ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι στο Βιετνάμ ζουν 7.000.000 Χριστιανοί και ακμάζουν οι ιερατικές και μοναχικές κλήσεις.
Τρεις πρόσφατες ειδήσεις, που αφορούν την καθολική εκκλησία, θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

1. ΝΕΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ HA TINH

Στις 29-4-2021 έγινε η εγκατάσταση του νέου Αποστολικού Διαχειριστή της πιο πρόσφατα ιδρυθείσας (22-10-2018) Επισκοπής Ha Tinh. Βρίσκεται σε ορεινή φτωχή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, με Καθολικό ποίμνιο 242.000 ατόμων σε συνολικό πληθυσμό 2.153.000 (περίπου 11%, όταν η αναλογία των Καθολικών στη χώρα είναι 8%) και 96 ενορίες που εξυπηρετούνται από 153 Ιερείς.
Ο νέος Ιεράρχης, με τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου, είναι ο Louis Anh Tuan, γεννηθείς το 1962, με σπουδές μηχανικού, πριν αποφασίσει να γίνει Ιερέας και να σπουδάσει θεολογία. Έχει μακρά ποιμαντική δράση στη χώρα. Παρέλαβε από τον 76χρονο Επίσκοπο Paul Thai Hop, γνωστό σε όλο το Βιετνάμ από τη δράση του ως Προέδρου της Επιτροπής της Ιεραρχίας “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων αλλά και των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.
Στην Αρχιερατική χειροτονία, προεξάρχοντος του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπισκόπου της Hue, Σεβασμιοτάτου Joseph Nguyen Chi Linh, έλαβαν μέρος 15 Ιεράρχες, δεκάδες Ιερείς και 8.000 πιστοί (!) προσπαθώντας να τηρήσουν μέτρα αποστασιοποίησης λόγω covid, παρόλο που η χώρα δε θεωρείται ιδιαίτερα πληγείσα.

2. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΕΟΣ “ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”: ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ 3 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ

Στις 30-4-21 ο 23χρονος φοιτητής πληροφορικής Peter Nguyen Vav, από το Πανεπιστήμιο της Hue, κολυμπούσε με φίλους. Διαπιστώνοντας ότι ένα ισχυρό κύμα παρέσυρε συμφοιτήτριές του προσπάθησε να τις σώσει.
Τα κατάφερε αλλά εκείνος, κουρασμένος, παρασύρθηκε. κτύπησε σε βράχια και τελικά εξέπνευσε.

Στενός του φίλος δήλωσε ότι περίμενε να ολοκληρώσει τις σπουδές του για να ακολουθήσει την Ιεροσύνη. Ο Εφημέριός του ανέφερε, ότι ήταν άνθρωπος με έντονο αίσθημα της Χριστιανικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του φοιτητή και τον χαρακτήρισε “ήρωα της χώρας”.

3. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΝΤΙΦΙΚΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ο Καρδινάλιος-υπεύθυνος για τον Ευαγγελισμό των λαών, Α. Tagle όρισε τον π. Dinh Anh Nhue Nguyen, Φραγκισκανό κοινοβιακό, ως Γραμματέα Ποντιφικών Ιεραποστολών, Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Εμψύχωσης Ιεραποστολών και Διευθυντή του Πρακτορείου Ειδήσεων Fides, για 5ετή θητεία, με αρχή την 1-5-2021.
Ο νέος γραμματέας, γεννήθηκε το 1970, με μάστερ μηχανικής και διδακτορικό στη βιβλική θεολογία, έχει μακρά θητεία διδασκαλίας σε ποντιφικά Πανεπιστήμια της Ρώμης. Μιλά 7 γλώσσες και έχει συγγράψει πολλά βιβλία.

Πληροφορίες και φωτογραφίες για χειροτονία και φοιτητή από UCA News

Πληροφορίες για νέο Γραμματέα Ιεραποστολών από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου