Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί

Roberto Benigni στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: «Ανοίξτε τα μάτια σας και ονειρευτείτε» 

Μιλώντας μετά τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (26/5/2024), ο Ιταλός κωμικός λέει ότι η επί του Όρους Ομιλία είναι “το μόνο λογικό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου”.

Από τον Joseph Tulloch

Ο Ιταλός ηθοποιός και κωμικός Ρομπέρτο Μπενίνι είναι γνωστός στον αγγλόφωνο κόσμο από την ταινία του 1997 “Η ζωή είναι ωραία”, η οποία κέρδισε τρία Όσκαρ.

Όμως, στην πατρίδα του, είναι εξίσου διάσημος για τους μονολόγους του, οι οποίοι συνδυάζουν τη χαρακτηριστική πληθωρικότητα και το χιούμορ του με σχόλια για την πολιτική και τη λογοτεχνία.

Όλα αυτά τα κλασικά στοιχεία ήταν παρόντα στον μονόλογο που εκφώνησε ο Benigni στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή, μετά τη λειτουργία για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Ο Ιταλός ηθοποιός μίλησε στον Πάπα – και στα χιλιάδες παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία – για θέματα που κυμαίνονται από τα όνειρα και τα παραμύθια μέχρι την αμφιβολία, τον πόλεμο και την επί του Όρους Ομιλία του Ιησού.

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του.

Όνειρα

“Σας βλέπω εδώ, γεμάτους όνειρα. Μπορείτε να νιώσετε αυτό το βουητό, μια κυψέλη ονείρων, ένα σμήνος …. Όνειρο! Είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Αλλά θέλω να σου πω ένα μυστικό. Θα μου πεις ότι ξέρεις να ονειρεύεσαι, θα μου πεις ότι αρκεί να κλείσεις τα μάτια σου, να κοιμηθείς και να ονειρευτείς. … Όχι, όχι. Θα σου πω ένα μυστικό – για να ονειρευτείς, δεν χρειάζεται να κλείσεις τα μάτια σου. Πρέπει να τα ανοίξεις! Πρέπει να ανοίξεις τα μάτια σου, να διαβάσεις, να γράψεις, να εφεύρεις”.

Παραμύθια

“Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν τα πάντα. Όλα τα παραμύθια, τα οποία είναι τόσο σημαντικά! Θα με ρωτήσετε, τι νόημα έχουν τα παραμύθια, με τις πριγκίπισσες, τα ξωτικά, τους δράκους; Όχι, τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι – το ξέρουν ήδη αυτό! Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να νικηθούν”.

Δυσκολίες

“Κάντε δύσκολα πράγματα – όσο πιο δύσκολα είναι, τόσο το καλύτερο! Όταν λέτε: “Δεν μπορώ να τα καταφέρω, είναι πολύ δύσκολο”, αυτό πρέπει να κάνετε! Δύσκολα πράγματα. Και αν τα κάνεις θάλασσα, μην ανησυχείς! Κάνεις λάθη; Δεν πειράζει – κάνε ένα λάθος και μετά ξανακάνε ένα λάθος, προσπάθησε και ξαναπροσπάθησε. Τα λάθη είναι απαραίτητα, χρήσιμα και μερικές φορές όμορφα – για παράδειγμα, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας. Τι όμορφο λάθος!”

Αμφιβολίες

“Ξέρω ότι είσαι ακόμα μικρός, είσαι σε εκείνη την ηλικία που δεν ξέρεις τι να κάνεις, έχεις πολλές αμφιβολίες, αλλά μην ανησυχείς – θα μεγαλώσεις και τότε θα έχεις ακόμα περισσότερες! Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου μού έλεγε “Ρομπερτίνο, μάθε πράγματα τώρα, γιατί όταν μεγαλώσεις δεν θα καταλαβαίνεις πια τίποτα”. Είχε δίκιο – αλλά δεν πειράζει. Μην εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους που σου λένε: ‘Να είσαι σίγουρος, μείνε στο δρόμο σου’. Όχι! Το αντίθετο: πρέπει να είσαι αβέβαιος. Όσο πιο αβέβαιος, αναποφάσιστος, σκεπτικιστής και αμφίβολος είσαι, όσο περισσότερες αμφιβολίες έχεις, τόσο το καλύτερο. Οι βεβαιότητες είναι ωραίες, αλλά η αβεβαιότητα είναι πιο ωραία”.

Η επί του Όρους Ομιλία

“Στη ζωή, οι άνθρωποι δίνουν πολλές συμβουλές. Αλλά μπορώ να πω ειλικρινά: το μόνο λογικό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου, ξέρετε από ποιον το άκουσα; Από τον Ιησού. Στο Ευαγγέλιο, την επί του Όρους Ομιλία. Όταν ο Ιησούς – είναι μαγευτικό, τόσο όμορφο, μια ομορφιά στην οποία δεν μπορείς να αντισταθείς – όταν ο Ιησούς δίνει αυτές τις λίστες που πρέπει να απομνημονεύσουμε. Μακάριοι οι ταπεινοί, οι ειρηνοποιοί, οι ελεήμονες… Ακριβώς, μακάριοι οι ελεήμονες, δηλαδή να φροντίζουν τον πόνο των άλλων, να είναι ευαίσθητοι, να συγχωρούν. Βασικά, είναι βαθιά καλοί. Αυτό είπε ο Ιησούς, και σας λέω, μου φαίνεται ότι είναι το μόνο λογικό πράγμα που έχω ακούσει σε όλη μου τη ζωή, η μόνη καλή ιδέα που έχει ποτέ εκφραστεί στην ανθρώπινη ιστορία”.

Πόλεμος

“Ξέρουμε ότι, πολύ συχνά, ο κόσμος κυβερνάται από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι έλεος, τι είναι αγάπη, ανθρώπους που διαπράττουν την πιο σοβαρή και πιο ανόητη αμαρτία: τον πόλεμο… Ό,τι λέμε μπορεί να γίνει αλήθεια- το μεγάλο πρόβλημα είναι να βρούμε τις σωστές λέξεις, τις λέξεις που κάνουν τα πράγματα να γίνουν πραγματικότητα. Για παράδειγμα, κανείς δεν έχει βρει ακόμα τη σωστή λέξη, τη μαγική λέξη, για να βάλει τέλος στον πόλεμο, όπως “σησάμι άνοιξε”, “σταμάτα τον πόλεμο”, και ο πόλεμος σταματά. Δεν την έχουμε βρει – δεν την έχουμε καταφέρει. Αλλά κοιτάξτε – αυτή η λέξη υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι, ανάμεσά σας, υπάρχει κάποιος που θα βρει τη λέξη που θα σταματήσει τον πόλεμο για πάντα. Το ξέρω! Το νιώθω! Γιατί αυτή η λέξη υπάρχει! Ένας από εσάς πρέπει να τη βρει, θα τη βρούμε μαζί, πρέπει να την ψάξουμε, όλοι μαζί, με πάθος, με ειλικρίνεια, πρέπει να την ψάξουμε σε κάθε γλώσσα, με φαντασία, και θα τη βρούμε, θα τη βρείτε!”

Πηγή: Vatican News

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου