Πρώτη Καθολική Λειτουργία από το 1535

 

Η πρώτη Καθολική Λειτουργία μετά από σχεδόν 500 χρόνια τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Γενεύης στην Ελβετία. Η ιεροτελεστία έλαβε χώρα την παραμονή της Πρώτης Κυριακής της Τεσσαρακοστής.

Η τελευταία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του St. Pierre πραγματοποιήθηκε το 1535. Μετά τη Μεταρρύθμιση, το κτίριο καταλήφθηκε από τη Μεταρρυθμισμένη Προτεσταντική Εκκλησία του Ιωάννου Καλβίνου, η οποία κατέστρεψε τα αγάλματα των αγίων και τις ιερές εικόνες, απαγορεύοντας παράλληλα την καθολική λατρεία.

Η Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου, έχοντας αναβληθεί για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Περίπου 1.500 άτομα παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Επισκοπικός Βικάριος της Γενεύης πατήρ Pascal Desthieux.

Ο Daniel Pilly, εκπρόσωπος της προτεσταντικής κοινότητας, ζήτησε συγγνώμη για ιστορικές ενέργειες κατά της χριστιανικής ενότητας.

Ο πατήρ Desthieux είπε ότι οι Καθολικοί της Γενεύης συγκινήθηκαν από την πρόσκληση της προτεσταντικής κοινότητας να τελέσουν Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό και ζήτησαν επίσης συγχώρεση για τα «λάθη ενάντια στην ενότητα»: πράξεις κοροϊδίας, καρικατούρας. Υπογράμμισε επίσης την επιθυμία «να εμπλουτίσει ο ένας τον άλλον με τις διαφορές του».

Ο ιερέας απεύθυνε χαιρετισμό στα μικτά ζευγάρια «τα οποία ζουν τον οικουμενισμό με τον πιο οικείο τρόπο». Αναφερόμενος στον πειρασμό του Ιησού από τον Σατανά στην έρημο, κάλεσε τους παρευρισκόμενους «να αντισταθούν στις δυνάμεις του διχασμού στη ζωή μας, μεταξύ μας και μεταξύ των Χριστιανών».

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής το 2020, ο Desthieux περιέγραψε τον Καθεδρικό Ναό ως «την κεντρική και συμβολική τοποθεσία της χριστιανικής ιστορίας της Γενεύης».

Μετά τη Μεταρρύθμιση ο Καθεδρικός Ναός αποτέλεσε τόπο «εμβληματικό της μεταρρύθμισης του Καλβίνου» και έδρα του ίδιου. Ο Ιωάννης Καλβίνος, ο Γάλλος ιδρυτής του κλάδου του Προτεσταντισμού γνωστού ως Καλβινισμός, ζούσε στη Γενεύη. Μάλιστα η συγκεκριμένη πόλη έμελε να γίνει ο προορισμός για τους Γάλλους Προτεστάντες που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω διωγμών.

Η επισκοπή της Γενεύης τελικά απορροφήθηκε από την επισκοπή Λωζάνης, Γενεύης και Φριβούργου. Σήμερα το 40% του ελβετικού πληθυσμού είναι Χριστιανοί Καθολικοί.

«Με τους προτεστάντες αδελφούς και αδελφές μας, που μας καλωσορίζουν στον Καθεδρικό ναό τους, θέλουμε απλώς να προβούμε σε μια ισχυρή οικουμενική χειρονομία, ένα σημάδι ότι ζούμε όλοι μαζί στη Γενεύη», είπε ο Desthieux, προσθέτοντας ότι η Λειτουργία ήταν μια «χειρονομία φιλοξενίας» μέσα στη χριστιανική κοινότητα της πόλης.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου