ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μόνο με το σταυρό του Ιησού μαθαίνουμε να σταματάμε μπροστά στους σταυρούς  τόσων συνανθρώπων μας: τους σταυρούς των πονεμένων, των ασθενών, των εγκαταλειμμένων, των ηλικιωμένων, των ξενιτεμένων, των φυλακισμένων, των καταδιωγμένων, των φτωχών. Δεν είναι εύκολο να μένει κανείς μ’ αυτόν που υποφέρει. Ο πόνος, η ασθένεια, ο θάνατος, προκαλούν το φόβο, τη φυγή.

Στην ευαγγελική διήγηση του Πάθους βρίσκομε αυτό που πρέπει να κάνουμε  για να μην εγκαταλείπουμε τον άνθρωπο που υποφέρει. Είναι λίγοι αυτοί που έμειναν μέχρι το τέλος κοντά στον Ιησού. Ο Πέτρος  δοκιμάζει να μείνει μαζί του, αλλά τον νικά ο φόβος  και τρις φορές τον αρνείται. Όλοι οι άλλοι σκορπίστηκαν, δείλιασαν και εξαφανίστηκαν. Το να φεύγουμε μπροστά από τον πόνο φαίνεται πως είναι νόμος του εγωιστικού κόσμου μας.

Στην πορεία προς το Γολγοθά συναντάμε μόνο κάποιον Σίμωνα από την Κυρήνη τον οποίο αγγαρεύουν να σηκώσει το σταυρό  του Ιησού. Ο Σίμωνας δεν το αρνείται.  Όταν βοηθούμε εκείνους που δεν μπορούν μόνοι τους  να σηκώνουν το σταυρό τους, τότε ο δικός μας σταυρός γίνεται πιο ελαφρύς.

Στο δρόμο προς το Γολγοθά συναντάμε μερικές γυναίκες  που είναι πιο δυνατές από τους άνδρες, είναι η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η Σαλώμη  και η μαζί τους η Μάννα η πονεμένη. Είναι αδύναμες, αλλά ξέρουν να αγαπούν. Στο πρόσωπο του Ιησού συναντούν τη  συγνώμη, την ευσπλαχνία, την αγάπη. 

Δίπλα στο σταυρό  του Ιησού υπάρχουν άλλοι δύο σταυροί με δύο εσταυρωμένους ληστές. Ο ένας τον κοροϊδεύει ο  άλλος τον ικετεύει: «Ιησού ενθυμήσου με όταν έλθεις στη Βασιλεία σου» Η απάντηση είναι άμεση: “Αλήθεια σου λέω σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο”. Κάτω από το σταυρό βρίσκεται και ο μαθητής που ιδιαίτερα αγαπούσε ο Ιησούς. Τώρα και εκείνος ανταποδίδει την αγάπη του, είναι ο Ιωάννης. Τέλος συναντάμε το Ρωμαίο εκατόνταρχος που όταν είδε όσα συνέβησαν δόξασε το Θεό λέγοντας: «στ’ αλήθεια αυτός ήταν υιός Θεού».

Αδελφοί μου και αδελφές μου, από το σταυρό του Ιησού  γεννιέται η πίστη, στο σταυρό του Ιησού αποδεικνύεται η πίστη, με το σταυρό του Ιησού κηρύττεται η πίστη, η νέα εν Χριστώ ζωή.

Η Εκκλησία, μητέρα μας, μας ζητά να μείνουμε  κοντά στον Εσταυρωμένο Χριστό και να φροντίσουμε τον ίδιο και όλους τους εσταυρωμένους  αυτού του κόσμου. Έτσι θα μπορούμε να αναγγείλουμε  το Ευαγγέλιο  της ευσπλαχνίας  σε όλους, για να είναι  η Μεγάλη Παρασκευή  η απαρχή μιας νέας ζωής  για την κάθε μια και τον καθένα μας

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου