ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ – Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού –

 

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ της Τήνου, με Πρόεδρο το δραστήριο Γρηγόρη Κανακάρη, σε συνεργασία με τη συμπαθέστατη  Άννα – Μαρία Φωσκόλου, που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης  ανέλαβαν μία όμορφη πρωτοβουλία. Κάλεσαν τους κατοίκους της Τήνου να  ενημερωθούν για τον τρόπο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με  προβλήματα όρασης στη μετακίνησή τους. 

Φαίνεται ότι ο καλύτερος βοηθός τους είναι η δύναμη της ψυχής τους. Παράλληλα με αυτήν  χρησιμοποιούν κάποια εργαλεία άψυχα και έμψυχα. Το πρώτο εργαλείο είναι το «λευκό μπαστούνι»  και το έμψυχο ένας συνοδός που όταν δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος τότε αντικαθιστάται από έναν πιστό  και καλά εκπαιδευμένο σκύλο.
Αφού ακούσαμε με προσοχή τις οδηγίες της Άννας-Μαρίας, στη συνέχεια ανά δύο,  ο ένας οδηγός και ο άλλος προσωρινά τυφλός με μία μάσκα στα μάτια και ένα λευκό μπαστούνι αρχίσαμε μία πορεία μέσα στην πόλη της Τήνου.
Για λίγο νιώσαμε τα συναισθήματα των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης. Η βόλτα κράτησε είκοσι λεπτά  περίπου και μετά την ολοκλήρωση της πρωτόγνωρης αυτής εμπειρίας ανταμώσαμε  σε γνωστή καφετέρια  και απολαύσαμε τους λουκουμάδες  με ανοικτά τα μάτια προσφορά ευγενικής κι ευαίσθητης κυρίας. Φυσικό ήταν να προκύψει μία πολύ όμορφη συζήτηση για την εμπειρία που είχαμε ανταλλάσσοντας κάποιες προτάσεις που αφορούν στη διευκόλυνση της μετακίνησης και στη μικρή μας πόλη των συνανθρώπων μας με ειδικά προβλήματα.

Ευχαριστούμε όσους προγραμμάτισαν αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Φωτογραφικό Υλικό 

[module-233]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου