Πώς να εκτιμάς τον άλλο!

Πώς να εκτιμάς τον άλλο!

Ο χριστιανός γνωρίζει, πως κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο έχει την πεποίθηση, πως η βάση της χριστιανικής ζωής στέκεται στη σχέση σεβασμού με τον συνάνθρωπο του: η αυτοεκτίμηση είναι το μέτρο σύγκρισης για την εκτίμηση του άλλο.

Αρκετές φορές νιώθω πως πέφτει από μέσα μου ο σεβασμός αλλά και η εκτίμηση που έχω για τους άλλους. Αυτό μου συμβαίνει, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιώ, αλλά και όταν τους βλέπω ανθρώπινα, εγώ τους βαθμολογώ ή τους δικάζω κατά τη κρίση μου.

Για να φύγει κάθε δισταγμός, κάθε αντίρρηση, έρχεται η πρόσκληση του Αποστόλου Παύλου προς στους φίλους του: να αγωνίζεστε ο ένας για τον άλλο. Κάθε φορά θυμάμαι, αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου που με θέτουν σε θέση προσοχής. Με βάζουν μπροστά  στην αληθινή αγάπη, τη δέσμευση για να καλλιεργώ και να γαλουχώ τις σκέψεις της ειρήνης και της εκτίμησης για εκείνους που ζουν κοντά μου.

Ξέρω καλά ότι δεν μπορώ να ζω,  αν δεν εκτιμώ κανένα. Δεν έχω τη δύναμη να σηκωθώ το πρωί, αν αισθάνομαι χαμένος, μη εκτιμημένος, ή ακόμα και περιφρονημένος. Δεν  έχω την  απαραίτητη επιθυμία για να εκφράσω καλύτερα τα χαρίσματα που ο Θεός μου έχει δώσει αν δεν αξίζω για κανέναν.

Όπως η μη εκτίμηση των άλλων με κατεδαφίζει, έτσι και η από μέρους μου έλλειψη  εκτίμησης  κατεδαφίζει τον συνάνθρωπο.

Όμως βρίσκω σε μένα τη  δύναμη  και την ενέργεια για το καλό του συνανθρώπου μου, μόλις συνειδητοποιώ με συνεχώς νέα έκπληξη πως είναι ο ίδιος ο Θεός ο οποίος έχει μια  τρελή εκτίμηση για μένα αλλά και  για τον κάθε συνάνθρωπο μου.

Ποιος είσαι εσύ τότε που δεν εκτιμάς τον αδελφό σου;

Αυτή η ανανεωμένη θεία έκπληξη επαναφέρει  μέσα μου το κίνητρο και την ώθηση για να ξεκινήσω από την αρχή.  Με βάζει ξανά στην πορεία έτοιμο να ανταγωνιστώ με τον συνάνθρωπο μου στην αλληλοεκτίμηση όπως  μας εκτιμάει ο Θεός.

π.Γ.Σ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου