ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική δράση την τελευταία 30ετία.
Στις 17-5-2021 ξεκίνησε το 10ο Εκκλησιαστικό Συνέδριο για την Κοινωνική Δράση, στο οποίο προβλέπεται να παραστούν 1500 άτομα, μεταξύ Επισκόπων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναζουσών, Εθελοντών, Κοινωνικών Λειτουργών και όσων δραστηριοποιούνται σε ανάλογες υπηρεσίες. Τουλάχιστον 4500 προγράμματα αλληλεγγύης είναι αυτή την εποχή σε εξέλιξη, με ιδιαίτερη φροντίδα της Εκκλησίας για τις έγκυες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως έχει πει ο Πατριάρχης Κύριλλος “ζητάμε από τις γυναίκες να μην προχωρούν σε έκτρωση αλλά να δίνουν τα παιδιά τους στη Ρωσική Εκκλησία” και στα πλαίσια αυτά έχουν δημιουργηθεί 77 ξενοδοχεία για έγκυες χωρίς σύντροφο και μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών.

Άλλοι τομείς δράσης είναι ο χώρος των αστέγων (λειτουργούν 90 δομές φιλοξενίας), τα άτομα με αναπηρία (400 δομές) η επανένταξη αλκοολικών και τοξικομανών (200 κέντρα) η επανένταξη αναπήρων παιδιών, η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ρωσική Εκκλησία, αμέσως μετά την πτώση του Κομμουνισμού, είδε ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις να δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων της. Σύντομα τις αποθάρρυνε και ανέλαβε η ίδια, με τη συνεργασία της κυβέρνησης Πούτιν, την οργάνωση του κοινωνικού έργου. Ήδη χαρακτηρίζεται “εξαγωγέας” αλληλεγγύης προς άλλες Ορθόδοξες χώρες.

Πληροφορίες και φωτογραφίες
(από το Συνέδριο και από Επίσκεψη Επισκόπου σε δομή προστασίας γυναικών) από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου