Πώς να εκτιμάς τον άλλο!

Πώς να εκτιμάς τον άλλο!

Ο χριστιανός γνωρίζει, πως κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο έχει την πεποίθηση, πως η βάση της χριστιανικής ζωής στέκεται στη σχέση σεβασμού με τον συνάνθρωπο του: η αυτοεκτίμηση είναι το μέτρο σύγκρισης για την εκτίμηση του άλλο.

Αρκετές φορές νιώθω πως πέφτει από μέσα μου ο σεβασμός αλλά και η εκτίμηση που έχω για τους άλλους. Αυτό μου συμβαίνει, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιώ, αλλά και όταν τους βλέπω ανθρώπινα, εγώ τους βαθμολογώ ή τους δικάζω κατά τη κρίση μου.

Για να φύγει κάθε δισταγμός, κάθε αντίρρηση, έρχεται η πρόσκληση του Αποστόλου Παύλου προς στους φίλους του: να αγωνίζεστε ο ένας για τον άλλο. Κάθε φορά θυμάμαι, αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου που με θέτουν σε θέση προσοχής. Με βάζουν μπροστά  στην αληθινή αγάπη, τη δέσμευση για να καλλιεργώ και να γαλουχώ τις σκέψεις της ειρήνης και της εκτίμησης για εκείνους που ζουν κοντά μου.

Ξέρω καλά ότι δεν μπορώ να ζω,  αν δεν εκτιμώ κανένα. Δεν έχω τη δύναμη να σηκωθώ το πρωί, αν αισθάνομαι χαμένος, μη εκτιμημένος, ή ακόμα και περιφρονημένος. Δεν  έχω την  απαραίτητη επιθυμία για να εκφράσω καλύτερα τα χαρίσματα που ο Θεός μου έχει δώσει αν δεν αξίζω για κανέναν.

Όπως η μη εκτίμηση των άλλων με κατεδαφίζει, έτσι και η από μέρους μου έλλειψη  εκτίμησης  κατεδαφίζει τον συνάνθρωπο.

Όμως βρίσκω σε μένα τη  δύναμη  και την ενέργεια για το καλό του συνανθρώπου μου, μόλις συνειδητοποιώ με συνεχώς νέα έκπληξη πως είναι ο ίδιος ο Θεός ο οποίος έχει μια  τρελή εκτίμηση για μένα αλλά και  για τον κάθε συνάνθρωπο μου.

Ποιος είσαι εσύ τότε που δεν εκτιμάς τον αδελφό σου;

Αυτή η ανανεωμένη θεία έκπληξη επαναφέρει  μέσα μου το κίνητρο και την ώθηση για να ξεκινήσω από την αρχή.  Με βάζει ξανά στην πορεία έτοιμο να ανταγωνιστώ με τον συνάνθρωπο μου στην αλληλοεκτίμηση όπως  μας εκτιμάει ο Θεός.

π.Γ.Σ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου