ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι στο Βιετνάμ ζουν 7.000.000 Χριστιανοί και ακμάζουν οι ιερατικές και μοναχικές κλήσεις.
Τρεις πρόσφατες ειδήσεις, που αφορούν την καθολική εκκλησία, θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

1. ΝΕΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ HA TINH

Στις 29-4-2021 έγινε η εγκατάσταση του νέου Αποστολικού Διαχειριστή της πιο πρόσφατα ιδρυθείσας (22-10-2018) Επισκοπής Ha Tinh. Βρίσκεται σε ορεινή φτωχή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, με Καθολικό ποίμνιο 242.000 ατόμων σε συνολικό πληθυσμό 2.153.000 (περίπου 11%, όταν η αναλογία των Καθολικών στη χώρα είναι 8%) και 96 ενορίες που εξυπηρετούνται από 153 Ιερείς.
Ο νέος Ιεράρχης, με τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου, είναι ο Louis Anh Tuan, γεννηθείς το 1962, με σπουδές μηχανικού, πριν αποφασίσει να γίνει Ιερέας και να σπουδάσει θεολογία. Έχει μακρά ποιμαντική δράση στη χώρα. Παρέλαβε από τον 76χρονο Επίσκοπο Paul Thai Hop, γνωστό σε όλο το Βιετνάμ από τη δράση του ως Προέδρου της Επιτροπής της Ιεραρχίας “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων αλλά και των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.
Στην Αρχιερατική χειροτονία, προεξάρχοντος του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπισκόπου της Hue, Σεβασμιοτάτου Joseph Nguyen Chi Linh, έλαβαν μέρος 15 Ιεράρχες, δεκάδες Ιερείς και 8.000 πιστοί (!) προσπαθώντας να τηρήσουν μέτρα αποστασιοποίησης λόγω covid, παρόλο που η χώρα δε θεωρείται ιδιαίτερα πληγείσα.

2. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΕΟΣ “ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”: ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ 3 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ

Στις 30-4-21 ο 23χρονος φοιτητής πληροφορικής Peter Nguyen Vav, από το Πανεπιστήμιο της Hue, κολυμπούσε με φίλους. Διαπιστώνοντας ότι ένα ισχυρό κύμα παρέσυρε συμφοιτήτριές του προσπάθησε να τις σώσει.
Τα κατάφερε αλλά εκείνος, κουρασμένος, παρασύρθηκε. κτύπησε σε βράχια και τελικά εξέπνευσε.

Στενός του φίλος δήλωσε ότι περίμενε να ολοκληρώσει τις σπουδές του για να ακολουθήσει την Ιεροσύνη. Ο Εφημέριός του ανέφερε, ότι ήταν άνθρωπος με έντονο αίσθημα της Χριστιανικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του φοιτητή και τον χαρακτήρισε “ήρωα της χώρας”.

3. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΝΤΙΦΙΚΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ο Καρδινάλιος-υπεύθυνος για τον Ευαγγελισμό των λαών, Α. Tagle όρισε τον π. Dinh Anh Nhue Nguyen, Φραγκισκανό κοινοβιακό, ως Γραμματέα Ποντιφικών Ιεραποστολών, Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Εμψύχωσης Ιεραποστολών και Διευθυντή του Πρακτορείου Ειδήσεων Fides, για 5ετή θητεία, με αρχή την 1-5-2021.
Ο νέος γραμματέας, γεννήθηκε το 1970, με μάστερ μηχανικής και διδακτορικό στη βιβλική θεολογία, έχει μακρά θητεία διδασκαλίας σε ποντιφικά Πανεπιστήμια της Ρώμης. Μιλά 7 γλώσσες και έχει συγγράψει πολλά βιβλία.

Πληροφορίες και φωτογραφίες για χειροτονία και φοιτητή από UCA News

Πληροφορίες για νέο Γραμματέα Ιεραποστολών από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου