ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


Ο λόγος του Θεού σήμερα  μας παρουσιάζει το Χριστό  ο οποίος οδηγείται από το Άγιο Πνεύμα στην έρημο για να προετοιμαστεί με νηστεία και προσευχή για τη δημόσια αποστολή του.

Σκοπός της αποστολής του είναι να εκτελέσει το θέλημα του Πατέρα του ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στο Διάβολο γι’ αυτό και του προτείνει να χαλάσει τις σχέσεις του με το Θεό και να κάνει το δικό του θέλημα και όχι του Πατέρα. Του υποδεικνύει να αρνηθεί ακόμη και την υική του ιδιότητα και να ενεργήσει ανεξάρτητα από το θέλημα του Πατέρα του.

"Εάν είσαι εσύ ο Υιός του Θεού",χρησιμοποίησε μόνος σου την εξουσία που διαθέτεις  για να ικανοποιήσεις  τις δικές σου ζωτικές ανάγκες, χρησιμοποίησε στη συνέχεια τον ίδιο τρόπο για να λύσεις όλα τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων,  προσφέροντας τους άφθονα υλικά αγαθά. Όλα  αυτά μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς να εξαρτάσαι από το Θεό Πατέρα σου, χωρίς να περιμένεις την παρέμβαση  της πατρικής πρόνοιάς του. Ο Ιησούς όμως  εγκαταλείπεται στο θέλημα του Πατέρα  και απωθεί τον πειρασμό αναφερόμενος σε μία τροφή που είναι πιο σημαντική από το καθημερινό ψωμί,  ο Λόγος του Θεού. «Δεν ζει ο άνθρωπος με μόνο το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού».

Όμως το πονηρό πνεύμα δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά του και συνεχίζει να πειράζει:
"Εάν είσαι Υιός του Θεού ",χρησιμοποίησε τη δική σου θεϊκή δύναμη και κάνε θαύματα και  θεάματα. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κατακτήσεις τα πλήθη και να σε αποθεώσουν: "Πέσε κάτω…", και έχε εμπιστοσύνη στο Θεό, αφού «θα διατάξει τους αγγέλους του  και θα σε σηκώσουν στα χέρια τους». Όμως ο Ιησούς γνωρίζει πως με μια τέτοια συμπεριφορά  όχι μόνο δεν δείχνει  την εμπιστοσύνη  του προς τον Θεό Πατέρα του, αλλά και τον βάζει σε δοκιμασία. Γι’ αυτό και  απαντά:

"Δεν θα βάλεις το Κύριο σου σε δοκιμασία".Ο Ιησούς φανερώνεται ως αληθινός Υιός του Θεού, όχι δείχνοντας επιδεικτικά τη θεϊκή του δύναμη, αλλά  δεχόμενος  να τηρήσει το θέλημα του Πατέρα του.

Στον τρίτο πειρασμό ο Διάβολος αποκαλύπτει τα πραγματικά χαρτιά του. Προσφέρει στον Ιησού  την πολιτική και οικονομική κυριαρχία του κόσμου  με μία προϋπόθεση: να προσκυνήσει αυτόν ο Ιησούς και όχι το Θεό. Είναι η στιγμή που ο Ιησούς αντιδρά  δυναμικά και τον διατάζει αποφασιστικά  να απομακρυνθεί  «Φύγε Σατανά»! Διότι η Γραφή λέει: θα προσκυνήσεις  τον Κύριο  το Θεό σου και αυτόν μόνο θα λατρεύσεις».

Ο διάβολος πράγματι έφυγε τη στιγμή εκείνη. Όμως  συνέχιζε να πειράζει τον Ιησού και καθ’  όλη την πορεία του προς το Σταυρό. Ο πειρασμός παίρνει κατά καιρούς διάφορες μορφές και προσπαθεί να απομακρύνει τον Ιησού από το σχέδιο σωτηρίας. Όμως ο Ιησούς παραμένει πιστός στο θέλημα του Πατέρα του. Καταφέρνει μία οριστική νίκη στον πειρασμό. Καταφέρνει αυτό που δεν κατάφερε ο λαός του Ισραήλ όταν στην πορεία του προς τη γη της επαγγελίας υπέκυψε στον πειρασμό  μέσα στην έρημο. Καταφέρνει αυτό δεν κατάφερε όλη η ανθρωπότητα που υπέκυψε στον πειρασμό στην αρχή της δημιουργίας.

Το πονηρό πνεύμα και σήμερα συνεχίζει να πειράζει  όλους μας τους μαθητές του Ιησού.

Δεν μπορούμε  να απαιτούμε να μην έχουμε πειρασμούς. Με το «μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν», ζητούμε την παρουσία στη ζωή μας της δύναμης του Αγίου Πνεύματος για να τους νικούμε όπως ο Χριστός και μαζί με το Χριστό.

Από τον Ιησού μαθαίνουμε  ποιο είναι το μυστικό για να νικήσουμε  τον πειρασμό και είναι η ακρόαση και η τήρηση του θελήματος του Θεού. Ο Ιησούς παραμένει πιστός στο θέλημα του Πατέρα  επειδή τηρεί το λόγο Του. Αυτόν τον λόγο που αποκαλύπτει η ίδια η Γραφή. Γι’ αυτό και σε κάθε πειρασμό απαντά με μια αναφορά στο κείμενο της Γραφής. 

Αυτός ο ίδιος λόγος τρέφει και σήμερα  τους μαθητές του Χριστού, κάθε φορά που έχουν την ευκαιρία ως άτομα και ως Εκκλησία, να ακούνε αυτό το Λόγο, να τον μετατρέπουν σε προσευχή με τη Λατρεία και να τον εκτελούν με την αγαθοεργία.

Ο μαθητής του Ιησού δεν θεοποιεί τα υλικά αγαθά, αλλά τα χρησιμοποιεί  ως μέσον για να ζει, και να αγαθοεργεί.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου