Πόσους «υπηκόους» και πόσους «κατοίκους» αριθμεί το Βατικανό

Αυτό που ονομάζεται Πόλη του Κράτους του Βατικανού είναι το μικρότερο κράτος του Κόσμου. Εντός των τειχών του κατοικούν ο Πάπας, αρκετοί εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι, η Ελβετική Φρουρά και κάποιοι εργαζόμενοι, συνολικά 453 άτομα. Αλλά μόνο οι 246 από αυτούς έχουν διαβατήρια Βατικανού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Από αυτούς οι 104 είναι μέλη της Ελβετικής Φρουράς, οι οποίοι λαμβάνουν την υπηκοότητα για όσο διάστημα υπηρετούν στη Ρώμη. Προσθέτοντας τον Πάπα Φραγκίσκο και 17 Καρδιναλίους, που κατοικούν εντός των Τειχών, απομένουν άλλα 124 άτομα, με υπηκοότητα και κατοικία εντός Βατικανού, προφανώς σε θέσεις ευθύνης της Αγίας Έδρας. Επίσης άλλα 207 άτομα που εργάζονται και μένουν σε αυτό αλλά διατηρούν την αρχική υπηκοότητά τους.

Όμως οι συνολικοί υπήκοοι του Βατικανού είναι 618 άτομα. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι 372 είναι εύκολα αντιληπτό: όσοι υπηρετούν στο διπλωματικό Σώμα της Αγίας Έδρας, στις Νουντσιατούρες και Αντιπροσωπείες σε Διεθνείς Οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Εντός του Κράτους σπάνια συμβαίνει γέννηση και συνήθως αφορά έγγαμο μέλος της Ελβετικής Φρουράς! Οι θάνατοι ετησίως αγγίζουν περίπου τους πέντε. Το μόνο οικόσιτο καταγεγραμμένο ζώο είναι ένα σκυλάκι!

(πηγή: Zenit.fr)

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου