ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική δράση την τελευταία 30ετία.
Στις 17-5-2021 ξεκίνησε το 10ο Εκκλησιαστικό Συνέδριο για την Κοινωνική Δράση, στο οποίο προβλέπεται να παραστούν 1500 άτομα, μεταξύ Επισκόπων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναζουσών, Εθελοντών, Κοινωνικών Λειτουργών και όσων δραστηριοποιούνται σε ανάλογες υπηρεσίες. Τουλάχιστον 4500 προγράμματα αλληλεγγύης είναι αυτή την εποχή σε εξέλιξη, με ιδιαίτερη φροντίδα της Εκκλησίας για τις έγκυες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως έχει πει ο Πατριάρχης Κύριλλος “ζητάμε από τις γυναίκες να μην προχωρούν σε έκτρωση αλλά να δίνουν τα παιδιά τους στη Ρωσική Εκκλησία” και στα πλαίσια αυτά έχουν δημιουργηθεί 77 ξενοδοχεία για έγκυες χωρίς σύντροφο και μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών.

Άλλοι τομείς δράσης είναι ο χώρος των αστέγων (λειτουργούν 90 δομές φιλοξενίας), τα άτομα με αναπηρία (400 δομές) η επανένταξη αλκοολικών και τοξικομανών (200 κέντρα) η επανένταξη αναπήρων παιδιών, η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ρωσική Εκκλησία, αμέσως μετά την πτώση του Κομμουνισμού, είδε ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις να δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων της. Σύντομα τις αποθάρρυνε και ανέλαβε η ίδια, με τη συνεργασία της κυβέρνησης Πούτιν, την οργάνωση του κοινωνικού έργου. Ήδη χαρακτηρίζεται “εξαγωγέας” αλληλεγγύης προς άλλες Ορθόδοξες χώρες.

Πληροφορίες και φωτογραφίες
(από το Συνέδριο και από Επίσκεψη Επισκόπου σε δομή προστασίας γυναικών) από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου