ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μ’ αρέσει να διηγούμαι  αυτό το  πραγματικό περιστατικό   που μου συνέβηκε, με σκοπό να βοηθήσει εμένα αλλά και τον καθένα  στο να έχουμε μια σωστή γνώμη για την χριστιανική και μοναχική τελειότητα.

Κάθε μοναχικό τάγμα  εμπιστεύεται την διαπαιδαγώγηση   των νέων  μοναχών  σε κοινότητες που είναι ειδικά  προετοιμασμένες κοινότητες. Ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό  δημιουργήθηκε  ένας οίκος που ονομάζεται «προτεινόμενη κοινότητα».

Μεταξύ  άλλων  και ο νέος Στέλιος  ενδιαφέρθηκε να καλλιεργήσει την κλήση του  σε ένα ειδικό μοναχικό τάγμα  στο οποίο και ζήτησε να μπει. Βρήκε τους υπεύθυνους τους οποιους και θεωρούσε τέλειους στο ιδεώδες  της μοναχικής ζωής. Γι’ αυτό και φοβόταν μη τυχόν και δεν σταθεί στο ύψος  τόσης  τελειότητας  και  δεν μπορέσει ποτέ να   γίνει  αυτή η μοναχική κοινότητα το σπίτι του.

Μετά από μερικέ μέρες  βρέθηκε  μπροστά σε ένα σκανδαλώδη διαπληκτισμό ανάμεσα στους των δύο υπευθύνους της κοινότητας. Τα βράδυ όμως, πριν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας , οι δύο ζήτησαν  αμοιβαία συγνώμη.

Φανερή η ταπείνωση και των δύο  και η έννοια της αποτυχίας  των δύο. Στο τέλος της περιόδου της δοκιμασίας,  επέστεψε  στο σπίτι του.  Οι δύο υπεύθυνοι  είχαν τον βέβαιο φόβο ότι  έχασαν μία καλή αρχή και είχαν καταστρέψει μία κλήση.

Μετά όμως από μερικές ημέρες  έφθασε ένα γράμμα που «ξύπνησε»  και ενθάρρυνε  όλους: «Ευχαριστώ  για την περίοδο που πέρασα μαζί σας. Τις πρώτες μέρες της δοκιμασίας  ήμουν ανήσυχος για την επιλογή της ευαγγελικής ζωής, φοβόμουν  πως δεν θα τα κατάφερνα  να σας ακολουθήσω  στην τελειότητα  που  έβλεπα στο σπίτι σας.

Όταν όμως βρέθηκα  μπροστά τον διαπληκτισμό  μεταξύ του δασκάλου  και του αντικαταστάτη  του, πήρα θάρρος  και αισιοδοξία,  ενώ με συγκίνησε  πολύ  η αμοιβαία  συγνώμη που ακολούθησε.

Αποφάσισα να επιστρέψω  κοντά σας, διότι  κατάλαβα  ότι αυτό είναι το σπίτι μου. Τώρα είμαι πεπεισμένος  ότι δεν μπορώ να είμαι χριστιανός  και μοναχός  στηριζόμενος όχι στον εαυτό μου και στις ικανότητές μου, αλλά πάντοτε και μόνο  στην ευσπλαχνία του Θεού και τη συγνώμη των αδελφών».

Ευχαριστώ Στέλιο. Αυτή η εμπειρία μας βοηθά  να αποφεύγουμε τον διαβολικό επαγγελματισμό, και να εγκατα-λειφθούμε  με εμπιστοσύνη στο σχέδιο του Θεού.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου