Σεβασμιότατος Νικόλαος προς Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ: Τα έτη σου πολλά και καλλίκαρπα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΒΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ & ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΠΡΙΝΤΕΖΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ
30 ΜΑΪΟΥ 2021

Σεβασμιότατε Αδελφέ στην Αρχιεροσύνη, Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικε και εκλεκτή συνοδεία του,
Πανοσιολογιότατε και αγαπητέ εφημέριε του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιε
Πανοσιολογιότατοι Πατέρες και συλλειτουργοί,
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Νάξου και Μικρών Κυκλάδων,
Αξιότιμε κύριε Έπαρχε Νάξου και Μικρών Κυκλάδων,
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου,
Αξιότιμοι Εκπρόσωποι των πολιτικών, πολιτιστικών και στρατιωτικών Αρχών,
Αγαπητή Εκκλησία,

Αγαπητέ εκλεγμένε, ευλογημένε και χειροτονημένε Επίσκοπε αυτής της Εκκλησίας Σεβασμιότατε π. Ιωσήφ, καλώς ήλθες ανάμεσα στο ποίμνιό σου, το οποίο ο Θεός Πατέρας δια του Ιησού Χριστού του Υιού του και με την ενέργεια του Αγίου Πνέυματος σε έχρισε Επίσκοπο της Εκκλησίας, διάδοχο των Αποστόλων και ποιμένα της τοπικής μας Εκκλησίας. Παρακαλώ να αναγνωστεί στην παρούσα Εκκλησία το Πρακτικό της επισκοπικής σου χειροτονίας.

(ανάγνωση του Πρακτικού)

Σεβασμιότατε Αδελφέ π. Ιωσήφ,
Σε υποδεχόμαστε στην Έδρα της Αρχιεπισκοπικής και Μητροπολιτικής Επαρχίας Νάξου-,Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου και επαναλαμβάνουμε αυτό που βροντοφωνήσαμε το άξιος, άξιος, άξιος την Κυριακή 23 Μαΐου κατά την επισκοπική σου χειροτονία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου!
Η τοπική μας Εκκλησία σε υποδέχεται με χαρά και ελπίδα, διότι έρχεσαι να συνεχίσεις και να επαυξήσεις το έργο που άφησε ο ανάξιος προκάτοχός σου.
Η Εκκλησία μας περίμενε με πνευματική αγαλλίαση να δει το νέο της στοργικό πατέρα, τον έμπιστο φίλο και τον καλό ποιμένα της, διότι ήδη είχε ευχάριστα πληροφορηθεί, ότι έρχεσαι στο όνομα του Κυρίου να προσφέρεις τη μακροχρόνια ζωή σου στα πνευματικά σου παιδιά, που είναι ταυτόχρονα φίλοι σου και το νοητό ποίμνιό σου.

Σεβασμιότατε Αδελφέ Ιωσήφ, έρχεσαι σε μία στιγμή που ο νεαρός εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού Πανοσιολογιότατος πατέρας Γεώργιος, στα επτά χρόνια που υπηρετεί αυτή την Μητροπολιτική μας αυτή ενορία, δίνει άφθονα δείγματα ζήλου για τον οίκο και το λαό του Κυρίου, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας με θαυμαστό τρόπο το έργο του προκατόχου του π. Μανώλη, που, λόγω της ασθένειάς, είναι παρών σήμερα εδώ μόνο με την προσευχή του.
Τώρα Σεβασμιότατε Αδελφέ, με τα πολλά και πλούσια χαρίσματα σου που φέρνεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο όλες οι εδώ ποιμαντικές προσπάθειες, ώστε η πρώτη Ενορία της τοπικής μας Εκκλησίας, να παραμένει ιεραποστολική, όπως πρέπει να είναι κάθε ενοριακή κοινότητα, και να εκπληρώνει την αποστολή της που δεν περιορίζεται στο να διατηρεί την πίστη των μελών της, αλλά να ευαγγελίζεται προς τα έσω και προς τα έξω, να κατηχεί και να κατηχείται.
Σου παραδίδω το κλειδί αυτού του Μητροπολιτικού μας Ενοριακού Ναού, που συμβολίζει και την απαρχή της φυσικής και πνευματικής εξουσίας σου. Με αυτό να ανοίγεις την πόρτα της Εκκλησίας Ναού και την πόρτα της καρδιάς της Εκκλησίας λαού.
Το ίδιο κλειδί παρέδωσα, συμβολικά, και στον αγαπητό μου Αδελφό στην Αρχιεροσύνη Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, που σήμερα μας τιμά με την εδώ παρουσία του, στις 14 Ιουλίου 2008, κατά την ενθρόνισή του στο Μητροπολιτικό του Ναού. Είναι ο αδελφός μας, του οποίου όλες οι πρωτοβουλίες από τότε μέχρι σήμερα τιμούν την Εκκλησία και επιβεβαιώνουν το όνομά του, διότι είναι και αυτές είναι καλλίνικες.
Και οι δύο λοιπόν έχετε το ίδιο κλειδί για να ανοίγετε τις πόρτες των καρδιών των πιστών σας. Αλλά έχετε και ένα άλλο κοινό δώρο από το Θεό και είναι το έμφυτο και συνεχές χαμόγελό σας. Διατηρείστε το σε όλη τη μακροχρόνια ζωή σας και με αυτό να κηρύττετε τη χαρά του Ευαγγελίου, δίνοντας μαρτυρία αγάπης ο ένας για τον άλλο και οι δύο μαζί για τους άλλους.

Σεβασμιότατε και αγαπητέ αδελφέ μου, π. Ιωσήφ, σου παραδίδω και την ποιμαντορική μου ράβδο, την οποία 28 χρόνια δε χρησιμοποίησα για να κτυπώ αλλά για να αγαπώ, όπως είμαι βέβαιος ότι θα κάνεις και εσύ.
Με αυτές τις σκέψεις σεβασμού, αγάπης, τιμής και εμπιστοσύνης, σε ενθρονίζουμε σήμερα στον μητροπολιτικό μας αυτό θρόνο, αλλά και στο θρόνο της καρδιάς όλων των μελών της τοπικής μας Εκκλησίας.
Σου εύχομαι ο Θεός να φυλάττει ακέραιη την πνευματική και σωματική σου υγεία.

Τα έτη σου να είναι πολλά και καλλίκαρπα και να ξεπεράσεις τις προσδοκίες μας. Αμήν.

+ Νικόλαος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου