του. Πολλά είχαν αλλάξει σε λίγα χρόνια, όταν ο διάδοχός του Μακαριότατος Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησαν τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο…

3. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ κατάφερε να εκπληρώσει την επιθυμία του να βρεθεί στο χώρο που κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. “Έδωσε πολλά” ειπώθηκε. Πιστεύω ότι είπε ότι όφειλε να πει. Όχι μόνο γιατί ο ισχυρός πρέπει να ζητά συγγνώμη αλλά γιατί αυτή είναι “η κουλτούρα της Εκκλησίας μας” μετά τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο: δεν αυτοθαυμαζόμαστε ως η μεγαλύτερη εκκλησιαστική κοινότητα, αλλά αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, έστω και με καθυστέρηση και προσπαθούμε για το καλύτερο στο μέλλον.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τα εγκωμιαστικά λόγια με τα οποία ΜΜΕ και απλός λαός, στη χώρα μας, αναφέρθηκαν στον, άλλοτε “τρισκατάρατο”, Πάπα, όταν έφυγε απ΄ τη ζωή, 4 χρόνια μετά την επίσκεψή του: “Μεγάλος”, “άλλαξε την Εκκλησία, άλλαξε τον κόσμο”, “τεράστια απώλεια για το Χριστιανισμό”, “βαθειά συγκίνηση όχι μόνο στον Καθολικό κόσμο”. Πράγματι αλλά είναι ωραίο να ακούς, αυθόρμητα, δίπλα σου τέτοια σχόλια από τους ίδιους που τον αναθεμάτιζαν κάποτε!

Πολλές πληροφορίες και τα επίσημα κείμενα αντλήθηκαν από την επίσημη έκδοση της ΙΣΚΙΕ “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου