ΡΩΜΗ: ανοίγουν για το κοινό οι ανασκαφές της πρώτης ενορίας στην ιστορία

Κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή στο Campidoglio της Ρώμης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολύτιμα ευρήματα με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον. Αυτά τα ευρήματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι προσκυνητές και οι επισκέπτες.

Πρόκειται για την «πρώτη ενορία της ιστορίας» δηλώνει ο εφημέριος π. Renzo Giuliano αναφερόμενος στο σημείο εκείνο που σήμερα υψώνεται η βασιλική της εποχής του Πάπα Γρηγορίου του 4ου (827-844), η οποία υπέστη πολλαπλές παρεμβάσεις κατά τη θητεία του Πάπα Παύλου Β (1464-1470), σε σημείο τέτοιο που έκρυψε κάθε ίχνος του παλαιοχριστιανικού ναού.

Η συνοικία στην οποία βρίσκεται ο ναός ονομάζεται apud palacina, ένα μέρος όπου σχετίζεται με τη μνήμη του Αγίου Μάρκου. Η ζωή του ως ευαγγελιστή γεννήθηκε ακριβώς εδώ. Μάλιστα, εκεί κοντά υπάρχουν τα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού οίκου: εκεί συγκεντρώνονταν οι πρώτοι χριστιανοί για να ακούσουν το κήρυγμα του Πέτρου και του Μάρκου, που είχε φτάσει μαζί του στη μεγάλη αυτή μητρόπολη, μέχρις ότου σταλθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι το αρχαίο βαπτιστήριο σε σχήμα σταυρού. Ανάγεται στη εποχή του Πάπα Μάρκου, ο οποίος πριν την εκλογή του στον παπικό θρόνο, ήταν λειτουργός της ρεττορίας του Αγίου Μάρκου,  έχτισε αυτή τη βασιλική υπό τον Κωνσταντίνο (το 336). «Η εκκλησία που ήθελε ο Πάπας Μάρκος ήταν έκφραση της προσοχής στην ποιμαντική ζωή της περιοχής των πιστών που ζούσαν στην άκρη του κέντρου της πόλης, μιας περιοχής πυκνοκατοικημένης από ειδωλολάτρες και Εβραίους αδελφούς που τότε απαριθμούσε 45 χιλιάδες κατοίκους».

(vaticannews.va)

πγπ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου