ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Χριστός Ανέστη!

Σ’ αυτή την πρώτη ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα, η Εκκλησία ενισχυμένη στην πίστη της με την ανάμνηση του Πάθους, του θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου της, αρχίζει  να βιώνει ακόμη πιο έντονα όσα κατά τη νύκτα του Πάσχα ανανέωσε με τις υποσχέσεις του Βαπτίσματος των μελών της.
Το ιστορικό  γεγονός  της Αναστάσεως του Χριστού αποτελεί το θεμέλιο της πίστεώς μας.  Γιατί αν «δεν είχε αναστηθεί ο Χριστός τότε θα ήταν μάταιη η πίστη μας και εμείς θα είμαστε οι πιο αξιολύπητοι άνθρωποι του κόσμου», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος στην Εκκλησία της Κορίνθου (Κορ.15,17). Όμως η Ανάσταση του Χριστού είναι μία πραγματικότητα και τα  γεγονότα του Πάσχα  που έζησαν οι απόστολοι  και οι ευαγγελιστές συνόψισαν  στη διήγησή τους που έκαναν στο Ευαγγέλιο και είναι μία αδιάψευστη μαρτυρία αυτής της πραγματικότητας.

Είδαμε τις μυροφόρες γυναίκες, ταραγμένες και τρομαγμένες να τρέχουν στο μνήμα και εκεί να λαβαίνουν την αγγελική πληροφορία πως τον Ιησού τον Ναζωραίο δεν πρέπει πια να  τον αναζητούν μεταξύ των νεκρών γιατί αναστήθηκε όπως το είχε πει: Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα, επιβεβαιώνεται σε λίγο από τον ίδιο τον αναστημένο Ιησού ο οποίος τις συναντά, τις χαιρετά και αφού τους μεταβάλει το φόβο σε θάρρος και χαρά τους αναθέτει μία αποστολή:«Μη φοβάστε, πηγαίνετε στους αδελφούς μου και να τους πείτε να πάνε στη Γαλιλαία  εκεί θα με δούνε».

Εκεί  στη Γαλιλαία, στις όχθες της λίμνης, ο Ιησούς είχε επιλέξει τους μαθητές του, και από εκεί είχε ξεκινήσει την αποστολή του, εκεί τώρα θα τον συναντήσουν αναστημένο και  θα τους αναθέσει από τον ίδιο τόπο να αρχίσουν και τη δική τους αποστολή.

Ο Κύριος πάνω στο σταυρό ολοκλήρωσε τη δική του αποστολή, τώρα αρχίζει η αποστολή των μαθητών του. Μια αποστολή που θα την   διανύσουν μαζί με τον Αναστημένο Χριστό και θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με εκείνη του Δασκάλου τους. «Σας έδωσα παράδειγμα για να κάνετε και εσείς το ίδιο».

Πριν από όλα όμως ο Ιησούς τους καθιστά αυτόπτες μάρτυρες της Αναστάσεώς του, για να είναι η μαρτυρία τους αυθεντική και πειστική. Γράφει πράγματι ο Απόστολος Ιωάννης στην πρώτη του επιστολή: «Εμείς τον έχουμε ακούσει και τον έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια. Μάλιστα τον είδαμε από κοντά, και τα χέρια μας τον ψηλάφισαν… Κι’ αυτά σας τα γράφουμε για να είναι ολοκληρωμένη η χαρά σας» ( Α Ιωάν. 1,1)

Όμως όπως πάντα στη ζωή μαζί μαρτυρία υπάρχει και η αντιμαρτυρία. Μαζί με την μαρτυρία των Αποστόλων και των Μυροφόρων αρχίζει και η μία αντιμαρτυρία των εχθρών του Χριστού. Εκεί που ξεκινά η πίστη ξεκινά και η άρνηση της πίστης. Ενώ οι μυροφόρες τρέχουν «με φόβο και χαρά»  να αναγγείλουν το χαρμόσυνο της Αναστάσεως μήνυμα, οι φρουροί του μνήματος πηγαίνουν  στους άρχοντες της πόλης να ανακοινώσουν όσα περίεργα έχουν συμβεί. Και οι άρχοντες που άρχουν, αλλά είναι τυφλοί και αφελείς τους συμβουλεύουν: «να πείτε ότι οι μαθητές του ήλθαν τη νύκτα και  τον έκλεψαν ενώ εμείς κοιμόμασταν».

Δυστυχώς αδελφοί μου, αυτό συμβαίνει και σήμερα κάποιοι μαρτυρούν για την Ανάσταση και κάποιοι άλλοι αντιμαρτυρούν. Όμως οι μαρτυρία των μαθητών του Ιησού είναι ισχυρή διότι αυτοί που την δίνουν έχουν περάσει από το σκοτάδι της νύκτας στο φως της ημέρας, δεν κοιμούνται όπως οι φρουροί αλλά αγρυπνούν και ζουν την πραγματικότητα. Η αντιμαρτυρία γίνεται από ανθρώπους που μαζί με τους φρουρούς έχουν κλειστά τα μάτια, κοιμούνται και ονειρεύονται. Δημιουργούν εντυπώσεις και θόρυβο και με τη στήριξη των αρχόντων παραπλανούν χωρίς να πείθουν.

Ο Ιησούς είναι ζωντανός, είναιπροσιτός, μπορούμενα τον πλησιάσουμε, να τον συναντήσουμε, να τον δούμε με τα μάτια της πίστης μας και μαζί του να συνοδοιπορούμε όπως τότε με τους μαθητές της Εμμαούς. Αυτή την καλή αγγελία εορτάσαμε και  ζήσαμε τη νύκτα του Πάσχα αφού πρώτα προετοιμαστήκαμε σαράντα μέρες με νηστεία, προσευχή και αγαθοεργία.Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα τώρα θα συνεχίσουμε να το επαναλαμβάνουμε και να το εορτάζουμε για  πενήντα μέρες αλλά και σε όλη μας τη ζωήμαζί με τις μυροφόρες, τους αποστόλους και όλους τους σημερινούς μαθητές του Ιησού, ως Εκκλησία του Χριστού.  Μέσα από αυτή την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ας λάβουμε από το Άγιο Πνεύμα το δώρο της ανδρείας για να συνεχίσουμε να ζούμε όσα χθες γιορτάσαμε και από σήμερα μαζί με τις μυροφόρες και τους Αποστόλους καλούμαστε από την πίστη μας να αναγγέλλομε με το λόγο μας αλλά προπάντων με τη ζωή μας. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου